National

Dovezi scrise ca ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, a mintit public in mod repetat sustinand ca nu a propus-o niciodata pe Elisabeta Ponea la o functie de conducere in DNA

Doua documente obtinute de HotNews.ro dovedesc ca ministrul justiei, Robert Cazanciuc, a mintit cand a negat ferm ca ar fi propus-o pe Elisabeta Ponea la o functie de conducere in DNA. O adresa semnata de ministrul justitiei dovedeste negru pe alb ca Robert Cazaniuc a trimis la CSM, in septembrie 2013, propunerea ca Elisabeta Ponea sa fie numita in functia de sef al Directiei Judiciare din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Proba a fost obtinuta in aprilie 2014, dupa ce ministrul justitiei a negat la TVR ca a propus-o pe Ponea. Procurorii DNA au cerut atunci sa vada registrul ministerului justitiei, iar sefa de cabinet a transmis, intr-o adresa catre DNA, „urma corespondentei” cu CSM (adica adresa transmisa de Cazanciuc) precum si CV-ul Elisabetei Ponea. HotNews.ro a scris in luna aprilie despre Minciuna lui Cazanciuc.

  • Elisabeta Ponea este sotia sefului IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, acuzat de cumparare de influenta in dosarul Duicu. Procurorii anticoruptie l-au trimis, luni, in judecata pe fostul sef al CJ Mehedinti, Adrian Duicu, acuzat, intre altele, de trafic de influenta in favoarea sotilor Ponea.
  • Ministrul Cazanciuc a negat, din  nou, pe data de 3 iulie ca ar fi propus-o pe Ponea intr-o functie de conducere la DNA. „Am spus corect la TVR. Potrivit legii, ministrul Justiției face propunerile președintelui României. Propunerile mele sunt propunerile aflate acum în funcție. În cadrul procedurii de selecție a fost și doamna Ponea, dar propunerile au fost altele”, a spus Cazanciuc.

Ministerul Justitiei catre DNA:

Ministrul Cazanciuc catre CSM:

Dupa cum reiese dintr-o serie de interceptari publicate de HotNews.ro, baronul PSD, Adrian Duicu, facea demersuri pe langa oameni influenti din Guvernul Ponta inca din aprilie 2013 pentru a obtine promovarea sotilor Ponea in functii de conducere la Bucuresti. Lui Stefan Ponea i-a promis functia de adjunct al Directiei de Ordine Publica in cadrul Ministerului de Interne. Duicu se lauda in discutiile cu Ponea ca premierul Victor Ponta l-a chemat pe seful IGP, Petre Toba la guvern pentru a se intalni cu baronul PSD.
In alte interceptari publicate de HotNews.ro, Duicu pretindea ca se intalneste cu premierul, ca ia masa cu acesta sau ca a discutat in „biroul oval” din Guvern cazul Ponea. Ponta a negat ca s-ar fi intalnit cu Duicu, baronul PSD precizand pe durata anchetei ca „sefu’ al mare” ar fi seful de cabinet al premierului, Vlad Stoica. Acesta, nu Ponta, l-ar fi chemat pe Toba la Guvern insa e greu de crezut ca premierul nu avea cunostinta de aceste intalniri. Chiar judecatorii au exprimat, la un moment dat, astfel de indoileli. ” Curtea are rezerve ca o astfel de persoana ar avea competente sa-l cheme pe seful Politiei romane la Guvern si de asemenea ca seful cancelariei ar fi cel care foloseste “biroul oval“ dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei”, se arata in motivarea Curtii de Apel in cazul arestarii preventive a baronului Duicu data publicitatii in 8 aprilie.
Pe durata anchetei, n-a putut fi dovedita insa o eventuala complicitate a premierului Victor Ponta sau a ministrului justiei, Robert Cazanciuc cu baronul PSD Adrian Duciu in savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Nici Ponta, nici Cazanciuc nu au fost audiati de procurorii DNA nici ca martori, nici ca suspecti in acest dosar.
Intr-o interceptare publicata de Hotnews.ro, Ponea spune la un moment dat ca a fost sunat de catre un secretar de stat din MI care il anunta ca a fost promovat la Bucuresti, dar ca refuza postul pana cand nu va fi rezolvata problema sotiei. Duicu il asigura ca Elisabeta Ponea va fi promovata intr-o functie de conducere in cadrul DNA. Potrivit procurorilor DNA, Duicu isi rasplatea protejatii dupa ce sora lui Stefan Ponea, judecatoare la Curtea de Apel Craiova, l-ar fi scapat de un proces de incompatibilitate cu ANI pronuntand o solutie favorabila baronului PSD. Citeste si

