Administratie

Președenția încă se dispută

Sondajele realizate în ultimile zile și rezultatul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale nu ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru liderii PSD. Asta deoarece un fenomen similar s-a întâmplat și în 2009, când Traian Băsescu a câștigat cel de-al doilea tur de scrutin în ciuda tuturor sondajelor de opinie realizate de firmele de profil. Chiar dacă în județul Vaslui candidatul PSD are toate șansele să câștige, pentru a fi declarat președinte are nevoie de voturile majorității celor ce vor fi prezenți la vot în țară, dar și în străinătate.

Bogdan RUSU

După alegerile de duminică, 2 noiembrie, dată la care 172.225 de locuitori ai județului Vaslui din 371.020 de persoane cu drept de vot s-au prezentat la secțiile de votare, doar doi candidați au rămas în cursa pentru obținerea funcției de președinte al României. La nivelul județului Vaslui, 90.111 voturi au fost pro Victor Ponta, iar 35.935 de vasluieni au votat cu Klaus Iohannis.

O situație asemănătoare a fost la prezidențialele din 2009, moment în care principalii candidați au fost Mircea Geoană (PSD) și Traian Băsescu (PDL). La alegerile din 2009, în primul tur de scrutin s-au declarat valide 174.998 de buletine de vot: 77607 de vasluieni l-au votat cu Geoană, iar 45.629 pe Traian Băsescu. La asemenea rezultate, inclusiv Mircea Geoană a fost sigur că va câștiga prezidențialele. Turul al doilea al alegerilor din 2009 nu a schimbat situația, cel puțin la nivelul județului Vaslui. Deși în Vaslui s-a votat la fel ca în primul tur, asta nu a prea contat la nivel național. În al doilea tur de scrutin, în județ au fost declarate valide 185.127 de buletine de vot, din care 74.069 îl vizau pe Traian Băsescu, iar 111.058 pe Mircea Geoană.

S-a observat însă un fenomen interesant. În primul tur de scrutin din 2009, la nivelul țării, diferența dintre numărul de voturi primite de principalii candidați nu a fost foarte mare: Geoană a primit 31.15% din totalul de voturi, iar Băsescu 32.44%. Menționăm că cei doi au avut contracandidați cu adevărat puternici: Crin Antonescu, Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor, Sorin Oprescu. După câteva săptămâni a urmat al doilea tur, iar rezultatul a fost de-a dreptul tragic pentru PSD: 50.33% din voturi pentru Traian Băsescu și 49.66% pentru Mircea Geoană.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an, Klaus Iohannis a luat 21,55% din voturile vasluienilor, iar Victor Ponta 54,03%, iar Iohannis are foarte puține șanse să câștige alegerile la Vaslui. situația ar putea fi însă alta la nivel național, dacă la cel de-al doilea tur de scrutin vor vota și cele câteva milioane de români plecați la muncă în străinătate. La finele primului tur de scrutin din cadrul alegerilor din acest an, diferența dintre numărul de voturi primite de fiecare cei doi candidați la nivel național este foarte mică, de 10,07% (Victor Ponta- 40,44%, Klaus Iohannis-30,37%). Recent, Corneliu Vadim Tudor, candidat din partea PRM la alegerile din noiembrie 2014 a făcut un pact cu PSD în vederea susținerii lui Victor Ponta. Vadim Tudor a uitat însă că voturile pe care le-a negociat sunt ale cetățenilor, iar susținătorii partidului pe care aparent îl conduce s-ar putea întoarce contra tribunului. Nu îi luăm în calcul pe românii din diaspora care au drept de vot și care nu au avut posibilitatea de a-și exercita acest drept. Se știe că doar 150.000 de alegători au votat duminică, până la ora 23, în secțiile din străinătate. Mai mult, de partea lui Iohannis s-a declarat Monica Macovei, candidat independent, care a câștigat în primul tur 4,44% din numărul total de voturi, cu aproape un procent mai multe ca Vadim Tudor.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

One Comment

  1. Voi credeti ca dupa dezbaterea de aseara mai ramane vreo indoiala ca Iohanis ar fi un presedinte bun? Garantat se schimba lozinca intelectualilor ca prostii voteaza cu Ponta si inlectualii voteaza cu Iohanis. Prostii voteaza un intelectual si inlectualii voteaza un nepregatit si un impostor. Primarul de la Poienesti daca era la Sibiu primar, acolo se intamplau aceleasi lucruri, asa ca nu-l mai ridicati in rang de gospodar.

Back to top button