Activitate Flash Mob și campanii de informare cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun
Direcția de Sănătate Publică Vaslui, în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui, Inspectoratul Școlar Vaslui, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, celebrează astăzi „Ziua Națională fără Tutun”.
„Ziua Națională fără Tutun”, marcată în fiecare an în a treia zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării și sensibilizării populației cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum și a populației nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de țigară.
Datele statistice la nivel județean, ne arată că în perioada ianuarie – septembrie 2014, au intrat în evidența medicilor de familie 701 cazuri noi cu Boală Pulmonară Obstructivă Cronică – BPOC, (aici fiind incluse: bronșita cronică, emfizemul pulmonar, BPOC, bronșectazia, astmul bronșic). La sfârșitul lunii septembrie 2014, au rămas în evidență 9.550 cazuri de astfel de boli, bolnavi spitalizați cu BPOC fiind 1115, 114 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar, 336 rămași în evidență cu cancer bronhopulmonar, 218 spitalizați cu cancer bronhopulmonar și 101 decese prin cancer bronhopulmonar din care 24 au decedat la spital și 77 la domiciliu.
Astfel, cu ocazia acestei zile, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui organizează în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vaslui, Școala Gimnazială „Contantin Parfene” Vaslui și Clubul Dance Factory Vaslui o activitate tip Flash Mob la care sunt invitați săparticipe alături de voluntarii antidrog, aproximativ un număr de 150 de elevi ai claselor V – VIII. Evenimentul va avea loc astăzi și se va desfășura în pauza mare, în curtea școlii Gimnaziale „C. Parfene” Vaslui.
Pentru sensibilizarea opiniei publice, la ora 13.00 voluntarii antidrog vor distribui materiale informative (pliante și flyere) în Centrul Civic al orașului. Campania prilejuită de Ziua Națională fără Tutun va fi susținută și prin activități de informare- conștientizare cu privire la consecințele fumatului activ/pasiv, în rândul elevilor de gimnaziu si liceu din instituțiile de învățământ din județ.
Tot cu această ocazie, va fi o campanie organizată în perioada 15-30 noiembrie „Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi!” ce are ca obiective informarea și conștientizarea populației asupra riscurilor asociate consumului de tutun, creșterea numărului de persoane nefumătoare, respectiv protecția față de expunerea la fumul de tutun.
Puțini știu că în România se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societății Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din țara noastră și-ar dori să reducă numărul țigărilor sau să renunțe complet la fumat.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul produce în prezent circa șase milioane de victime anual, dintre care peste cinci milioane sunt utilizatori și ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuși fumatului pasiv. Se estimează că până în anul 2020, numărul deceselor ar putea crește la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.
Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic și asupra celor aflați în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă și ca o amenințare la adresa sănătății publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace și a cancerului pulmonar la adulții expuși. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime, dintre acestea, 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv. (R.N.)