Home » Sanatate » Din cauza șoarecilor, patronul cofetăriei Leoslo a chemat deratizarea. DSVSA a făcut publice rezultatele analizelor prelevate

Din cauza șoarecilor, patronul cofetăriei Leoslo a chemat deratizarea. DSVSA a făcut publice rezultatele analizelor prelevate

Laboratorul din Bârlad în care, spun foștii angajați, șoarecii sunt la ei acasă și unde o angajată susține că s-a intoxicat după ce a consumat o prăjitură preparată în unitate, a scăpat basma curată. După ce a luat probe de pe ustensilele de lucru și din doar două preparate din toate cele aflate la vânzare pe rafturi, DSVSA ne transmite că totul este în regulă și că putem dormi liniștiți dacă mâncăm prăjituri și alte produse de la patiseria Leoslo.

Buletinul de analize emis de Laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui arată că patiseria Leoslo, amendată și închisă temporar din cauza condițiilor de igienă improprii, nu pune în pericol sănătatea publică.

Directorul adjunct al DSVSA, Nelu Munteanu, a declarat că nu contestă că în laboratorul patiseriei nu sunt probleme de igienă, dar că, pentru el, rezultatele analizelor reprezintă dovada supremă pe care o poate face în fața consumatorilor că la Leoslo prăjiturile nu vin cu risc din îmbolnăvire.

„Poate că lucrurile privind igiena, relatate de unii angajați și clienți, sunt adevărate. Dar eu, ca instituție sanitară, nu pot decât să iau în calcul rezultatul analizelor, buletinele de analize emise de laboratorul DSVSA. Fiecare laborant răspunde pentru ceea ce face prin ștampila pe care o pune pe buletinul de analize. Mai mult nu am ce să vă spun, decât că probele prelevate de pe masa de lucru a patiseriei, din vitrina frigorifică, de pe mixer și din două produse finite (minieclere și sărățele cu telemea) nu au evidențiat prezența salmonelei și nici a enterobacteriaceelor.” a declarat Nelu Munteanu pentru Est News.

Acesta a precizat că oricând se poate face o contraexpertiză a analizelor, dar, pentru asta, trebuie mai întâi ca un consumator să facă o sesizare atunci când are suspiciuni cu privire la calitatea produselor, sau cu atât mai mult cu cât sănătatea lui are de suferit din cauza acestora.

„Eu cred că fiecare cetățean, în calitate de consumator, trebuie să contacteze DSP, OPC și DSVSA atunci când observă nereguli în unitățile de alimentație publică. Cu siguranță vom da curs oricărei sesizări și, dacă în urma analizelor, consumatorul are suspiciuni cu privire la felul în care au fost prelucrate, poate merge la alte laboratoare din județ sau din țară pentru contraexpertiză. Chiar ne-am dori să se întâmple cât mai des aceste lucruri pentru că ne-ar ajuta în munca pe care o desfășurăm.”, a mai adăugat Nelu Munteanu.

Întrebat de ce patiseria Leoslo a fost deschisă până duminică, deși primise miercuri ordonanță de sistare a activității până la remedierea deficiențelor, directorul adjunct al DSVSA a declarat că patiseria nu a mai avut voie să producă, ci doar să-și vândă marfa care exista în frigidere.

Suspiciunea care se poate trezi în mintea fiecărui om de bună credință este de unde știa DSVSA că alimentele sunt conforme, de i-au lăsat pe cei de la Leoslo să le vândă în continuare.

De ce inspectorii veniți în control nu au prelevat probe și din torturile care se aflau în frigider, unele de două – trei luni, conform surselor noastre.

De ce oare inspectorii nu au luat probe și din ciocolata topită, despre care foștii angajați spuneau că este plină de excremente de șoareci, și de ce nu a fost analizată și materia primă: ouă, făină, etc.

Sunt multe „de ce?”-uri la care bârlădenii trebuie să primească un răspuns.

Directorul Munteanu a precizat că inspectorii au știut ce trebuie să facă și au făcut totul ca la carte, fără exces de zel. Acesta a concluzionat că așteaptă o notificare din partea proprietarului patiseriei, în baza căreia echipa de control să se deplaseze la fața locului, pentru a vedea dacă neconformitățile au fost remediate.

Recomandarea DSVSA: sesizări și contraexpertize

După cum ne-a spus Liviu Șuletea, managerul Leoslo, curățenia a început luni, după câteva zile în care a vândut tot ce mai avea pe rafturi. De unde până mai ieri ne asigura că în unitatea lui nu există nici urmă de șoarece, acesta a chemat urgent luni o firmă de deratizare, pentru a scăpa de animăluțele mici pe care le iubește nespus. Se pare, totuși, că acest control de-a dreptul inopinat și faptul că a fost luat în vizorul presei l-au făcut pe Liviu Șuletea să se gândească serios la condițiile în care va funcționa de aici încolo patiseria lui.

Pe surse am aflat că acesta ar fi interesat să închirieze în zonă un spațiu la parterul blocului G7. Construcția în care funcționează acum cofetăria Leoslo este una improprie găzduirii unui laborator de cofetărie pentru că nu are fundație, iar chioșcurile respective sunt montate direct pe sol. Pânza freatică este destul de înaltă în zona gării, iar umezeala favorizează înmulțirea rozătoarelor, vectori periculoși de transmitere a bolilor.

Deși există probe clare, susținute cu dovezi de foștii angajați, despre tradiția patronilor de a tolera producerea prăjiturilor în condiții necorespunzătoare și că șoarecii sunt chiriași permanenți ai laboratorului, DSVSA ne asigură că produsele sunt bune de consum. Până la proba contrarie.

Nu mai este o noutate că unii agenți economici își desfășoară activitatea sub umbrela protectoare a organelor de control sanitar, după cum nu mai este nici o noutate că alți agenți economici din domeniul alimentației publice sunt verificați la sânge și amendați pentru te miri ce. Realitatea le-a demonstrat consumatorilor bârlădeni că trebuie să fie atenți la ceea ce cumpără cu banii lor. Să nu le fie teamă, să sesizeze presa, dar în special organele de control, și dacă sunt nemulțumiți de rezultatul analizelor să ceară contraexpertiză, exact după cum ne învață medicul veterinar Nelu Munteanu.

Dacă DSVSA spune că și-a făcut treaba, în ceea ce privește Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, aceasta lipsește cu desăvârșire din poveste. Conducerea DSP nu s-a autosesizat în urma articolului apărut în urmă cu trei zile, în ziarul Est News, dar, contactată de reporterul nostru, Mihaela Vlada, directoarea DSP, a declarat că va face o verificare nu doar a cofetăriei Leoslo, ci la mai multe cofetării, dar la o dată ce urmează să fie stabilită. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*