Home » World » Val de indignare în Franța după refuzul unei primării de a permite înhumarea unui bebeluș rom

Val de indignare în Franța după refuzul unei primării de a permite înhumarea unui bebeluș rom

Refuzul unui oraș de la periferia Parisului de a autoriza înhumarea unui bebeluș rom în cimitirul său a generat un val de indignare în Franța, care l-a constrâns pe primar să își ceară scuze negând că ar fi la originea acestei decizii.

„Să refuzi un mormânt unui copil din cauza originilor sale (este) o injurie la adresa memoriei sale, o injurie la adresa a ceea ce reprezintă Franța”, a denunțat premierul socialist Manuel Valls, duminică, pe Twitter.

„Nu m-am opus în niciun moment acestei înhumări. I s-a dat prea multă importanță acestui caz”, a declarat primarul din Champlan, Christian Leclerc.

„Sunt copleșit de tot ce am auzit (…) Voi trimite un mesaj de condoleanțe și compasiune familiei”, a adăugat el.

În declarațiile pentru cotidianul Le Parisien, Leclerc a invocat numărul „mic de locuri disponibile” pentru a explica refuzul municipalității de a-și deschide cimitirul pentru micuța Maria Francesca, decedată în a doua zi de Crăciun.

„Se acordă prioritate celor care își plătesc impozitele locale”, a adăugat el. Aceste declarații, afirmă el, au fost însă interpretate greșit de cotidian.

Născută la 14 octombrie, Maria Francesca, ai cărei părinți locuiau într-o tabără de romi din comuna Champlan, a decedat din cauza sindromului de moarte subită a sugarului în noaptea de 25 spre 26 decembrie într-un spital din regiune, la Corbeil-Essonnes.

La solicitarea părinților, o firmă de pompe funebre din Corbeil a contactat primăria din Champlan pentru a obține permis de înhumare, dar aceasta a refuzat fără explicații, potrivit mai multor surse contactate de AFP.

În Franța, rudele unui defunct trebuie să ceară autorizație de înhumare primarului localității în care se află cimitirul ales. Înhumarea poate avea loc în localitatea de reședință, în cea unde a survenit decesul sau acolo unde se află un cavou al familiei.

Primarul din Champlan a invocat duminică o „eroare de înțelegere în lanțul de decizie” din cadrul serviciilor sale: „persoana” care se ocupa de dosar „nu era obișnuită”, „și-a prins urechile în diferite documente”.

„Exista posibilitatea de alegere între Corbeil și Champlan (pentru înhumare). Am spus OK miercuri dimineață pentru unul sau altul dintre scenarii. Am un SMS care atestă acest lucru”, a asigurat Christian Leclerc, subliniind că la momentul respectiv era în concendiu.

Micuța Maria Francesca va fi în cele din urmă înhumată luni într-o localitate vecină, Wissous. „Din considerente umanitare, nu puteam lăsa situația ca atare”, a declarat sâmbătă primarul din Wissou, Richard Trinquier, membru UMP, partidul de dreapta al fostului președinte Nicolas Sarkozy.

Cazul a generat o emoție enormă în rândul asociațiilor antirasiste, de apărare a drepturilor omului sau de susținere a comunității rome, formate din aproximativ 20.000 de persoane în Franța.

Considerând că este vorba despre „rasism”, președintele Ligii împotriva rasismului și antisemitismului, Alain Jakubowicz, a declarat că ia în considerare o procedură judiciară.

Avocatul poporului, fostul ministru Jacques Toubon, s-a declarat „bulversat” și a declarat că „probabil va reacționa”, problema „discriminării în fața morții” făcând parte, potrivit lui, din prerogativele instituției sale.

Cu o zi înainte, numeroși aleși și-au exprimat „rușinea” și secretarul de stat pentru Familie, Laurence Rossignol, a afirmat pe Twitter că familia romă a fost „umilită în mod inuman” refuzându-i-se un „mormânt”.

Potrivit unei asociații care îi urmărește, părinții bebelușului, care au refuzat să comenteze, au amândoi aproximativ 35 de ani. Aflați în Franța de cel puțin opt ani, ei au doi băieți în vârstă de cinci și, respectiv, nouă ani, școlarizați la Champlan, iar mama a pierdut deja doi băieți de vârste fragede în România.

Familia trăiește la intrarea în localitate, într-o tabără fără apă sau electricitate, înconjurată de drumuri rapide sau câmpuri, în apropiere de aeroportul parizian Orly.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: