Home » National » Dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii: Nagy Peter Tamas și Virgil Găman, reținuți. Cei doi au luat mită aproape 177.000 de lei

Dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii: Nagy Peter Tamas și Virgil Găman, reținuți. Cei doi au luat mită aproape 177.000 de lei

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas și secretarul general al instituției, Virgil Găman, au fost reținuți, joi seară, de procurorii anticorupție, în dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cei doi au primit aproape 177.000 de lei, prin intermediul unor firme, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Nagy și Găman sunt acuzați de luare de mită și instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la spălare de bani, a precizat DNA.

Alături de ei au fost reținuți Claudiu Vasilescu și Haller Zoltan-Jozsef, administratori unor firme prin care Nagy și Găman au primit mită. Vasilescu și Haller sunt urmăriți penal pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.

Cei patru reținuți vor fi prezentați, vineri, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest dosar este urmărit penal și europarlamentarul Constantin Rebega, care a primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupție.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat că Rebega este urmărit penal pentru: folosire a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals.

Europarlamentarului i-au fost aduse la cunoștință, joi seară, calitatea în dosar și acuzațiile.

Constantin Rebega, ales europarlamentar pe listele PC, este membru al comisiilor de agricultură și dezvoltare rurală, respectiv pescuit, din Parlamentul European.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că acesta s-a numărat printre cei trei destinatari ai mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la organizarea târgului Indagra. Ceilalți doi sunt, conform acelorași surse, fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas și secretarul general al instituției, Virgil Găman.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, joi, percheziții la Ministerul Agriculturii și la mai multe firme și persoane, fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas și secretarul general Virgil Găman fiind duși pentru audieri la sediulcentral al DNA.

Mita ar fi fost mascată prin contracte fictive de cel mult 15.000 de euro fiecare, pentru servicii precum producția de spoturi publicitare sau produse de protocol, conform unor documente ale anchetatorilor.

Târgul Indagra a fost organizat la Romexpo în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2014, cu Romexpo SA în calitatea de prestator și Ministerul Agriculturii, beneficiar.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, pentru acest eveniment, Romexpo și Ministerul Agriculturii au încheiat un contract a cărui valoarea inițială a fost de 334.000 de euro fără TVA, echivalentul a 1.829.180 lei cu TVA inclusă, respectiv 414.160 de euro.

Procurorii anticorupție susțin, după cum se precizează în aceleași documente, că Nagy și Găman s-au implicat în organizarea evenimentului și au forțat reprezentanți ai Romexpo pentru a implica firme agreate de ei. „Adică serviciile necesare ce urmau a fi efectuate de Romexpo să fie prestate de anumite firme agreate de ei, (…) așa încât din suma totală de 334.000 euro, 40.000 euro să fie plătiți din banii din contract virați de Ministerul Agriculturii la Romexpo către anumite firme desemnate de ei și să fie găsită deci modalitatea pentru încheierea unor contracte dintre Romexpo și societățile comerciale agreate de cei doi, așa încât să existe aparența între contract și obiectul de activitate al firmelor respective, însă, în realitate, acele firme să nu fie nevoite să presteze efectiv acea activitate și, practic, acele firme dădeau cei 40.000 de euro celor doi”, se mai arată în documentele citate.

Anchetatorii care instrumentează dosarul mai spun că suma de 40.000 de euro trebuia să fie fragmentată, sub forma mai multor contracte cu mai multe firme, cel puțin trei, pentru ca fiecare plată să nu depășească 15.000 euro.

În acest mod, se mai precizează în documentele DNA, au fost găsite două firme: una care să încheie un contract de 11.000 euro plus TVA având ca obiect producția de spoturi publicitare, iar cealaltă, pentru un contract de 9.000 de euro plus TVA pentru produse de protocol.

Anchetatorii mai susțin că facturile, contractele și actele erau false, fiind întocmite doar pentru a masca mita. În realitate, firmele nu prestau activități și nu obțineau banii, iar Romexpo nu beneficia de servicii de la acele firme, ci trebuia să asigure evenimentul conform contractului cu Ministerul Agriculturii, dar nu pentru întreaga din sumă din contract, ci minus aproximativ 10% (40.000 de euro), cât ar fi fost mita.

Referitor la dosar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că el nu a fost chemat la DNA și că, de fapt, nu a fost citat niciodată la acest parchet.

Sursa: mediafax.ro

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas și secretarul general al instituției, Virgil Găman, au fost reținuți, joi seară, de procurorii anticorupție, în dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Cei doi au primit aproape 177.000 de lei, prin intermediul unor firme, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Nagy și Găman sunt acuzați de luare de mită și instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la spălare de bani, a precizat DNA. Alături de ei au fost reținuți Claudiu Vasilescu și Haller Zoltan-Jozsef, administratori unor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: