altex
Social

Față în față cu umorul și semnele grafice

Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a fost ieri gazda unei lansări de carte cu ocazia Zilelor Școlii „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cărțile lansate au fost „Semne grafice de recunoștință” a profesorului Gheorghe Alupoaei și „Memorial umoristic” de Dan Ravaru. Alături de cei doi, au mai fost prezenți dr. Laurențiu Chiariac, dr. Valeriu Lupu, prof. Teodor Pracsiu și prof. Dumitru Apostolache care au prezentat volumele fiecare în maniera sa, punctând, măiestria autorilor vasluieni. Moderatorul a fost Gelu Voicu Bichineț, care, ca de fiecare dată a avut cuvintele la el. La eveniment a luat parte și primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, care, de această dată, a venit ca om simplu, ca spectator, pentru că-i prețuiește pe cei care au adus Vasluiului încă două scrieri.

Cartea „Memorial umoristic” este un volum de povestiri din viața autorului sau din cele cunoscute în familia sa în care sunt zugrăvite personaje vasluiene sub denumiri simbolice precum „poetul”, „artistul”, de fapt personaje cu identitate precisă, pe care o descoperă lectorul.

„Cartea și-a propus să demonstreze un adevăr bine cunoscut dar care trebuie subliniat de fiecare dată: oricând, oriunde, în orice împrejurare românul a avut umor” a spus însăși autorul, Dan Ravaru.

În viziunea profesorului Teodor Pracsiu, volumul umoristic „este o călătorie în memorie”, pe când dr. Valeriu Lupu a ținut să precizeze că „acest volum face prin umor să strălucească rarele zile senine din mulțimea celor triste”.

Prezentarea cărții s-a finalizat cu spusele profesorului Dumitru Apostolache care, consideră această carte „o poezie închinată celor care au simțul umorului, o bucurie pentru inimă și suflet”, fiind convins de faptul că „Ravaru e fenomenal și prin tot ce își asumă, în al său memorial, viața lui e o glumă”.

test

A doua carte lansată ieri, „Semne grafice de recunoștință” a profesorului Gheorghe Alupoae este un volum ce cuprinde 100 de portrete pe baza unor fotografii culese a unor poeți, scriitori, pictori, plasticieni, medici, oameni de cultură și conducători de instituții din Vaslui.

Acest volum este reliefarea unui suflet rebel, iar personajele, oamenii pe care Gheorghe Alupoae i-a surprins sunt oameni importanți din comunitatea locală, oameni care au marcat știința, cultura locului, oameni care au lăsat ceva în urmă” a spus Laurențiu Chiriac. (Roxana NĂSTASĂ)

Related Articles

Back to top button