altex
Sanatate

Criză fără precedent la Spitalul Județean de Urgență Vaslui – Vieți cate atârnă de o picătură de sânge

Oficialii celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ spun că mai multe intervenții chirurgicale au fost am-nate din cauza crizei de sânge. Cele mai mari lipsuri se înregistrează la grupele cu RH negativ. De altfel, majoritatea spitalelor din zona Moldovei se confruntă cu o criză acută de sânge. Medicii fac apel la cetățeni să meargă să doneze pentru rudele bolnave.

Alex SAVA

Criza de sânge cu care se confruntă Spitalul Județean de Urgență Vaslui se adâncește de la zi o la alta. La cea mai mare unitate sanitară din județ are frecvent probleme în acest sens, însă de această dată se pare că s-a ajuns în situația în care intervenții vitale sunt amânate.

”În momentul de față nu mai avem nicio unitate pe stoc din grupa de sânge A negativ. Situația nu este mai bună nici pentru celelalte grupe cu RH negativ, din care avem câte una-două unități pe stoc. Până acum nu există intervenții chirurgicale pe urgențe amânate, însă în cazul bolnavilor cronici se fac amânări de la operațiile programate, tocmai pe fondul crizei de sânge. Chiar astăzi (ieri – n.r.) am solicitat unități de sânge de la Centrul de Transfuzii Sangvine de la Bârlad, din grupele unde suntem deficitari”, a declarat Nadia Ungureanu, directorul de îngrijiri al Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Medicii fac apel către vasluieni să meargă să doneze sânge pentru rudele bolnave.

test

“Înștiințăm și familiile pacienților să facă donații, însă apare problema că singurul centru de recoltare este la Bârlad, astfel încât aparținătorilor le vine destul de greu să meargă până acolo”, a mai spus Nadia Ungureanu.

Circuitul sângelui între spitale

În cazul în care un bolnav are nevoie de sânge iar unitatea medicală în care este internat nu dispune de unități pentru transfer, se aplează la Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) de care aparține spitalul. În cazul în care acesta nu poate onora cererea, se apelează la alte spitale apropiate. Dacă acestea au unitățile care pot salva viața pacientului, situația se complică…

“Sora mea a avut nevoie recent de șase unități de sânge pentru o intervenție mai complicată. Spitalul Județean nu a avut sânge, dar am găsit la spitalul din Huși. Numai că a trebuit ca cei de la Huși să-l trimită la Bârlad, la CTS, unde să fie înregistrat și nu mai știu ce alte proceduri trebuiau îndeplinite, urmând ca abia după asta să vină la Vaslui. Asta ar fi durat câteva ore, pe care nu știam dacă sora mea le are la dispoziție în secunda aceea. Așa că ne-am urcat în mașină și ne-am dus la Bârlad să donăm noi, iar sângele a fost trimis direct la Vaslui”, povestește Ioan Stavăr.

Așadar, protocolul de transfer intraspitalicesc al unităților de sânge impune ca punct de tranzit CTS, lucru care face ca durata de transfer să crească cu până la câteva ore.

Cine poate dona sânge

Pot dona sânge cei care au între 18 și 65 de ani. Cei cu vârsta peste 50 de ani trebuie să îndeplinească cumulativ și alte condiții. Potențialii donatori trebuie să aibă cel puțin 50 de kilograme și temperatura corpului mai mică de 37,5 grade Celsius. Starea generală trebuie să fie bună, cu discernamant prezent, fără semne de intoxicație cu etanol sau droguri, subnutriție, icter, cianoza, dispnee, anemie. Tensiunea arterială sistolică între 100 – 180mmHg și diastolică între 60 – 100mmHg, pulsul regulat, între 50 – 100/minut, hemoglobina peste 12g% la femei și peste 13.5g% la barbați.

Intervalul de timp între două donări succesive este de opt săptămâni pentru donatorii de sânge total, cu acceptare a maximum cinci donari pe an la barbați și patru la femei.

Donatorii primesc bonuri de masă, o zi liberă, decontarea transportului și un abonament pe transportul în comun la jumatate de preț.

Related Articles

Back to top button