Fermele de struți, o afacere cu beneficii mari
De câțiva ani, marile magazine au descoperit apetitul pieței românești pentru carnea de struț, care poate reprezenta o afacere profitabilă și rezistentă în fața crizei economice. De la această pasăre nimic nu se pierde. Totul se poate folosi și comercializa. Inclusiv penele.
Alexandru CROITORU
O afacere mai puțin întâlnită în județul Vaslui, dar care poate reprezenta o afacere cu un profit net garantat de până la 35% pe an o reprezintă creșterea și valorificarea struților. Profitabilitatea afacerii este dată de apetitul tot mai ridicat al pieței europene și românești pentru consumul de carne de struț.
Carnea acestei păsări, asemenătoare cu cea de vită în ceea ce privește culoarea și gustul, are un conținut foarte mic de grăsimi, colesterol și calorii. Penele de struț sunt și ele vândute la prețuri bune, mai ales la export, ouăle de struț pot fi consummate, oasele sunt folosite în hrana animalelor, macinate, reprezentând o sursă foarte bună de calciu, uleiul de struț are însemnate proprietăți terapeutice, fiind folosit în industria cosmetică la prepararea cremelor pentru îngrijirea tenului, iar pielea de struț – foarte moale la atingere – este și cea mai rezistentă piele naturală comercializată.
Creșterea struților are o istorie destul de veche, începută în jurul anilor 1850, în Africa. Abia în 1906 această pasăre a fost adusă pentru creștere si comercializare în Europa, dovedind că se poate adapta foarte repede la orice condiții de mediu.
Cum poți porni o asemenea afacere?
Fermele de struți sunt printre puținele afaceri ce se pot porni cu bani de la Uniunea Europeană fără a avea nevoie de cofinanțare. Pe lângă acest avantaj, struții sunt ușor de întreținnut și de crescut, fără a fi necesare investiții deosebite. Sunt ușor adaptaboili la orice mediu și se hrănesc cu lucernă și boabe de porumb.
Pentru a începe o asemenea afacere, un fermier are nevoie de o suprafață de teren de cel mult două hectare, pe care să amenajeze țarcul necesare ce trebuie împrejmuit de jur-împrejur și acoperit parțial. Mai departe, se pot achiziționa, în funcție de capitalul investit, de la ouă fertile, care reprezintă cea mai ieftină cale dar cu un grad mai mare de risc, la pui de o zi până la 3-6 luni, dar cu prețuri ceva mai mari. Cea mai avantajoasă achiziție o reprezintă, în schimb, păsările tinere de peste șase luni pentru că, la această vârstă, sunt foarte rezistente și nu necesită decât hrană și observație. Cele mai bune opțiuni, în schimb, chiar dacă sunt ceva mai costisitoare financiar, sunt cele legate de achiziția de păsări de peste un an, ce pot oferi cumpărătorului posibilitatea de a intra în producție începând de anul următor. Din păcate, la acest nivel există și dezavantaje, deoarece incubația și clocirea necesită echipamente speciale și cunoșințe pe măsură.
O investiție inițală de 10.000 de euro, 6.000 pentru achiziționare de păsări șI 3.000 pentru amenajarea fermei, pot reprezenta un bun început. După ce un astfel de fermier se documentează în ceea ce privește tehnica de creștere, pot veni repede și profiturile. Un struț matur dă circa 35 de kg de carne fără os. O femelă poate scoate anual între 30-40 de pui. Astfel, în 24 de luni, un fermieri poate obține de la o singură femelă peste o tonă de carne. Un alt avantaj este și faptul că femela de struț este fertilă timp de 30 de ani.
Un kilogram de carne de struț costă între 2,5 și 3,3 euro, un ou se poate vinde cu prețuri între 35 și 100 de euro bucata, iar penele se vând la bucată cu prețuri cuprinse între 3 și 8 lei. Astfel, chiar dacă poate reprezenta o afacere care să aibă nevoie de ceva mai mulți bani pentru început, în comparație cu alte soiuri de păsări sau chiar animale mari, avantajul creșterii struților este dat și de faptul că cererea pieței este mult mai mare decât oferta.