altex
Sanatate

Bătaie de joc și sfidare pe față – Sistemul umilinței II

La Vaslui, bolnavii de diabet au devenit bătaia de joc a singurului doctor de profil care prestează în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Medicul Ella Pintilei își ia liber de la program după bunul plac, fără a delega atribuțiile către un coleg de aceeași specialitate, așa cum e normal, dar mai ales legal. În lipsa unui diabetolog, bolnavii care au nevoie de scrisoarea medicală pentru a-și putea lua medicamentele trebuie să străbată peste 50 de kilometri, până la Huși sau la Bârlad. Bineînțeles, doar medicamentele sunt gratuite, nu și drumul. În această situație sunt mii de vsluieni, unii dintre ei locuind în zona limitrofă județului Iași. Aceștia din urmă au de parcurs distanțe care se apropie de 100 de kilometri în zilele în care Ella Pintilei nu e de găsit la cabinet.

Alex SAVA

Andrei STESCU

Ca și cum nu ar fi suficient că s-au ales cu o boală incurabilă, diabeticii din localitățile arondate Spitalului Județean de Urgență Vaslui sunt puși la grea încercare de medicul specialist Ella Pintilei. Aceasta din urmă își desfășoară activitatea în cabinetul din Ambulatoriului de specialitate din cadrul celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ. “Desfășoară” este doar un termen generic, pentru că, în realitate, vine și pleacă după cum are chef.

Ieri, spre exemplu, la cabinetul din Ambulatoriu erau doar asistentele, care s-au rezumat la un simplu și sec “Doamna doctor nu e!”, după care au plusat cu un “Căutați-o în spital”.

test

Conform informațiilor obținute de reporterii noștri, Ella Pintilei a fost în concediu de odihnă până miercuri, atribuțiile ei fiind preluate de un al medic de profil. Numai că, deși i s-a terminat concediul, ieri nu a catadicsit să se prezinte la cabinet. Mai mult, în graficul de pe site-ul Spitalului Județean de Urgență Vaslui ea nu apare ca fiind în concediu în această lună.

Mii de bolnavi puși pe drumuri

Astfel, bolnavii care aveau nevoie de scrisori medicale pentru a-și lua medicamentele – absolut vitale pentru mulți din ei – au așteptat-o în zadar. Singura rezolvare pentru ei a fost să meargă la Bârlad, în baza unor bilete de trimitere eliberate de asistente (!), unde s-au putut adresa altui medic de profil.

Pentru diabeticii din localitățile limitrofe județului Iași, un drum la Bârlad presupune o cheltuială pe care mulți nu și-o permit, de aproximativ 50 de lei (dus-întors). Mai mult, în condițiile meteorologice actuale, un drum de 100 de kilometri poate reprezenta o adevărate provocare pentru un diabetic.

Confom datelor oferite ce oficialii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în județ sunt aproape 18.000 de bolnavi de diabet. Aproape jumătate din cifra totală sunt arondați cabinetului din Ambulatoriul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Dintre aceștia, circa 4.000 sunt din mediul rural și au de străbătut distanțe mari până la cabinetul din Bârlad.

Diabetul, o boală care se impune

Statistic vorbind, numărul cazurilor de diabet au crescut, în ultimul an, cu peste 800. În subteranul sistemului sanitar se discută despre sume consistente pe care producătorii de antidiabetice le oferă medicilor prescriptori. Concret, se spune că pentru fiecare bolnav intrat în programul național de diabet medicul prescriptor primește până la 30 de euro. Apoi, pentru fiecare bolnav trecut de pe antidiabetice orale pe insulină injectabilă, producătorii de medicamente mai plătesc încă 50 de euro. Deși la prima vedere această ipoteză nu pare decât o teorie a conspirației cu accente paranoice, datele demonstrează că e posibil. Numai în primul semestru din acest an, numărul cazurilor noi de diabet a crescut cu 151 față de numărul de cazuri înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Așadar, fie ne confruntăm cu o “epidemie” de diabet, fie teoria de mai sus este absolut reală, deși foarte greu de probat.

Ella Pintilei nu e la primul abuz

Ieri nu a fost prima dată când Ella Pintilei i-a tratat pe pacienții pe care a jurat să-i ajute cu o doză imensă de umilință. În urmă cu câțiva ani, a intrat în atenția opiniei publice după un scandal asemănător. Atunci, zeci de pacienți au reclamat că o așteaptă de zile întregi, să le reînnoiască rețetele. Unii dintre ei rămăseseră fără insulină.

De altfel, în 2011 a fost protagonista unui alt episod neplăcut. Ea a instituit cu de la sine putere o taxă de 20 de lei pentru pacienții care aveau nenorocul să urmeze la consultație după al 28-lea bolnav pe care îl vedea zilnic (cifra reprezintă numărul maxim de consultații pe zi decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui). Bolnavii au fost nemulțumiți, întrucât mulți dintre ei, fiind din mediul rural, de-abia aveau bani să ajungă la Vaslui.

Cum să faci legea de unul singur

Având în vedere conduita profesională și gafele frecvente ale singurului medic diabetolog din Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, în 2011, conducerea unității sanitare și cea a Consilului Județean (instituție în administarea căreia se află spitalul) au încercat să impună încă un medic la cabinetul din Policlinică. Atunci, Ella Pintilei a făcut tot posibilul să rezolve în timp util toți pacienții din sala de așteptare, astfel încât noul medic să bifeze la capitolul inactivitate. Având în vedere că pe registrele și fișele pacienților era stăpână ca pe propria moșie Ella Pintilei, medicul cel nou nu a avut încotro și a trebuit să stea cu mâinile în sân și să spere într-o posibilă concesie, care nu s-a întâmplat niciodată. După o scurtă perioadă de timp, “intrusul” a fost relocat, iar Ella Pintilei a rămas din nou singură în Ambulatoriu.

“Am muncit o viață, ca să mă căciulesc!”

Unul dintre bolnavii de diabet cu care au discutat reporterii Est News s-a declarat profund nemulțumit de activitatea medicului diabetolog Ella Pintilei. Din motive lesne de înțeles, nu îi vom publica identitatea. Redăm integral cuvintele sale, rostite cu lacrimi de umilință.

“În principiu, la ea se merge cu programare. Numai că programările nu prea se respectă. Are «prietenii» ei care au prioritate. Cu unii mai stă la bârfă, alții intră când și cum vor. Se poate întâmpla să intri la câteva ore diferență față de ora la care ai fost programat. Au fost care nici nu au reușit să intre în ziua aia, ci în următoarele. Și nu poți să spui nimicuța, că tot pe mâna ei ajungi și poate mai rău îți face. După o viață de muncă, tot cu căciula-n mână și privirea în pământ trebuie să stau. Am muncit o viață ca să mă căciulesc. Recunosc, nu am curajul să-mi cer dreptul pentru că nu vreau să mor înainte să-mi vină vremea. Dar nu pot să înțeleg ce vină am eu că m-am îmbolnăvit? Statul înțelege că nu am și dă medicamente gratuit. De ce nu poate să înțeleagă și ea (Ella Pintilei – n.r.) că nu vin de plăcere la Policlinică? Ne ia tot ce ne-a rămas de preț după o atâția ani pe lumea asta: demnitatea! Păi noi de asta avem nevoie? Tratați cu umilință, mai degrabă ne îmbolnăvim decât să se facem bine”.

Related Articles

One Comment

Back to top button