Concediu întrerupt de urgențele de la locul de muncă
Vasluienii care stau liniștiți în concediu pot oricând avea o surpriză și anume să fie rechemați la muncă de către angajator.
Daniela PORUMB
Potrivit art. 146 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, concediul poate fi întrerupt de acesta în caz de forță majoră sau pentru interese urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă. Conform legii, rechemarea salariaților din concediul de odihnă se face, de regulă, în scris.
Angajatorul îi poate cere salariatului să se reîntoarcă la serviciu din concediul de odihnă, chiar dacă perioada de repaus a fost stabilită cu mult timp înainte. Totuși, angajatorii nu pot face abuz de această prevedere, întrucât întreruperea concediului de odihnă se poate face doar în anumite situații și cu îndeplinirea unor condiții. Acesta poate rechema salariatul din concediul de odihnă numai în situația în care nu există un alt angajat care să poată îndeplini, în aceleași condiții, respectivele atribuții de serviciu neprevăzute și urgente.
Dacă angajatorul solicită prezentarea salariatului la muncă, el este obligat să deconteze toate cheltuielile acestuia și ale familiei sale, care sunt necesare pentru a reveni la locul de muncă, precum și orice alte prejudicii suferite de el, ca urmare a întreruperii concediului de odihnă – transport, cazare, bilete concediu.
În situația în care salariatul a fost rechemat, iar sarcinile sale puteau fi îndeplinite și soluționate de un alt angajat, poate fi considerat un abuz.
Salariații care pun mai presus de orice concediul și refuză să se întoarcă la locul de muncă, pot fi sancționați disciplinar sau în cel mai nefericit caz pot rămâne fără loc de muncă.
De cele mai multe ori, concediile de odihnă au fost întrerupte în situațiile în care: unul sau mai mulți salariați au intrat în concediu medical, concediu de maternitate, sau o parte din salariați urmează un curs de calificare.
„Aceste evenimente sunt neprevăzute, iar în situații de forță majoră este absolut necesar să rechemăm un salariat din concediu. Până acum nu a fost nevoie, dar în situația în care ne vom confrunta cu o astfel de situație o vom face” ne-a declarat un angajator din Bârlad.
Pentru a încerca pe cât posibil să evite astfel de situații patronii vasluieni planifică concediile angajaților în așa fel încât să asigure suficient personal, în unitate, pe toate ariile de activitate și pe tot parcursul anului. Întrucât dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților, angajatorul nu il poate limita ori refuza.