Social

Ne-au părăsit în 2014

Anul 2014, un an plin de evenimente, atât frumoase, care au făcut vasluienii să fie mândri, cât și mai puțin frumoase, care i-au făcut pe unii să plece capul de rușine, și-a luat și el tributul de vieți ale unor oameni importanți ai județului. Printre cei care ne-au spus adio în 2014, se numărără fostul deținut politic vasluian, Toader Botez, actorul bârlădean Gruia Novac junior, dar și profesori, medici, oameni de afaceri și oameni importanți, care au însemnat ceva pentru județul Vaslui și locuitorii săi.

Roxana NĂSTASĂ

În frigul primăverii lui 2014, mai exact pe 24 februarie, vasluianul Toader Botez, unul dintre cei care au cunoscut cele mai groaznice chinuri și torturi în închisorile românești și-a luat rămas bun de la toți cei dragi lui de pe lumea aceasta.

Bolnav fiind în ultima perioadă, fostul deținut politic vasluian a plecat de pe lumea aceasta în mare secret, de acest lucru știind doar cei apropiați. Unii încă mai cred și acum că este în viață, neaflând de nicăieri de plecarea sa dintre noi. Modest din fire, Toader Botez nu a făcut niciodată paradă de reușitele sale și nu a vrut niciodată să iasă în evidență, de aceea și moartea sa nu a fost un eveniment public, cunoscut, soția și cei dragi respectându-i dorința.

A decedat la vârsta de 82 de ani, lăsând în urmă multe amintiri dureroase de pe vremea când a fost închis, precum și o ultimă mărturie a atrocităților îndurate, o scrisoare care a fost redactată cu puțin timp înainte ca acesta să plece dintre noi.

Înainte să-și ia rămas bun, chemat ca martor la București pentru ancheta cu privire la torționari, fiindcă nu se putea deplasa, Toader Botez a redactat o scrisoare de patru pagini în care a povestit cu lux de amănute câteva evenimente din perioada de detenție, scrisoarea fiind necesară în activitatea pe care o desfășura Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Reporterii Est News au intrat în posesia ultimei mărturii și au prezentat-o, însă din păcate nici până astăzi, torționarii n-au plătit pentru faptele comise. Pentru unii, ca Toader Botez, oricum este prea târziu, să mai fie izbăviți.

Tot în luna februarie a anului 2014, județul Vaslui a pierdut doi medici bârlădeni: neurologul Ion Negoiță și chirurgul Nicolae Botezatu. Ambii, profesioniști desăvârșiți au activat în spitalul bârlădean, îngrijindu-se de sănătatea a mii de oameni. Neurologul Ion Negoiță a fost medic la spitalul bârlădean timp de 45 de ani, decedând la vârsta de 82 de ani, iar chirurgul Nicolae Botezatu, ce s-a remarcat atât ca medic, cât și ca publicist, a încetat din viață la vârsta de 72 de ani.

mihai balan
Mihai Balan

În aprilie și Hușiul avea să piardă un om important. Moartea colonelului Mihai Bălan, președintele de la Huși al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala „Peneș Curcanul” a îndolitat urbea dintre vii. Profesorul Bălan – așa cum era cunoscut de hușeni, a decedat la vârsta de 90 de ani după o suferință fizică ce l-a țintuit la pat o vreme. Moartea acestuia a lăsat tristețe pe chipul multor hușeni, ce l-au iubit pe bravul ostaș, ce a fost înmormântat cu ceremonie militară .

Tot luna aprilie a răpit și unul din cei mai buni constructori pe care i-a avut județul Vaslui, Dan Albescu, cel care a ridicat toate barajele de acumulare din județ. Cu aproape 42 de ani de muncă în colectivul de la Șantierul de Construcții Hidrotehnice Iași, filiala Vaslui, unitate pe care a condus-o patru decedenii, și cu o multitudine de proiecte realizate, vasluianul s-a remarcat ca fiind cel mai bun constructor din zona Moldovei. Avea 66 de ani și încă multă putere de muncă și multe lucrări începute. Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare cu el și l-a luat în lumea celor drepți, lăsând Vasluiul fără un om de importantă valoare.

