Senatul a adoptat proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor și a mamelor
Senatul a adoptat, luni, proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor și a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcționarilor.
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege inițiat de Guvern care prevede amnistierea fiscală a mamelor care au primit indemnizații pentru creșterea copilului calculate greșit și a votat un amendament prin care Guvernul va da înapoi banii deja restituiți de părinți, în 5 ani, începând cu 1 ianuarie.
Proiectul de lege pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, precum și pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlul de indemnizație pentru creșterea copilului a fost adoptat în plenului Senatului cu 123 de voturi „pentru” și 2 abțineri.
Potrivit proiectului, doar mamele care au primit indemnizații pentru creșterea copilului calculate greșit vor fi amnistiate, nu și cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realității.
În urma unei decizii a Curții de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului, s-a stabilit că 12.460 de mame, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizația de creștere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit că mamele respective trebuie să returneze indemnizațiile încasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.
Senatul adoptă legea privind amnistierea fiscală a pensionarilor cu venituri calculate greșit
Senatorii au decis, luni, prin vot, ca peste 21.000 de pensionari care care au primit sume necuvenite din vina funcționarilor și figurează cu debite să fie scutiți de plata acestora, parlamentarii adoptând în acest sens proiectul de lege inițiat de Guvern.
Proiect de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost adoptat de Guvern în data de 19 august și a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, întrunind 111 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și două abțineri.
Potrivit unui amendament formulat în plen de președintele Comisiei pentru muncă, Liviu Marian Pop (PSD), sumele dobândite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a acestei legi se vor restitui eșalonat pe o perioadă de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăți anuale egale.
Restituirea acestor sume se va face pe baza cererilor făcute de pensionari la casele județene de pensii.
Proiectul de act normativ prevede că pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiți de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale și pensiilor.
Documentul mai stabilește că debitele ce au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condițiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plată.
Ministrul Muncii și Protecției sociale, Rovana Plumb, a spus, în timpul dezbaterilor, că pensionarii reprezintă o altă categorie socială căreia trebuie să i se facă dreptate.
Ea le-a cerut senatorilor să susțină propunerea Guvernului Ponta de a scuti de la plată pe toți pensionarii cărora li s-au constituit debite ”nu din vina lor”.
”Pensionarii nu trebuie să plătească greșelile pe care nu le-au făcut ei. (…) Și aici Guvernul a luat în calcul restituirea debitelor deja plătite de la 1 ianuarie 2011”, a spus aceasta.
Proiectul de lege urmează să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaților, forul legislativ decizional.
Sursa: mediafax.ro