Vasluiul riscă să ajungă focar de tuberculoză
La nivelul județului Vaslui, pe o perioadă de patru ani au fost luați în evidenta de către Direcția de Sănătate Publica (DSP) Vaslui un număr de 1.650 bolnavi de TBC, din care 551 în mediul urban. Cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt adultii (persoanele peste 15 ani), categorie la care s-au înregistrat din 2010 până în prezent un număr de 1.525 cazuri de infestare cu TBC, iar în randul copiilor (persoanele cu vârsta între zero-14 ani) s-au înregistrat un număr de 125 de cazuri de infestare. În prezent DSP are un număr de 92 de bolnavi luați în evidență din care 24 sunt din mediul urban, iar 68 sunt din mediul rural. Tuberculoza este o boală de natură infecțioasă care atacă în principal plămânii.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, de la o persoană bolnavă contagioasă, care nu se află sub tratament, la o persoană sănătoasă, prin intermediul picăturilor de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbit cu voce tare, etc. Orice persoană, indiferent de condiția socială, este expusă riscului de a se infecta, dacă inspiră aerul care conține picături de salivă cu microbi.
Tratamentul tuberculozei necesită o periodă foarte îndelungată de spitalizare/izolare și tratament (între 3 și 24 de luni), fapt ce poate duce la pierderea locului de muncă al bolnavului și, prin urmare, a unei surse importante de venit pentru întreținerea familiei. De asemenea, tratamentul are efecte secundare (fizice și psihologice) puternice. Efectele secundare ale medicației, riscul de pierdere a locului de muncă sau ameliorarea temporară a stării de sănătate în urma unei perioade scurte de administrare a medicamentelor, determină, de foarte multe ori, abandonarea tratamenului, de către pacient, situație extrem de periculoasă, întrucât sporește riscul de evoluție a bolii către tuberculoza rezistentă la tratament (TB-MDR) sau extrem de rezistentă la tratament (TB-XDR). Aceste afecțiuni necesită perioade lungi de spitalizare și tratament dificil de suportat și, din păcate, au rata foarte scazută de vindecare. În plus, bolnavii de TB-MDR și TB-XDR transmit tot forme rezistente la tratament.
Tuberculoza este o boală care se vindecă numai în condițiile în care se urmează cu consecvență tratamentul medicamentos și un regim de hranț și viață adecvat. Netratată corespunzător, tuberculoza cauzează decesul.
În Romania, în fiecare an tuberculoza ucide 1.100 de persoane și atinge alte 16.000, majoritatea din rândul populației tinere și active. Bolnavii primesc diagnosticul târziu, nu beneficiază de tratament complet și de calitate și nici de măsuri de protecție socială. Pacienții nu sunt ajutați, prin suport psihologic și asistentă socio-profesională, să facă față bolii și efectelor adverse ale tratamentului ori să se poată reintegra social si profesional, după vindecare. Mai mult decât atât, milioane de români sunt expuși la tuberculoză (TB) și riscă să o dezvolte, căci populația nu este informată cu privire la afecțiune și la ușurința cu care se poate infecta. Romania este țara cea mai afectată de tuberculoză, din Uniunea Europeană. Lipsa unor măsuri de prevenire și control al tuberculozei, reglementate prin lege, precum și deficitul grav de fonduri alocate controlului TB sunt principalele probleme care nu doar împiedică eradicarea tuberculozei în țara noastră, ci amenință să facă din Romania un focar de infecție pentru Europa.