altex
Sanatate

Rumegătoarele, încolțite de un virus

Rumegătoarele din județul Vaslui și nu numai sunt urmărite de „boala limbii albastre”, care este transmisă de o specie de insecte.

Fermierii și țăranii vasluieni sunt îngrijorați, întrucât animalele lor se pot îmbolnăvi oricând de „boala limbii albastre” (Bluetongue). Până acum focarele au fost confirmate în cinci localități din județul Buzău.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli în județul Vaslui, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui organizează în această perioadă întâlniri cu scopul de a informa și instrui medicii veterinari, reprezentanții asociaților profesionale ale crescătorilor de bovine și ovine, dar și cu reprezentanții firmelor de transport animale.

Autoritățile spun că virusul care provoacă această maladie se transmite prin înțepătura unor insecte și afectează toate rumegătoarele.

Pentru a preveni îmbolnăvirea rumegătoarelor, fermierii vasluieni trebuie să facă dezinsecții periodice, distrugând astfel insectele care transmit boala.

test

Fermierii și țăranii vasluieni își pot da seama dacă animalele lor au acest virus dacă prezintă următoarele semne: hipertermie, salivație excesivă care treptat se transformă în secreții mucopurulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor și botului. Ulterior apar umflături pe buze, față, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de edemațierea limbii care face respirația foarte dificilă. De asemenea, odată ce au acest virus, animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăților în hrănire, iar producția de lapte scade, până la încetare.

În situația în care proprietarii de animale observă apariția unor semne de boală, ei trebuie să anunțe medicul veterinar.

Ceea ce este îngrijorător este că boala are o rată de mortalitate care poate ajunge și la 100%. Nu există un tratament specific, de aici vine și teama autorităților pentru răspândirea virusului.

Partea proastă pentru fermierii vasluieni este că o dată ce animalele s-au îmbolnăvit, ei se vor confrunta cu mari pagube economice, deoarece animalele bolnave trebuie sacrificate.

Conform DSVSA Vaslui, partea bună este că boala limbii albastre nu se transmite la om. Așadar, cetățenii pot sta liniștiți, întrucât nu pot lua acest virus. În situația în care aceștia au consumat carne sau lapte provenite de la animalele bolnave, pot sta liniștiți întrucât nu le va fi afectată sănătatea.

Din fericire până acum în județul Vaslui nu a fost confirmat nici un caz de Bluetongue. (Daniela PORUMB)

Related Articles

Back to top button