Business
Analistii financiari vad o imbunatatire a economiei Romaniei, in urmatoarele sase luni. Bucurestiul, in fata Austriei si Slovaciei, la nivelul increderii
Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit usor in noiembrie, de la 20 puncte luna trecuta la 23,6 puncte, dar indicatorul privind situatia economica actuala a continuat sa scada si a intrat in teritoriu negativ, potrivit datelor ZEW, preluate de Mediafax.
Romania se situeaza pe locul al treilea in Europa Centrala si de Est in privinta perspectivelor economiei locale pentru urmatoarele sase luni, in urma Austriei, unde perceptia analistilor s-a imbunatatit cu 9,4 puncte fata de octombrie si a Slovaciei (+24,1 puncte), se arata intr-un sondaj intocmit de institutul german de cercetare ZEW, in colaborare cu grupul austriac Erste.
In privinta situatiei actuale a economiei Romaniei, perceptia analistilor s-a inrautatit in noiembrie la minus 0,1 puncte, dupa ce in octombrie indicatorul coborase cu 7 puncte, la 0 puncte. Cu toate acestea, starea actuala a economiei locale este peste cea a Croatiei sau Ungariei, unde indicatorul se afla la -54,6 puncte, respectiv -20,6 puncte.
Perspectivele bursei de la Bucuresti s-au inrautatit in noiembrie, potrivit studiului ZEW, iar indicatorul care masoara asteptarile pentru indicele BET a consemnat un declin de 7,7 puncte, la 42,4 puncte.
In acelasi timp, asteptarile pentru evolutia leului s-au imbunatatit, ajungand la 3,3 puncte, de la 0 puncte in octombrie.
La sondajul pentru luna noiembrie au participat 71 de analisti financiari, dintre care 13 din Turcia. Regiunea Europa Centrala si de Est include, in sondajul ZEW, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.
Europa Centrala si de Est a inregistrat o imbunatatire a perspetivelor privind evolutia economiei in urmatoarele sase luni, indicele regiunii avansand cu 5,5 puncte, la 12,5 puncte, sustinut de evolutiile din Slovacia, Turcia si Cehia. Indicatorul pentru situatia actuala a regiunii a coborat cu 22,3 puncte, la -12,6 puncte.
In privinta zonei euro, analistii financiari anticipeaza o revenire a economiei pe termen scurt, indicatorul urcand cu 10 puncte, la 15,8 puncte.
Sursa: incont.ro