An școlar nou cu probleme vechi
32 % din unitățile de învățământ din județul Vaslui nu au autorizații sanitare de funcționare.
Problema unităților de învățământ care nu dețin autorizații sanitare de funcționare este una foarte veche. Motivele care stau la baza neautorizării sunt aceleași de la an la an. Lipsa apei potabile, grupuri sanitare insalubre, curți interioare neamenajate corespunzător sunt doar câteva din neregulile pe care inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui le descoperă frecvent.
În Vaslui, situația este dramatică având în vedere faptul că, din 751 de instituții de învățământ câte sunt în total în județ, 247, adică o treime din total, nu au autorizație sanitară de funcționare. Cea mai gravă situație este în unitățile din mediul rural, unde gruprile sanitare și lipsa apei curente sunt problemele principale.
Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, anul acesta doar 10 insitituții de învățământ au depus cereri pentru a obține autorizații. Câte dintre acestea o vor obține, rămâne de văzut. Celelalte nici măcar nu s-au spetit în acest sens. Astfel, unitățile de învățământ care nu vor îndeplini condițiile de igienă până la începerea anului școlar, nu vor primi autorizația. Cu toate astea, ele pot funcționa, însă în cazul în care vor apărea probleme, cei care vor răspunde vor fi directorii. Doru Balan, inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui spune că „de autorizații se ocupă primarul, Inspectoratul Școlar nu are nici o treabă. Ei primesc bani și dacă nu investesc în asta este problema lor”.
Prin urmare, în România anului 2014, în fiecare județ, sute de copii vor învăța și în acest an fără apă curentă și cu grup sanitar în curte. (Roxana NĂTASĂ)