altex
Business

Tinerii intreprinzatori au infiintat 3.200 de firme, in prima jumatate a anului. Ce facilitati au primit de la stat

Tinerii intreprinzatori au infiintat in primele sase luni 3.200 de firme (SRL-D) prin care pot primi facilitati de la stat, astfel ca de la lansarea programului, anul 2011, numarul acestora a ajuns la 14.261, potrivit ONRC.

Firmele au fost infiintate in cadrul programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, lansat in 2011, prin care debutantii in afaceri beneficiaza, printre altele, de finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro, scrie Mediafax. De la lansarea programului pana la finele lunii iunie, cele mai multe firme au fost infiintate in judetul Cluj (1.925 SRL-D), Bucurestiul fiind pe locul doi cu 1.555 de firme. Dupa numarul de intreprinderi de debutanti urmeaza, potrivit ONRC, Timis (1.013), Maramures (476), Brasov (564) si Bihor (525).
In Calarasi (458), Vaslui (59) si Covasna (77) au fost infiintate cele mai putine firme de catre tineri.
Potrivit datelor ONRC, noile afaceri au vizat in primul rand domeniul intretinerii si repararii autovehiculelor (640 firme), cel al lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale (558), restaurante (515) si transporturi rutiere de marfuri (495).
Totusi, din totalul de 14.261 de firme mai functioneaza 14.014, in conditiile in care 247 de societati au fost radiate. Datele publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca alte 389 de firme sunt in curs de infiintare.
Pentru a putea beneficia de alocatia financiara nerambursabila de la stat, societatea trebuie sa fie infiintata de un intreprinzator debutant de pana in 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) intreprinzatori debutanti asociati. De asemenea, beneficiarii trebuie sa angajeze, cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga si sa mentina in activitate cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si sa reinvesteasca, anual, cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent.
Alte facilitati de care pot beneficia tinerii in cadrul programului sunt garantii acordate de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, care acopera pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariati, angajati pe perioada nedeterminata, precum si scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.
In luna aprilie Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care facilitatile acordate prin program sunt acordate tuturor persoanelor care vor sa-si deschida prima firma, fiind eliminata limita de varsta de 35 de ani.
Sursa: incont.ro

Related Articles

Back to top button