altex
Social

Rezultatul prezidențialelor naște zmei politici – A-nviat Tătaru!

După o campanie electorală în care a luat poziția struțului, liberalul Nelu Tătaru, devenit senator în 2012 grație parteneriatului cu PSD, s-a trezit înfierându-i pe cei care le-au interzis dreptul la vot românilor din diaspora. Nimeni nu poate explica de ce între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale senatorul Tătaru era mut ca lebăda, dar acum e revoltat, dom’le, de-a dreptul revoltat!

Alex SAVA

Cine credea că minuni se pot întâmpla doar în campania electorală, s-a înșelat. Se pot întâmpla și după. Un exemplu în acest sens îl reprezintă senatorul ex USL de Huși Nelu Tătaru, care în timpul campaniei pentru prezidențiale parcă ar fi depus un jurământ de tăcere, iar acum, dintr-o dată, a prins glas.

Ieri, acesta a făcut o declarație politică extrem de acidă, în care critică conficarea dreptului la vot pentru românii din diaspora.

“Alegerile au trecut și lucrurile ar trebui să reintre în ritmul normal, iar fiecare instituție sau autoritate să se întoarcă la treburile ei obișnuite. În spațiul public se manifestă încă optimismul exacerbat din seara de 16 noiembrie și cu toate că manifestația din Piața Universității a început și s-a terminat în duminica alegerilor, virtual ea continuă, pe internet. Toată această euforie și efervescenta a fost amplificată, recent, de mobilizarea Parchetului General și începerea unei anchete penale a scrutinului din Diaspora. Este regretabil și umilitor că într-o țară democrată, europeană, autorități publice care trebuie să vegheze la respectarea și garantarea unui drept constituțional, dreptul la vot, au fost chiar cele care au îngreunat și, în final, chiar împiedicat exercitarea acestuia, prin organizarea defectuoasă a scrutinului”, zice Nelu Tătaru.

test

Românii din diaspora au avut probleme cu votul și la primul tur de scrutin, însă liberalul care a fost cândva frate de nădejde al social-democraților nu a observat, probabil… Acum a văzut, acum le zice. Și încă ce le zice. Ia fiți atenți: “Miniștrii Titus Corlățean și Teodor Meleșcanu și primul-ministru, Victor Ponta, dacă este cazul, trebuie să explice organelor abilitate de ce nu au înființat secții noi de votare deși acestea au fost solicitate de ambasadori, cu câteva luni înainte de alegeri, mai ales că și autoritățile locale și-au anunțat sprijinul. De asemenea, ministrul de interne, Gabriel Oprea, ar trebui să își pregătească niște răspunsuri pentru turismul electoral, observatorii scoși din secțiile de votare, primarii care au făcut exces de zel, urne și ștampile dispărute. Deși pare o scenă desprinsă din teatrul absurd, unii observatori au sunat la 112 pentru a semnala suspiciuni de fraudă și o parte dintre aceștia au fost amendați pentru că și-ar fi exercitat abuziv dreptul de a formula reclamații”.

Nu e ciudat că cei pe care îi înfierează cu o ură viscerală, parcă, sunt tocmai foștii săi colegi de alianță?

Iar dacă nu știți ce s-a întâmplat, totuși, cu românii din diaspora și de ce sunt ei atât de supărați, vă spune tot senatorul Tătaru, a treia zi după scripturi: “Mii de romani au stat la coadă, ore în șir, pentru a vota. Unii s-au așezat la coadă chiar cu o noapte înainte, ca să nu mai rămână pe dinafară, așa cum au pățit în primul tur. Deși, legal, se puteau înființa mai multe secții de votare în străinătate, printr-un ordin al ministrului de externe, s-a hotărât să nu se ia această măsură. Este clar că, știind că rezultatul scrutinului le va fi nefavorabil, votul a fost îngreunat, ba chiar împiedicat, în mod deliberat, bazându-se, cel mai probabil, pe victoria lor și pe mușamalizarea ulterioară a întregii situații, dar și pe dificultatea dovedirii împiedicării votului. Dacă cineva stă la o coadă ore în șir, dar la final nu reușește să voteze, cum se poate demonstra că acea persoană a fost împiedicată să voteze?”

Bineînțeles că Tătaru nu a observat cu întârziere evenimentele din diaspora, ci doar că acum a ales să bifeze o declarație politică pe această temă. Ar fi putut vorbi despre orice altceva, așa cum i-ar fi recomandat o minimă decență, dar cum întotdeauna după război se nasc mulți generali care nu știu nici cum se ține sabia, vajnicul apărător al crezului liberal s-a gândit că poate va primi și el măcar o teacă…

Related Articles

Back to top button