Social

Scrie despre tine – De la povești simple la piese de teatru

„Scrie despre tine” este un atelier de teatru independent inițiat de Vera Ion și vasluianul Sorin Poamă, în care participanții își transformă poveștile personale în piese de teatru. Un grup care a luat naștere în 2010 în București, și-a propus să formeze dramaturgi și să genereze piese de teatru sau scenarii de film documentând întâmplări reale și experiențe personale. Și le-a ieșit de minune, drept dovadă fiind piesele jucate la Vaslui cu ocazia Festivalului Internațional de Umor „Constantin Tănase”.

În patru ani de activitate, au lucrat cu peste 150 de oameni care au dorit să-și facă publice poveștile, întâlnirile având loc în peste 30 de locații. Au lucrat în parc, până și în stradă, în bucătării, în săli de sport, cluburi și sufragerii. Au produs piese de teatru și au filmat scurt-metraje, au făcut chiar și un festival de teatru și au adunat o comunitate de oameni pasionați. Au testat pe lângă spectacole și ateliere, diverse forme de interacțiune cu publicul, experimente colective și conferințe, care au adunat comunitatea de povestitori și au arătat că se pot face foarte multe lucruri dacă există un spațiu potrivit pentru ele.

Experiența în domeniul artistic nu e necesară

În proiectul „Scrie despre tine” experiența anterioară în domeniul artistic nu este necesară pentru că echipa consideră că „fiecare dintre noi are o poveste de spus și nu există persoane „cu talent” și persoane „fără talent”, în atelierul „Scrie despre tine”, toți fiind artiști. Apreciem autenticitatea și miza personală dincolo de orice construcție estetică și căutăm oameni care să fie dispuși să lucreze și să-și articuleze poveștile cu sinceritate și disponibilitate”.

Cum lucrează?

La „Scrie despre tine” primul personaj care te învață să descoperi oamenii în complexitatea lor ești tu însuți. La „Scrie despre tine” se ascultă, se observă și se povestește ce s-a văzut. Toți sunt investigatori, detectivi, caută informații și detalii care construiesc o lume în autenticul ei. Nu comentează și nu acuză personajele încercând să le înțeleagă cât mai profund și să le descopere resorturile, structurile, emoțiile, traumele și trecutul. Încearcă să cunoască oamenii dincolo de prejudecățile pe care le au despre ei și merg împotriva mecanismelor sociale de a simplifica și reduce oamenii la un cuvânt sau concept. La „Scrie despre tine” nu contează produsul final, ci procesul de lucru pentru că fiecare întâlnire e un spectacol în sine.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button