altex
Social

Cine renunță la Dumnezeu pentru Feng Shui?

Asta se întâmplă cu tot mai mulți bârlădeni, și nu numai, care cred cu tărie că acest mod de viață tradițional în Extremul Orient le va aduce bani, dragoste, sănătate, succes și viață lungă. Feng Shui le ia mințile tot mai multor oameni, spre marea satisfacție a comercianților care se grăbesc să aducă pe rafturi obiecte „făcătoare de minuni”: rame foto, tablouașe, lumânări, decorațiuni din sticlă, elefanți cu trompa în sus etc. Ca să tragă lozul cel mare, unii merg până într-acolo încât își schimbă mobila din case și chiar casele

Simona MIHĂILĂ

Era de neconceput ca, după atâția ani în care diverși „experți” în Feng Shui care apar la televizor și ne spun că norocul nostru atârnă de trompa unui elefant, sau de culoarea jaluzelelor, vasluienii să nu îmbrățișeze și ei moda Feng Shui. Ceea ce pentru chinezi este o tradiție veche de 6.000 de ani, a devenit în România o modă.

Ești Feng Shui? Ești modern. Ești Feng Shui? Vei fi fericit, sănătos, bogat, șarmant, plin de succes, frumos, armonios, liniștit, respectat, echilibrat, iubit și împlinit.

Revistele sunt pline de articole despre principiile Feng Shui. Internetul duduie, de asemenea. În orașele mari au fost înființate școli de Feng Shui în care „profesorii” îți storc bani frumoși, ca să nu mai spunem de magazinele profilate exclusiv vânzarea de fleacuri care promit lozul cel mare.

test

Din ce în ce mai mulți, în special femei, petrec timp prețios informându-se despre Feng Shui. Își reamenajează birourile, își redecorează dormitorul, bucătăria, salonul, baia. Își taie copacii din grădină spre a planta alții, în alte locuri. Nici florile nu trebuie să fie aceleași de până acum. Gospodinele nu mai gătesc oricum, ci cu fața spre un anumit perete, iar cuplurile fac dragoste numai după ce își mută paturile într-o anume zonă. Unii își dărâmă pereții, spre a construi alții noi, iar mulți și-au scos apartamentele la vânzare fiindcă poziția și compartimentarea lor erau un adevărat „dezastru” conform principiilor Feng Shui.

Până și casele au ajuns să fie proiectate în ton cu această modă, spre disperarea și zăpăceala arhitecților.

Cei care simt cel mai repede beneficiile Feng Shui sunt comercianții. Mulți dintre patronii vasluieni au început să se orienteze spre mărfuri care să satisfacă cerințele practicanților: oglinzi, elefănței (musai cu trompa în sus), balanțe, acvarii, tablouașe, rame, clopoței etc. Fiecare, așezat într-un loc anume, poate să fie deciziv pentru cariera noastră, pentru relația cu partenerul, pentru noroc, succes, sănătate samd.

Daniela C., o bârlădeancă, ne-a spus că și-a organizat viața după principiile Feng Shui încă de când era studentă: „Am învățat în București, unde există și profesori. Am urmat și eu niște cursuri și am învățat multe lucruri. Cred că e adevărat, pentru că mi s-au întâmplat numai lucruri bune după ce mi-am reamenajat grădina și casa. Ca să nu mai spun că am început să am câștiguri de bani nesperate”.

Paul Corbu, proprietarul unui magazinaș din Bârlad, a recunoscut că încasările i-au crescut de când pune pe rafturi flecuștețe făcătoare de minuni: „Am grijă să nu-mi lipsească din magazin bibelouri mici din cristal, din sticlă, obiecte din ceramică, din fier forjat, vaze, tablouri cu pești, cu peisaje marine, perne roșii, imagini cu trandafiri, covorașe sau lenjerii verzi, rame foto din metal. Sunt foarte multe lucruri care se cer, iar unii nu se uită la bani când caută ceva cu disperare”.

Ce înseamnă Feng Shui

În esență, Feng Shui este un sistem care se bazează pe observarea atentă a forțelor cerești (timpul) și a celor pământești (spațiul exterior și cel interior) și a modului în care qi (energia) celor două planuri interacționează.

