Cu un cardiolog de renume despre secretul… morții
Constantin Cristian Erena, doctor în medicină, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, medic primar boli interne la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, specialist în cardiologie a fost recent invitatul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Bârlad, unde a susținut o conferință despre sănătate. Am profitat de ocazia oferită de prezența unei asemenea somități a lumii medicale românești și am reușit să obținem un interviu, unul dintre puținele acordate de medicul Erena de-a lungul carierei sale. În dialogul pe care l-am avut, am aflat că renumitul doctor este și printre puținii care au puterea să admită că medicina alopată își are limitele sale. A trecut prin multe încercări ale vieții, dar a și salvat multe vieți. Stresul și viața relativ dezordonată în privința alimentației și-au pus amprenta pe starea lui de sănătate. Medic fiind, și-a dat seama că nu doar medicina alopată îl poate ajuta ci, în primul rând schimbarea stilului de viață. A trebuit să acționeze rapid, pentru că afecțiunile de care suferea se complicau. A încercat multe metode complementare și produsele cu efect antioxidant. Radicalii liberi sunt declanșatorii bolii în organism. Neutralizarea acestora reprezintă șansa unei vieți lipsite de probleme de sănătate. Există suplimente alimentare care ne ajută foarte mult, numai că trebuie să știm ce să alegem. Medicul Constantin Erena a scăpat de bolile de care suferea cu ajutorul unor suplimente. Din dragoste pentru oameni, a venit la Bârlad să ne arate calea ce trebuie urmată pentru o viață sănătoasă.
– Domnule doctor, observăm că de la an la an, tot mai mulți oameni mor din ce în ce mai tineri. De ce se întâmplă acest lucru? De ce previziunile în privința stării de sănătate a populației, pentru viitorul apropiat, sunt sumbre nu doar în România, ci și în toată lumea?
– De la stilul de viață al omului, de la faptul că oamenii sunt deshidratați cronic pentru că nu beau suficientă apă, de la faptul că nu mănâncă alimentele pe care ar trebui să le mănânce, ci alimente care nu au nici un fel de valoare nutritivă, dar îmbolnăvesc oamenii încet-încet, de la faptul că apele sunt foarte poluate și știți că mor sute de specii de pești anual, de la poluarea atmosferică, la care se adaugă și fumatul, de la faptul că sunt utilizate alimente modificate genetic. Toată gama de cosmetice care conțin coloranți și tot felul de substanțe cancerigene afectează reproducerea. Din cauza neurotoxinelor din alimentele cu E-uri ne îmbolnăvim de Azlheimer, Parkinson și alte boli neuronale cărora nu li se găsește cauza. Din cauza poluării electromagnetice, pentru că toată lumea abuzează de telefoane mobile, din cauza statului în fața televizorului, care nu este deloc sănătos, la fel ca și utilizarea prelungită a calculatorului, oamenii se îmbolnăvesc. Toate astea s-au dovedit că declanșează în corp niște reacții inflamatorii cronice, a căror etapă finală este, de multe ori, și un eveniment fatal: accident vascular cerebral, infarct miocardic, sau apariția unor boli cronice ca diabetul, artrozele sau alte afecțiuni fără leac precum cancerul. Ei bine, alimentația care este total greșită trebuie revizuită. Toată lumea, dacă nu face un curs de nutriție, se alimentează greșit. Eu însumi, abia de șase luni mi-am schimbat stilul de alimentație, abia de un an mi-am schimbat stilul în care beau apă. Toate astea legate fac ca oamenii să se îmbolnăvească. E bine să prevenim bolile, pentru că odată apărute, vindecarea este mai greu de realizat. Iată, de exemplu, bolile osoase necesită ani de zile, peste șase ani, ca să se vindece cu tratament administrat zi de zi și cu schimbarea totală a alimentației. Să spunem, de exemplu, că te îmbolnăvești de o hernie de disc. Durează, în medie 3-4 ani să te vindeci fără să te operezi. Ca să refaci substanța osoasă fără intervenție chirurgicală e nevoie chiar de șapte ani.
– De ce în România sunt atât de multe persoane care suferă de boli cardiovasculare?
