Administratie

Pentru alegerile din toamnă, prefectul are o listă cu indezirabili – Fără incompetenți în secțiile de votare!

La prezidențialele din toamnă, mai mulți indezirabili nu vor mai face parte din birourile electorale ale secțiilor de votare. Motivul: la alegerile europarlamentare din mai 2014, aceștia au gafat puternic, fapt care va exclude o nouă nominalizare. Ieri, primarii din județul Vaslui au fost invitați de Instituția Prefectului Județului la o întâlnire privind organizarea alegerilor prezidențiale ce vor avea loc la începutul lunii octombrie 2014. În prezența reprezentanților Biroului Electoral Județean, pompierilor, poliției și jandarmeriei, s-au făcut instruiri legate de organizarea alegerilor la nivel local, de modul de prevenirea incendiilor și de securitatea celor 522 de secții de votare care vor funcționa pe teritoriul județului pe data de 2 octombrie.

Bogdan RUSU

Andrei Puică, prefectul județului Vaslui, le-a cerut edililor să nu mai accepte cereri de înscriere în listele cuprinzând persoanele care pot fi desemnate președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitori ai acestora. Fără a nominaliza pe nimeni ca fiind indezirabil, prefectul s-a făcut suficient de bine înțeles.

„Deja, după alegerile pentru europarlamentare am transmis către BEC (Biroul Electoral Central, n.r.) o listă cu cei care nu se bucură de o bună reputație și care au făcut diverse greutăți și diverse probleme. Acei oameni nu vor mai fi nominalizați încă odată, chiar dacă dumneavoastră o veți face”, le-a transmis prefectul edililor.

De la Instituția Prefectului nu am reușit să aflăm mai multe despre cei nedoriți în birourile electorale ale secțiilor de votare, motivul fiind „că se lucrează la centralizarea listelor”, după cum ne-a transmis Alexandru Barbu, purtătorul de cuvânt al instituției.

Judecătorul Diana-Elena Sîrghi, locțiitorul președintelul Biroului Electoral Județean Vaslui a insistat în fața primarilor pe ideea de a se numi oameni „competenți”. Tot ea le-a cerut primarilor, ca organizatori ai alegerilor la nivel local, să prevină situația întâlnită la europarlamentare, când au existat secții de votare fără semnal de telefonie mobilă și să se asigure că va exista o legătură bună cu Biroul Electoral Județean.

O altă problemă ridicată de Diana-Elena Sîrghi a fost plata celor care lucrează în secțiile de votare.

„Am rugămintea ca în ziua alegerilor să nu vă duceți să împărțiți banii membrilor secțiilor de votare atunci, pentru că dați naștere la diverse suspiciuni. Am înțeles de la domnul prefect că vi s-a cerut să faceți propuneri de persoane care se bucură de o bună reputație pentru a fi înscrie în lista pentru desemnarea președinților și locțiitorilor secțiilor de votare. Vă rog, nu propuneți persoane controversate, a căror imparțialitate în exercitarea funcției de președinte sau locțiitor ar putea fi pusă la îndoială. Eu aș merge pe persoane competente și nu pe persoane care nu se pricep sau nu au experiență în alegeri”, le-a sugerat judecătoarea Sîrghi celor prezenți.

Primarii și reprezentanții lor au fost atenționați și de șefii forțelor de ordine implicate în procesul de votare. Principalele nereguli sesizate primarilor au fost legate de modul de asigurare a pazei la nivelul satelor pe parcursul anului și mai ales în perioada electorală. Pe textul legii vorbind, există o mare responsabilitate a consiliilor locale, care ar trebui să aibă structuri de pază proprie, pe tot parcursul anului, nu doar pe timpul alegerilor. Cu toate acestea, la nivelul județului Vaslui doar două consilii locale din zona rurală plătesc agenți de pază proprii. Comisarul-șef, Mihai Carp, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului, le-a solicitat primarilor să prevadă sume de bani în bugete, pentru a se înființa asemenea posturi de pază. Solicitarea vine ca urmare a faptului că pe parcursul campaniilor electorale anterioare au existat diferite sesizări legate de distrugerea materialelor electorale ale unor partide. Astfel, s-ar putea evita situații de acest tip prin asigurarea pazei la avizierele și panourile pe care sunt lipite postere sau alte tipărituri cu rol electoral. Mai ales că primarii au datoria legală de a asigura bunăstarea acestor materiale.

De asemenea, primarii au fost inivitați să prevină situațiile în care „trupele de campanie” ale unor partide au lipit materiale electorale pe gardurile cetățenilor. De acum înainte, lipirea acestora trebuie să se facă doar cu acordul în scris al proprietarilor.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button