Social

Ce facem dacă vine „marele cutremur”

Cutremurul de sâmbătă seară a reactivat frica vasluienilor față de această manifestare – normală, până la urmă – a pământului și, chiar dacă nimeni nu a ajuns la spital cu atacuri de panică, au fost destui care au avut nevoie de calmante pentru a-și veni în fire.

Seismul a avut loc seara, la ora 21:14 și a avut o intensitate de 5,7 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost urmat de alte 13 replici în timpul nopții, însă două s-au simțit mai puternic – una de 2,8 grade la ora 22.24 și alta de 3,3 la ora 22.30. A fost cel mai puternic cutremur de anul acesta și unul dintre cele mai intense din ultimii ani.

Simona MIHĂILĂ

Indiferent de urmările unui cutremur, fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze înaintea producerii acestuia că trebuie să avem stabilit un plan de acțiune pe care să-l urmăm oricât de greu ni s-ar părea în acele momente.

Ce este de făcut înainte de un cutremur

– pregătiți un plan de urgență pentru familia și casa voastră;

– învățați metode de prim ajutor medical, inclusiv resuscitare cardio-pulmonară;

– aflați care sunt locurile cele mai sigure din casă și exersați refugierea în acele zone.

Locuri sigure: sub mese sau birouri grele, pe holuri, în colțul camerelor, lângă stâlpii de rezistență.

Locuri periculoase: lângă ferestre sau oglinzi; lângă obiecte grele ce ar putea să cadă, bucătăria, ușile, unde șocul poate provoca ușile să vă lovească, pe casa scării.

Pregătiți-vă casa: mergeți prin casă și imaginați-vă ce ar putea să se întâmple în cazul unui cutremur violent:

– învățați-i pe membrii familiei cum să închidă conductele principale de apă și cum să oprească electricitatea;

– puneți etichete care să arate pozișiile de Deschis / Închis, Pornit / Oprit la conductele de apă, gaz, întrerupătoarele principale de electricitate;

– ancorați bine boilerele și orice alte aparate care, prin cădere sau mișcare, ar putea rupe țevi de gaz sau apă;

– ancorați bine piesele grele de mobilier;

– nu agățați tablouri, dulapuri sau oglinzi grele deasupra paturilor.

Pregatiți-vă un kit de urgență

Împachetați proviziire de urgență în pungi de platic sau cutii rezistente de plastic și plasați-le în locuri sigure din casa: în debara, sub o scară etc. Trebuie sa fie la îndemână și ușor de transportat.

Pregătiți un pachet de urgență în mașina în cazul în care va trebui să evacuați locuința și nu vă veți mai putea întoarce.

Aceste provizii trebuie să fie suficiente pentru supraviețuirea familiei timp de minimum 3 zile.

Apa este esențială. Stocați cel puțin 5 litri de apă / persoană / zi. Cea mai bună este apa plată îmbuteliată în sticle mici de plastic. Puneți-le într-un loc răcoros, la întuneric. Notați pe etichetă data cumpărării. înlocuiți proviziile de apă la fiecare 6 luni.

În cazul în care sunteți blocat în toalete sau în baie, iar rețeaua de apă nu funcționează, puteți folosi pentru băut apa care se află în boilere sau în rezervoarele de apă de deasupra toaletelor (cu condiția ca aici să nu fi fost intr-oduse anterior diverse produse de odorizare și colorare a apei, existente în comerț).

Mâncarea

Alegeți mâncare care nu trebuie păstrată în frigider, care nu trebuie gătita sau preparată, care este ușor de transportat. Alegeți mâncare care poate fi mâncată de toată familia:

– conserve de mâncare preparată: fasole, mazăre, pește, carne, fructe, vegetale, tocană, zacuscă etc.

– lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate)

– zahăr, sare, dulciuri, cereale, biscuiți etc.

– tacâmuri, preferabil din plastic;

– nu uitați de deschizătorul de conserve.