Narcis Gafton
Narcis Gafton

Pe 4 iunie, lumea medicală vasluiană a rămas mai săracă, după ce medicul Narcis Gafton, a părăsit această lume, răpus fiind de boală. Un profesionist desăvârșit, un om pentru care profesia a însemnat dăruire și sacrificiu, Narcis Gafton și-a dedicat întreaga viață acestei meserii. A fost medic la Secția de Pediatrie, a fost directorul Spitalului Județean Vaslui, directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, și s-a îngrijit de sănătatea a mii și mii de copii, fiind răsplătit pentru meritele sale chiar și de Președintele României, în anul 2004, care i-a acordat Ordinul Meritul Sanitar în grad de Ofițer. În anul 2010, medicul vasluian a intrat la pensie, dar a continuat să lucreze în sectorul privat, până când a pierdut lupta cu boala, lăsând Vasluiul fără un medic dedicat, așa cum ar trebui să fie toți.

gruia novac junior 2
Gruia Novac Junior

Pe 15 iulie, o veste tristă răzbătea lumea actoricească bârlădeană. Actorul Gruia Novac Junior, care, a strârnit ropote de aplauze de-a lungul mai multor decenii, s-a stins din viață, la vârsta de 54 de ani. Actorul a fost răpus de o boală necruțătoare, descoperită la începutul anului 2014, boală care i-a luat atunci și bucuria de a mai urca pe scenă. Moartea actorului a lăsat o pată neagră pe inimile celor care-l apreciau și-l priveau cu drag în spectacole. A rămas, din păcate, doar amintirea rolurilor interpretate, a sălilor pline și a ropotelor de paplauze, dar și poeziile scrise de acesta și publicate.

mugurel-arhire
Mugurel Arhire

Luna noiembrie și-a luat și ea tributul de vieți. A început cu un om de afaceri bârlădean, Mugurel Arhire, care a murit exact în ziua în care a împlinit 38 de ani. Bărbatul, patronul restaurantului Noblesse din Bârlad, un om iubit și apreciat de bârlădeni, și-a pierdut viața într-un teribil accident. Deținea în arendă câteva hectare de pământ pe raza comunei Ghidigeni, în județul Galați, acolo unde și-a găsit și sfârșitul. El se afla la volanul unui tractor cu remorcă și transporta mai mulți saci de grâu pe care voia să-l semene când, coborând un teren agricol în pantă, din cauză că remorca nu era racordată la sistemul de frânare, aceasta s-a balansat și s-a răsturnat. Bărbatul a lăsat în urmă un băiețel de doar câțiva anișori.

A urmat apoi, tot în noiembrie, un alt constructor vasluian important, Eugen Sânache, pe care l-a răpus cancerul. Constructorul, care a fost printre primii investitori privați din județ, a încercat, toată viața, să facă lucruri importante pentru Vaslui și zona Moldovei. După Revoluție, a deschis una dintre primele firme din județul Vaslui, Avântul SNC, alături de bunul său prieten, Nelu Ghețău. Ulterior, după 2000, a înființat o societate de construcții, Conspeg Rom, firmă cu care a prins lucrări în Iași, Suceava sau alte județe din Moldova. Cel mai important contract l-a încheiat cu Ministerul Apărării Naționale, firma sa câștigând o licitație prin care a reabilitat și modernizat mai multe unități militare din zona Moldovei, printre care cele de la Tecuci, Iași sau Bârlad.

După el, în luna noimebrie a urmat profesorul și fostul director al Liceului Pedagogic “Alexandru Vlahuță” Bârlad, Gheorghe Gohoreanu. Profesor de limba și literatura română, Gheorghe Gohoreanu s-a stins din viață la 80 de ani, înscriindu-se în suita dascălilor de elită ai Bârladului.

Tot în noiembrie, a încetat din viață și fostul avocat, Bogdan Veselu, cunoscut mai mult datorită consumului exagerat de alcool decât pentru calitățile sale de avocat. Cauza decesului a fost ciroza, boală provocată de consumul exagerat de alcool, care i-a adus fostului avocat numai neplăceri: o căsnicie ratată și excluderea din avocatură.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button