Sancțiune blândă pentru profesorul Clit
Chiar dacă accidentul rutier în care a fost implicat profesorul hușean Costin Clit ar fi putut avea urmări din cele mai grave, el a scăpat cu sancțiuni blânde din partea Consiliului de Administrație al liceului “Cuza Vodă”. Concret, profesorului care i-a permis unui licean să conducă o Dacia deși nu avea permis, iar pe platforma mașinii mai erau 16 elevi, i se vor reține 5% din salariu pentru șase luni.
Alexandru CROITORU
Doar cu o diminuare cu 5% a salariului pentru șase luni și interzicerea dreptului de a aplica pentur dirigenție sunt sancțiunile pe care Consiliul de Administrație al liceului “Cuza Vodă” din Huși le-a aplicat profesorului Costin Clit, cel care, la începutul lunii iunie, era la un pas de a scrie cea mai negră filă din istoria orașului dintre vii.
Atunci, o autoutilitară Dacia Papuc, condusă de un elev de numai 16 ani, s-a răsturnat în zona străzii “Viilor” din Huși. În remorca mașinii se aflau alți 16 elevi, iar cadrul didactic stătea în dreapta, lângă “șoferul” de ocazie. După accident, 11 copii au avut nevoie de internare prezentând contuzii, traumatisme cranio-cerebrale, înregistrându-se și un caz de fractură de bazin.
Grav este faptul că profesorul a lăsat un adolescent fără permis la volanul mașinii și tot grav este și faptul că testul cu aparatul alcooltest a ieșit pozitiv pentru profesor.
Sancțiunea aplicată este blândă, dar se pare că s-a ținut cont mai mult de situația familială a profesorului decât de gravitatea faptei sale.
“Nu pot spune că sunt de acord sau nu cu măsura luată de către membrii Consiliului de Administrație, dar nu putem spune că este chiar blândă. Pe lângă cei 5% din salariu, interzicerea dirigenției pe o periodă de un an înseamnă un spor de 10% din salariu în minus. Eu nu pot decât să pun în aplicare decizia Consiliului chiar dacă, atunci când am aflat de cele întâmplate, am fost mai mult decât revoltată. După un an de muncă grea a unui colectiv format din 50 de cadre și peste 1.000 de elevi, rezultatele obținute au contat mai puțin decât fapta profesorului Costin Clit. Cred că membrii Consiliului de Adminstrație, atunci când au luat măsurile care au fost luate, au ținut cont și de faptul că profesorul este singurul întreținător de familie, cu un copil student, un altul cu probleme de sănătate, iar soția nu lucrează, ci stă acasă pentru a avea grijă de copilul bolnav. Văzută din afară, măsura este blândă, dar trebuie să ținem cont de toate aspectele. Revoltată de ceea ce s-a întâmplat am fost și încă mai sunt, mai ales că îi cunoșteam pe majoritatea copiilor și, la o parte din ei, le eram profesoară”, spune Manuela Iacob, directorul Liceului “Cuza Vodă” din Huși.
Conducerea ISJ – “sancțiuni blânde pentru profesorul Clit”
Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui consideră, de asemenea, blândă decizia de sancționare a profesorului de geografie de la liceul “Cuza Vodă” din Huși.
“Față de faptele petrecute, comisia din Consiliul de Administrație a fost blândă. Nu pot fi de acord cu asemenea gesturi iresponsabile din partea cadrelor didactice, idiferent de calitatea lor”, spune Gabriela Plăcintă.
Din păcate, faptele profesorului, care a fost la un pas sa aibe pe conștiință moartea a 17 elevi, nu sunt singurele probleme cu care se confruntă liceul hușean. Pe lângă faptul că toate rezultatele bune și foarte bune ale elevilor și cadrelor didactice au “pălit” în fața dramei iscate de teribilismul proferosului Costin Clit, “Cuza Vodă” mai are de rezolvat și alte probleme.
“Ne vom implica și ne vom strădui mai mult pentru a limita unele probleme ce apar în cadrul liceului nostru, mai ales în ceea ce privește consumul de alcool. Și sunt de acord că aplicarea unor măsuri mult mai drastice pe viitor celor care încalcă regulile de conduită școlară vor avea un efect benefic asupra a ccea ce urmărim noi”, spune Manuela Iacob, directorul Liceului “Cuza Vodă”.