Chinezii susțin că este o practică ce aduce echilibru între aceste forțe. Cuprinde un set de tehnici și o parte teoretică ce pot fi studiate și apoi aplicate în mod sistematic pentru a aduce schimbări benefice în spațiul de lângă noi.

Feng Shui se traduce literal „vânt” (feng) și „apă” (shui). Cele două elemente care influențează curgerea energiei în spațiu reprezintă arta și stiința de a trăi în armonie cu mediul înconjurător.

Feng Shui tradițional face parte din viața zilnică a celor care locuiesc în China, Singapore, Taiwan și Hongkong, precum și în multe alte țări unde tradiția a fost respectată și învațăturile marilor maeștri chinezi au fost corect transmise pentru a aduce celor care le aplică sănătate și prosperitate pe toate planurile.

Dar, ca multe alte tradiții populare, învățăturile Feng Shui a fost comercializate și, pe parcursul acestui proces, denaturate. E greu de crezut că mulți dintre cei care au îmbrățișat peste noapte modul de viață Feng Shui i-au pătruns esența, i-au înțeles conceptul.

E greu de crezut că tanti Coca a priceput cum stă treaba cu Yin și Yang, cu simbolurile apă-foc și multe altele care, însumate, reprezintă o filozofie de viață pe care o înțeleg cu adevărat doar cei care s-au născut cu ea în casă sau au studiat-o decenii la rînd.

Totuși, ca să nu fim răi, vom pătrunde puțin în lumea Feng Shui și ne vom rezuma doar la ce-i interesează strict pe cei mai mulți dintre noi. La secretele care pot, chipurile, să ne aducă bani și toate alea.

Feng Shui la birou

Biroul trebuie așezat în așa fel încât să nu avem ușa încăperii în spate, dar nici fotoliul nu trebuie amplasat cu spatele la fereastră, decât dacă deschiderea acesteia dă spre munte sau spre un deal. În acest caz, spatele nostru va fi protejat de un element solid.

Dacă trebuie să împărțim biroul cu altcineva, vom evita ca mesele de lucru să fie amplasate față în față. Această dipunere poate crea stări conflictuale.

Dacă există dulapuri metalice, nu le vom amplasa în spatele nostru deoarece există riscul ca muchiile lor să transmită săgeți de energie negativă.

Să avem grijă ca obiectele ascuțite (foarfece, cuțite) să nu fie orientate cu vîrful spre noi. O plantă mică, un buchet de flori sau câteva cristale vor asigura o bună circulație a qi-ului (a energiei). Toate plantele contribuie la acest lucru, cu condiția să fie sănătoase.

Pentru tapițerii, covoare și tapet alegem culorile verde și maro. Putem accentua energia adaugând câteva elemente legate de simbolistica apei (acvariu, tablouri cu peisaje marine, vederi de pe litoral etc)

Aranjamentele decorative cu scoici, pietrele rotunde sau apă proaspătă pot contribui la echilibrarea energiei.

Evităm să îngrămădim în spațiul de lucru mormane de cărți, dosare sau facturi împrăștiate. Claritatea gândirii este influențată de ordine.

Pentru a avea mai multă influență în timpul reuniunilor, ne vom așeza în fața ușii încăperii. Această poziție ne va permite să conștienizăm mai ușor dinamica ce animă grupul.

Feng Shui în locuință

Partea de vest a încăperii este cea responsabilă cu beneficiile și energia ce induc starea de bine pentru copil.

Oglinda se agață în așa fel încât, privindu-ne în ea, deasupra capului să rămână un spațiu liber (este spațiul pentru idei noi). Se recomandă distribuirea oglinzilor așa încât să reflecte o plantă și nu o porțiune de perete. A fixa oglinda în partea opusă ușii de la intrare este greșit. Energia se întoarce imediat spre ușă. Nu trebuie așezată nici în partea opusă patului (la orizont apare imaginea unui adversar).

fengshui7Dacă în apropierea ușii de la intrare se află liftul, atunci să nu ne așteptăm la o avansare pe plan profesional. Auzul zgomotului în sus și în jos al liftului ne influențează negativ.

Trebuie să împodobim apartamentul cu un peisaj în care să fie reprezentată o apă, o arteziană, un acvariu, lac, râu, ocean, mare, fluviu (imaginea unei ape atrage energia pozitivă și bunăstarea).

