altex
Administratie

Vasluienii nu vor să se facă patroni

Legea privind acordarea de finanțări nerambursabile tinerilor care vor să-și înființeze o afacere nu i-a impresionat prea mult pe vasluieni, deși statul le pune la dispoziție până la 10.000 de euro. Județul Vaslui este în coada listei cu microintreprinderi înființate cu ajutorul statului.

Daniela PORUMB

Deși tinerii întreprinzători beneficiază de mai multe facilități la înființarea unei firme, vasluienii nu s-au înghesuit să devină ”patroni”. De la începutul anului, au fost înființate doar 59 de firme, cifră care a clasat județul Vaslui fix în coada listei acestui tip de afaceri, mai exact, pe ultimul loc, potrivit unei statistici a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) .

Tinerii care pun pe picioare pentru prima dată o firmă beneficiază de o alocație financiară nerambursabilă de la stat, de până la 10.000 de euro din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care fac dovada surselor de cofinanțare.

Pentru a putea beneficia de această sumă, societatea trebuie să fie înființată de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanți asociați. De asemenea, tinerii vasluieni, trebuie să fie dispuși să facă angajări cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă și să mențină în activitate cel puțin doi salariați de la momentul obținerii facilităților. Totodată, aceștia trebuie și să reinvestească anual, cel puțin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.

test

Tinerii întreprinzători mai pot beneficia de garanții acordate de Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, care acoperă până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro. Aceștia sunt scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariați, angajați pe perioadă nedeterminată, precum și scutirea de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, dar și de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.

La nivel național, potrivit ONRC, au fost înființate 3.200 de firme. Județul fruntaș este Cluj – 1.925, urmat de București – 1.555. Următorii sunt Timiș – 1.013, Maramureș – 476, Brașov – 564 și Bihor – 525, Călărași – 458 și Covasna – 77.

Potrivit datelor ONRC, noile afaceri au vizat în primul rând domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor (640 firme), cel al lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale (558), restaurante (515) și transporturi rutiere de mărfuri (495).

Related Articles

Back to top button