Îmbrăcămintea

Trebuie să aveți pregătit câte un schimb de încălțăminte și îmbrăcaminte / persoană: pulover, tricou cu mânecă lungă, tricou cu mânecă scurtă, pantaloni rezistenți, șapcă sau căciulă, îmbrăcăminte de ploaie, adidași sau bocanci rezistenți la apă, la sticlă spartă și moloz, mănuși de protecție.

Un sac de dormit sau două pături călduroase sunt necesare pentru fiecare persoană.

Kit-ul de prim ajutor

– păstrați câte un kit de prim-ajutor în casă și în mașină.

– nu trebuie să vă lipsească: bandaje sterile, vată, dezinfectant, analgezice, antitermice, antidiaretice, hârtie igienică, săpun lichid, șervețele uscate și umede, unguent dezinfectant, antibiotice cu spectru larg de folosință, antialergice, probiotice, soluții antiinsecte etc.

Alte provizii necesare

– radio cu baterii AM/FM și baterii de rezervă (înlocuiți bateriile de rezervă la fiecare 12 luni);

– lumânări, chibrituri, brichete;

– lanterne și baterii de rezervă (1 lanternă / persoană). Păstrați-le lânga pat, în mașină și la locul de munca (împreună cu baterii de rezervă).

– ciocan, cuie, sfoară, bandă adezivă, pix, marker, carnețel, briceag, fluier (3 fluierături scurte este semnalul pentru ajutor);

– actele familiei (testamente, polițe de asigurare, contracte, actiuni, pașaportul, actele de identitate, acte bancare, alte certificate);

– bani lichizi, monezi

– numere de telefon importante

Aceste acte trebuie să fie depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic.

Plan de urgență pentru familie

– asigurați-vă că fiecare membru al familiei știe ce să facă acasă, la școală sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separați unul de celălalt;

– stabiliți un loc de întâlnire în cazul în care v-ar fi imposibil să ajungeți acasă.

Cum să vă protejați dacă vă aflați:

Într-o clădire: stati pe loc, nu fugiți afară; intrați sub o masă grea sau un birou; dacă sunteți pe un hol, ghemuiți-vă și proptiți-vă de un perete de interior; evitati ușile (se pot trânti și pot să vă rănească); protejați-vă fața și capul; plecați de lângă ferestre, uși de sticlă, oglinzi, sobe, biblioteci, mobilier înalt; dacă sunteți într-un scaun cu rotile blocați roțile și acoperiți-vă capul și ceafa cu mâinile; nu folositi liftul; dacă vă aflați într-un lift deja, apăsați butonul de oprire și apoi butonul celui mai apropiat etaj. Ieșiti din lift cât de repede puteți.

Afară: stați pe loc; încercați să vă duceti spre o zonă mai sigură departe de ferestre, clădiri, stâlpi de electricitate sau de telefonie.

Într-un vehicul: încercați să trageți pe dreapta într-un loc sigur; nu blocați șoseaua; feriți-vă de poduri, tunele și clădiri; stați în vehicul.

Într-un loc public aglomerat: retrageți-vă într-un loc unde să nu fie îmbulzeală; dacă vă aflați într-un centru de magazine (Mall) intrați în cel mai apropiat magazin.

La școală: intrați sub bancă și agățați-vă de piciorul acesteia; nu stați cu fața spre geam.

În autobuz: stați pe scaun până la oprirea acestuia.

După cutremur

– verificați dacă sunt răniți în zonă; acordați primul ajutor.

– verificați casa pentru a vedea dacă are distrugeri; dacă considerați că locuința nu este sigură, ieșiți și nu mai intrați înăuntru;

– nu aprindeți chibrite, nu folosiți întrerupătoare până nu vă asigurați că nu sunt scurgeri de gaze;

– dacă aveți apă la robinet imediat după cutremur, umpleți cu apă cada de baie și orice alte recipiente;

– nu folosiți vehiculul decât în caz de urgență majoră; păstrați drumurile libere pentru ambulanțe și pompieri;

– dacă sunteți în mașina iar în jurul acesteia au căzut cabluri de electricitate, nu coborâți din mașina; așteptați să fiți salvat;

  • stați la 10 m distanță de cablurile căzute de pe stâlpi.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button