Multe persoane consideră că ceasurile nu sunt potrivite pe perete, ceea ce este fals. Oricum, nu așezăm un ceas mare, de perete, în dormitor. Dormitorul este o cameră de relaxare și odihnă. Ceasurile mari sunt pentru birouri, sufragerii sau bucătării.

Nu așezăm ceasuri metalice pe peretele estic al camerei. În plus, dacă un ceas s-a stricat sau s-a spart, îl înlocuim cu unul nou sau îl reparăm.

Nu ținem nimic stricat în casă. Un spațiu aglomerat și dezordonat nu îi permite energiei să curgă așa cum ar trebui. Începem aplicarea principiilor Feng Shui printr-o curățenie generală și scăpăm de toate lucrurile nefolositoare.

Atât acasă, cât și la birou, plantele aduc mari beneficii cu condiția să fie îngrijite. De preferat, sunt cele cu frunzele rotunjite. Dacă tavanul este scorojit și se desprind bucăți, va fi afectată zona prosperității. Obiectele ascuțite să fie în număr cât mai mic. Nu permitem acumularea de ciorne și facturi într-un anumit colț al casei.fengshui6

Culorile roșu, purpuriu și verde sprijină energia prosperității în spațiu. Nu ne ajung banii? Ornăm canapeaua cu trei pernuțe purpurii. O bucățică de ametist plasată în zona prosperității este iarăși o soluție.

Colțurile de sud-vest din casă trebuie lăsate libere. Sunt permise doar plantele sau obiecte pereche. La intrarea în casă trebuie curățenie exemplară. Dacă holul este încărcat de lucruri lăsate la întâmplare, pot apărea conflicte.

Punem muzică de relaxare sau un CD cu zgomote din natură. Lăsăm muzica să meargă chiar și atunci când nu suntem acasă. La ușa de la intrare, montarea unui clopoțel atrage energia pozitivă.

În salon sau sufragerie

Este recomandat să avem un șemineu care să devină centrul atenției, deoarece focul stimulează fluxul energiei qi și îndeamnă la un mod de viață dominat de pasiune.

fengshui4Evităm dezordinea și supraaglomerarea cu piese de mobilier care nu sunt necesare, pentru a nu favoriza oprirea sau disiparea haotică a fluxului de energie.

Dacă sufrageria are dimensiuni reduse, folosim o oglindă pentru a da impresia de luminozitate și spațiu, dar avem grijă ca oglinda să nu ne taie din chip atunci când ne privim în ea, fie că stăm în picioare sau jos.

Umplem spațiile sau colțurile goale cu sculpturi, obiecte ornamentale. Obiectele din cristal de diferite forme, eventual multifațetate, sunt foarte importante, deoarece răspândesc fluxul de energie cosmică în toate părțile camerei.

Asezăm canapeaua cât mai departe de ușă și ferestre așa încât, atunci când ne așezăm să avem în raza vizuală ușa. Canapeaua trebuie să se afle în apropierea unui perete, deoarece peretele oferă protecție și siguranță.

Scaunele sau fotoliile trebuie așezate sub forma de cerc sau octogon. Numărul trebuie să fie unul par.

Recomandări în decorare: imagini cu pești care înoată (simbolizează longevitatea), peisaje cu răsărit de soare, munți sau cascade (aduc noroc). Nu folosim tonuri închise sau prea intense și nici tablouri cu figuri geometrice, deoarece traiectoria fluxului qi este una circulară, nu unghiulară.

Pentru dormitor

În dormitor nu au ce căuta televizorul, calculatorul sau combina muzicală, dar nici oglinzile (pot influența dezbinarea unui cuplu). Deschidem geamul cât mai des fengshui3pentru a împrospăta aerul. Pe lângă lustră, punem și câteva aplice pe perete sau o veioză pe noptieră. Folosim culori liniștitoare pentru a crea echilibru (mai puțin albastrul). De altfel, motivul apei în dormitor nu este indicat.

Este indicat ca patul să aibă tăblie pentru că oferă protecție în timpul somnului. Cea mai bună tăblie este una dreptunghiulară, care simbolizează elementul Lemn (creștere și bogăție). O tăblie ondulată simbolizează elementul Apa, care nu este bun în dormitor. În tăblie pot fi încrustate simboluri norocoase care vor atrage energii pozitive în timpul nopții.

