Atenție la carnea de porc!
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui avertizează: peste 40 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză în ultimele zile în urma consumului de carne de porc. Unul dintre bolnavi a decedat!
DSVSA Vaslui trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de carne de porc. În ultimele zile, peste 40 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză, iar una a murit după ce au consumat carne de porc infestată. Rata cea mai mare de îmbolnăviri cu trichineloză apare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional se consumă carne de porc, în special de la animale crescute în gospodării, unde pericolul de infestare este crescut. Persoanele care doresc să achiziționeze carne de porc pentru consum sunt sfătuite să evite comerțul clandestin și să se asigure că vor consuma alimente controlate, evitând astfel să-și pună în pericol viața și sănătatea.
Proprietarii de animale, care intenționează să le sacrifice în perioada următoare sunt sfătuiți să verifice carnea înainte de a o consuma sau de a o comercializa, altfel riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 2.000 de lei sau și mai mari în cazul îmbolnăvirii. Examinarea în vederea depistării trichinelozei, a cărnii provenite de la porcii sacrificați, este obligatorie și costă doar 9 lei.
Medicii veterinari din județ vor fi și anul acesta instruiți pentru a efectua examenul trichineloscopic, programul acestora permițând ca toți cei care se prezintă pentru verificare să poată avea acces. Programul de lucru al acestora va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic să lucreze și în week-end.
DSVSA Vaslui mai anunță faptul că începând cu data de 8 decembrie, cei interesați vor afla informații despre centrele unde se pot face examenele trichineloscopice și despre programul acestora.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella, DSVSA Vaslui a emis o serie de recomandări. Acestea se referă la evitarea achiziționării cărnii de porc sau de preparate din aceasta, de la persoane și din locuri neautorizate și o acordare sporită a atenției asupra produselor alimentare înainte de a le achiziționa. Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi și vor fi supuși unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariției unor complicații și reacții adverse.
DSVSA îndeamnă proprietarii de animale să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului pentru ca acesta să constate starea de sănătate a animalului și să-i sfătuiască pe aceștia cu privire la procedurile de verificare a cărnii. Dacă în urma analizelor reiese faptul că acea carne este infestată, statul va despăgubi proprietarii cu valoarea de piață a animalului. Atât vânzătorii cât și cumpărătorii vor fi sancționați dacă nu dețin documentele sanitar veterinare necesare.
Mișcarea porcilor vii către abator, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar, care vor fi eliberate de către medicul veterinar de la Circumscripția sanitară veterinară de asistență din comună.
Cei care intenționează să vândă animalele, trebuie să știe că la intrarea în târg trebuie solicitat medicul veterinar responsabil să facă examinarea animalelor și a documentelor, eliberate de către un medic veterinar înainte de plecarea spre târg .
DSVSA atrage atenția asupra faptului că este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora. (Roxana CUCU)