Potrivit procurorilor DNA, la data de 2 septembrie 2013 Duicu i-a transmis lui Stefan Ponea un mesaj SMS cu următorul conținut: „Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta”. Procurorii mentioneaza clar ca „la data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Ponea Elisabeta” să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție.
Pe data de 3 aprilie, cu o zi inaintea arestarii baronului Duicu, ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, a negat ferm la TVR ca ar fi propus-o pe Elisabeta Ponea pentru o functie de conducere la DNA. HotNews.ro publicase informatia ca ministrul Cazanciuc a propus-o pe Ponea. In aceeasi zi, ministrul justitiei este intrebat la TVR daca informatiile publicate de HotNews.ro sunt adevarate.
Iata explicatiile Ministrului Justitiei date la TVR:
„Nu am facut o numire. Doamna Ponea a fost unul din cei zeci de magistrati care au fost la ministerul justiei in perioada in care incercam sa gasim procurori adecvati pentru diversele functii de conducere, libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, Ponea avand doua mandate de procuror general la Parchetul Curtii de Apel Craiova in perioada 2006 – 2012. Deci, un om cu foarte mare experienta, care teoretic poate sa aspire la o functie de conducere la nivelul ministerului public. Dar, doamna Ponea nu se regaseste printre propunerile facute de ministrul justitiei, nici pentru Parchetul General, nici pentru alta structura de parchet. Propunerile ministrului au fost cele care sunt deja  in functie.”
Trei luni mai tarziu, ministrul Justitie a continuat  sa-si sustina afirmatiile facute la TVR chiar daca intre timp informatia ca a transmis oficial catre CSM propunerea ca Ponea sa fie numita intr-o functie de conducere la DNA apare intr-un document oficial, mai precis in referatul procurorilor DNA pe baza caruia se decide prelungirea arestarii preventive a baronului Duicu. Pe data de 3 iulie, Robert Cazanciuc isi reia afirmatiile potrivit carora nu a propus-o pe Elisabeta Ponea la DNA.
„Am spus corect la TVR. Potrivit legii, ministrul Justiției face propunerile președintelui României. Propunerile mele sunt propunerile aflate acum în funcție. În cadrul procedurii de selecție a fost și doamna Ponea, dar propunerile au fost altele. Au fost zeci de procurori în acest proces de selecție. (…) Doamna Ponea a avut două mandate de procuror general la Parchetul Curții de Apel Craiova, una dintre cele mai mari unități de parchet din țară. Nu s-a regăsit printre propuneri. Eu o cunosc pe doamna Ponea de la Parchetul Curții de Apel, am lucrat cu dumneaei în 2006-2009” (Sursa: Gandul, 3 iulie 2014)
Adresa transmise CSM (vezi documentul atasat) il contrazice flagrant. Robert Cazanciuc o propune in clar pe Elisabeta Ponea si cere aviz pentru numirea ei in functia de sef al Directiei Judiciare din cadrul DNA.
Ministrul Justitiei, Robert Cazaniuc, se baza, cel mai probabil, pe faptul ca propunerea transmisa la CSM pe data de 4 septembrie 2013 nu fusese inregistrata oficial la CSM din motive ramase pana azi neclare. Prin urmare, Cazanciuc a mintit bazandu-se pe faptul ca nu exista urme la CSM, insa a ignorat urmele lasate chiar  in ministerul condus de el, unde orice adresa care intra sau iese din institutie se inregistreaza. Ministrul Cazanciuc a trimis la CSM, in septembrie 2013, doua propuneri cu probleme pentru functii in esalonul doi la DNA: Elisabeta Ponea, pentru numirea careia facea trafic de influenta baronul Duicu, si Gheorghe Bocsan, procurorul care s-a retras din dosarul in care prim-vicepremierul Liviu Dragnea era acuzat de fraude la referendumul din 2012. In cele din urma, cele doua propuneri au fost retrase iar la conducerea unor sectii importante din DNA au fost numiti procurorii Lucian Papici si Elena Matiesescu.

Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button