Pentru noroc de avere punem sub pernă o monedă cu un lacăt care vor garanta că nu vom pierde banii.

Ca să avem beneficii maxime, este de dorit să asortăm culorile pereților, tapiseriei, covoarelor, cearșafurilor și perdelelor. Așternuturile de pat să fie din bumbac moale. Roz și verde sunt culorile cele mai potrivite care invită la deschidere spre o mai bună comunicare.

Cumpărăm un pat sau o saltea nouă dacă cea pe care o avem nu am cumpărat-o împreună cu partenerul sau de când ne aflăm în relație cu acesta.

Să avem minimum două perne în pat. În colțul sud-vestic al dormitorului e bine să avem un obiect decorativ care să simbolizeze creșterea și armonia relației de cuplu (în cazul în care nu suntem singuri). Ar putea fi o poză împreună, sau obiecte pereche: două lumânări roz, flori roz, galbene sau albastre.

Pentru baie

Ingredientele cheie pentru o baie în stil Feng Shui sunt confortul, curățenia și comoditatea. Cel mai bine este când baia este localizată în holul principal, dar nu lângă ușa de la intrare, iar cea de la etaj trebuie localizată deasupra celei de la parter.

Dacă este aproape de bucătarie, va emana energie negativă în întreaga bucătărie. Cea mai neinspirată locație a băii este în centrul casei, deoarece va provoca un dezechilibru de energie în întreaga locuință.

În bucătărie

În bucătărie se regăsesc două elemente antagonice: apa și focul. Pentru a se asigura armonia între ele este necesară separarea celor două.

fengshui1Astfel, nu vom amplasa niciodată aragazul lângă chiuvetă. Nu este indicat nici să le lipim de același perete. Dacă spațiul din bucătarie nu este prea generos, putem separa aragazul și chiuveta, deci focul și apa, printr-un corp din lemn sau metal.

Încercăm să păstrăm aragazul și celelalte obiecte necesare gătitului foarte curate. Murdăria din bucătărie este considerată în Feng Shui un impediment în calea unei stări de bine general.

Spre deosebire de celelalte încăperi din casă, bucătăria ar trebui zugravită în alb, culoare care se armonizează cu menirea încăperii. Obiectele casnice și accesoriile din bucătărie ar trebui, de asemenea, să fie albe.

Evităm depozitarea obiectelor care nu au nici o legatură cu spațiul în cauză, pentru ca energia să circule mai bine.

Bucătăria trebuie sa aibă formă pătrată sau dreptunghiulară. Ușa de la intrarea în casă nu trebuie să fie față în față cu ușa de la bucătărie.

Poziționarea ideală a aragazului trebuie să fie pe un perete orientat spre est sau sud și niciodată în fața unei ferestre. Când gătim la aragaz nu trebuie să fim cu spatele la ușă.

Tot în bucătărie, în cazul în care nu reușim să ne găsim un loc de muncă, e bine să avem un tablou, o vază sau orice alt vas, în tonuri de negru.

La ce să ne așteptăm?

Practicanții Feng Shui garantează că aplicarea foarte corectă a acestor principii are efecte pozitive asupra noastră: dobândirea sănătății, îmbunătățirea relațiilor cu familia, prietenii și partenerul de viață (sau găsirea unui partener); sporirea prosperității; succesul la serviciu.

Și credința noastră…?

Nimeni nu poate spune dacă e bine sau rău să îmbrățișezi principiile Feng Shui. Logic, nu are ce rău să se întâmple, atât timp cât nu devenim sclavul lor. Nu în așa măsură încât să ne închipuim că o pernuță roșie e de ajuns să ne umple de bani, sau că niște hârtii împrăștiate sunt responsabile pentru starea de tensiune dintre noi și partenerul de viață.

Preoții spun că principiile noastre creștine, morale, spun altceva și lor trebuie să le rămânem fideli. Feng Shui nu îl înlocuiește pe Dumnezeu, iar un clopoțel, un tablou cu pești sau o statuetă din lemn nu pot substitui puterea rugăciunii. De asemenea, dacă avem pernuțe purpurii pe canapea nu înseamnă că nu trebuie să mai mergem la muncă. Iar talentul nostru, valoarea, tenacitatea și încrederea în forțele proprii pot face mai mult decât o face mișcarea unui lift lângă apartamentul nostru.

Related Articles

Back to top button