Două incendii de vegetație uscată
Alaltăieri, pompierii vasluieni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a două incendii de vegetație uscată.
În unul dintre cazuri, Detașamentul de pompieri Vaslui a fost solicitat să intervină în jurul amiezii, în municipiul Vaslui, pe strada Filaturii, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă reușind să limiteze propagarea incendiului către două locuințe aflate în apropiere.
În cel de-al doilea caz, pompierii militari din cadrul Detașamentului Bârlad au intervenit în municipiul Bârlad – zona Centrului de Afaceri, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 10.000 mp. La fața locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Având în vedere că accesul în zona unde se manifesta incendiul nu a permis intervenția cu autospeciala de stingere, pompierii au acționat pentru lichidarea acestuia cu bătătoare din dotare.
Din fericire, în niciunul din aceste cazuri nu s-au înregistrat pagube materiale, dar pericolul ca flăcările să se extindă, având în vedere gradul de uscăciune, la alte obiective din apropiere este foarte mare.
Astfel că, pentru evitarea unor situații care pot pune în pericol bunurile și viața, pompierii reamintesc că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se efectuează doar în locurile special amenajate, numai pe baza permisului de lucru cu foc (valabil o singură zi), emis prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității. De asemenea, utilizarea focului deschis se realizează doar pe timp de zi, în condiții meteorologice fără vânt, vegetația uscată și resturile vegetale se colectează în grămezi, în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată, iar în jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de cinci metri, se va curăța vegetația. Totodată se vor asigura mijloacele și materialele necesare pentru stingerea eventualelor incendii și se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.
Doar în luna septembrie, pompierii vasluieni au intervenit pentru lichidarea a 15 incendii de vegetație uscată acre au afectat aproximativ 25 hectare. Comparativ cu situația statistică înregistrată la nivelul inspectoratului, în perioada ianuarie – august 2014, s-a constat o creștere față de anul 2013 cu 138 % (16 incendii în 2013 lși 38 incendii în anul 2014). (Roxana NĂSTASĂ)