– Nu doar populația României, ci toată populația lumii este afectată de bolile cardiovasculare. Stresul psiho-emoțional este cel care declanșează aceste afecțiuni. Peste tot este stres. Te stresezi că nu-ți poți achita ratele, ai probleme în familie – pentru că nu există familie perfect armonioasă, toate familiile sunt disfuncționale și membrii lor sunt stresați. Lupta între generații, conflictele de la locul de muncă, nesiguranța locului de muncă, toate relele care au apărut după 1989, odată cu instalarea capitalismului, toate au crescut nivelul de stres. S-a dovedit științific că stresul declanșează un infarct de miocard, un accident vascular cerebral, un cancer, un diabet. Alături de stres, alimentația și hidratarea necorespunzătoare și expunerea la radiațiile electromagnetice, care nu ucid imediat ci lent. Așa-zisul stil modern de viață duce la apariția mult mai frecventă a bolilor. Unul din doi oameni are hipertensiune arterială, unul din doi oameni face alte boli de inimă. Este foarte mult. În SUA, de exemplu, unul din patru oameni va muri de cancer – asta este predicția pentru Statele Unite în următoarea perioadă. Este trist. Nivelul de civilizație a adus cu sine și îmbolnăvirea oamenilor.
– Trăim, totuși, în secolul XXI. Ce este de făcut pentru ca locuitorii acestei planete să nu se îmbolnăvească atât de timpuriu?
– În afară de un stil de viață sănătos, către care trebuie să ne întoarcem, există tot felul de metode în medicina care ține de suplimente alimentare, care pot adăuga un plus de eficiență acestui stil de viață sănătos. Degeaba renunțăm noi să vorbim la telefonul mobil, pentru că cei din jur o fac în continuare și suntem expuși toți iradierii. Există unele metode prin care celulele noastre rezistă acestui atac agresiv din exterior care generează o acumulare de radicali liberi și toxine. Atunci când facem sport 30 de minute pe zi, în corpul nostru se descarcă miște substanțe, la fel ca și atunci când ținem post. Ei bine, s-a dovedit că aceste substanțe ne protejează organismul și speranța de viață crește în cazul celor care fac sport. Aceste substanțe au fost sintetizate acum și pot fi utilizate de către oameni. Astăzi am venit la Bârlad pentru a discuta cu cei care vor să trăiască sănătos, despre suplimentele alimentare care îi pot ajuta. Promovăm ceea ce este necesar fiecărui om, ca să poată să-și mențină starea de sănătate, sau s-o recupereze dacă deja s-a îmbolnăvit. Eu lucrez la Spitalul Floreasca, unde oamenii vin să beneficieze de o salvare în ultima etapă, dar noi putem face în așa fel încât să rezolvăm lent o boală care altfel va erupe în altă parte. Dacă un infarct se rezolvă printr-un stent, vasul respectiv se poate înfunda la un centimetru mai departe. Nu ajunge să-ți pui un stent sau să-ți faci un by-pass pentru a-ți rezolva problema de fond. Trebuie să adaugi ceva în stilul de viață și alimentație, ca acel vas să nu se mai înfunde în altă parte. Iei un medicament puternic, se desfundă vasul și peste o săptămână se înfundă din nou.
– Sunteți adeptul medicinii complementare?
– Sigur, am încredere în medicina complementară. Eu am avut multe boli, una chiar foarte gravă, mi s-a spus că mai am șase luni de trăit, am testat mai multe metode și sunt OK, chiar dacă aceste metode nu sunt atât de recunoscute la nivel științific universitar, asta nu înseamnă că nu sunt eficiente, sunt alte motive pentru care nu sunt promovate la fel ca medicamentele din farmacii.
– Vorbeați despre radicalii liberi. Din câte știu, nu s-a inventat niciun medicament pentru neutralizarea acestor radicali, care, de fapt, îmbolnăvesc celulele organismului. Există produse nerecunoscute de anumite medii științifice și universitare care ne pot ajuta și chiar vindeca?
– Mă bucur că pot să vă răspund pozitiv. Oamenii de știință au lucrat și lucrează la crearea unor suplimente alimentare cu efect bun și fenomenal. De pildă, în ultimii ani, s-au făcut cercetări și rezultatele sunt fantastice. S-a creat un produs cu putere antioxidantă miraculoasă. Moleculele de semnalizare Redox detectează celulele bolnave, le refac și chiar le înlocuiesc cu altele noi. Este important că se lucrează la nivelul celulelor. Dacă celulele vor fi sănătoase, și noi vom fi sănătoși. Este nevoie, din când în când, să facem curățenie în organism, iar câteodată este vital. Pe scurt, la final, vreau să vă spun că problemele de sănătate ale omului apar ca urmare a scăderii numărului acestor molecule, odată cu înaintarea în vârstă.
A consemnat Mihaela NICULESCU