În Vaslui, doar latifundiarii mai prosperă
Economic, județul Vaslui este un adevarat paradis financiar, atât timp cât privești în direcția care trebuie. În timp ce majoritatea populației își duce traiul de pe o zi pe alta, noua aristocrație (capitalistă pur-sânge) pune ban pe ban, iar reprezentanții ei ajung sa fie listați în topurile naționale.
Potrivit unor rapoarte economice realizate la nivel național de adevărul.ro, județele Vaslui Botoșani și Teleorman se aflau, în 2013, la limita inferioară a tuturor statisticilor posibile.
La nivelul întregii țări, asta însemnând peste 40 de județe, Vasluiul a reușit să producă abia patru procente din PIB-ul României. Adică aproximativ 14.700 de lei pe cap de locuitor, cam jumătate din performanțele altor județe.
Cu toate acestea, în Vasluiul contemporan, unii au dovedit cu succes că pot face imposibilul: administratorii de terenuri agricole. În topul primilor zece latifundiari români din 2013 apar două nume strâns legate de istoria economică a județului Vaslui: Adrian Porumboiu și Constantin Duluțe. Primul ocupă două poziții în acest clasament: a doua și a șaptea.
Pentru suprafețele cultivate, două din firmele lui Adrian Porumboiu au primit subvenții de la APIA de peste 24,9 milioane de lei. Celălalt nume marcant, Constantin Duluțe, a reușit să obținut în același an subvenții de 43,2 milioane de lei, poziționându-se pe locul întâi în topul marilor fermieri.
Nici analiza situației materiale a populației autohtone nu se încheie cu rezultate apreciabile. Vasluienii trăiau în 2013 cu un salariu mediu net de 1.198 de lei, iar în iunie 2014 rata șomajului a fost de 10,43%, cea mai mare din țară.
Lăsând deoparte excesul de informație de specialitate, se poate spune că în majoritatea cazurilor populația a trăit practic din salarii de 700 de lei. Nici cei cu salarii puțin mai mari (să spunem duble, chiar triple) nu au trăit la standardele scontate. Asta reiese din declarațiile de avere publicate pe site-urile instituțiilor județene.
De exemplu, din cele declarate de consilierii locali vasluieni reiese că niciunul nu a mai risipit banii pe automobile noi, apartamente sau alte bunuri de valoare ca înainte de 2013. Aceeași situație se poate observa și în cazul șefilor de deconcentrate care au dat publicității documentele legate de avere. (Bogdan RUSU)