Home » National » Feriti-va de munca: iesiti la pensie

Feriti-va de munca: iesiti la pensie

Nivelul de trai al pensionarilor din România a crescut într-un ritm mai accelerat decât cel al salariaților. Altfel spus, dacă erai pensionar în ultimii șapte ani, veniturile ți-ar fi crescut mai mult decât dacă munceai. Concluzia: statul nu încurajează munca.

Atât salariile, cât și pensiile din România sunt printre cele mai reduse din Europa. Totuși, anii de criză nu au putut să împiedice creșterea acestora, mai ales că am trecut prin mai multe tururi de alegeri. Money.ro a analizat datele oficiale privind pensiile și salariile românilor, pentru a determina care dintre acestea au marcat un avans mai pronunțat în ultimii șapte ani. Suprinzător sau nu, cel mai mult au crescut pensiile vârstnicilor români. Valoarea acestora este mai mult decât dublă acum, comparativ cu media anului 2007, înainte de venirea crizei. Este adevărat, s-a pornit de la un nivel foarte redus, de doar 399 lei/lună pensie medie la nivel de țară, în anul 2007. Deja în 2008, valoarea pensiei crescuse cu aproape 50%, până la 593 lei. Iar în 2009 raportat la 2007, avansul era de aproape 80%, conform calculelor Money.ro, pe baza cifrelor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Pensia medie din primele 11 luni din 2014 a fost de 845 lei, cu circa 112% mai mare decât media anului 2007. Așadar, observăm că cea mai mare parte a creșterii pensiilor din România a fost operată în primii doi ani de criză, 2008 și 2009. În perioada 2007-2013, pensia medie pe țară crescuse cu aproximativ 103%. În același timp, pensia medie acordată pentru limita de vârstă a crescut cu 77%, în perioada 2007-2014. Dacă media pentru anul 2007 era o pensie pentru limita de vârstă în valoare de 549 lei, valoarea acesteia a ajuns, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, la 972 lei. din 2007 până în 2013, pensia pentru limita de vârstă avansase cu circa 70%.

Cele mai mici creșteri de venituri le-au avut salariații. Lefurile medii nete ale românilor au urcat cu doar 61,6%, în perioada 2007-2014 (calcul pentru primele nouă luni din 2014). Dacă în anul 2007 angajații români au primit, în medie, un salariu net lunar de 1.042 lei, valoarea medie a acestuia pe primele nouă luni ale anului trecut s-a cifrat la 1.684 lei.

Raportat la anul 2013, pentru care există date pentru toate cele 12 luni, salariul mediu net al angajaților români crescuse cu 51% față de nivelul salariilor din 2007.

În concluzie, pensionarii români au beneficiat de un ritm aproape dublu de creștere a veniturilor comparativ cu angajații, de la venirea crizei până în prezent. Din această cauză, nivelul de trai al salariaților români a fost afectat într-o măsură mai mare de dificultățile financiare.

Sursa: money.ro

Nivelul de trai al pensionarilor din România a crescut într-un ritm mai accelerat decât cel al salariaților. Altfel spus, dacă erai pensionar în ultimii șapte ani, veniturile ți-ar fi crescut mai mult decât dacă munceai. Concluzia: statul nu încurajează munca. Atât salariile, cât și pensiile din România sunt printre cele mai reduse din Europa. Totuși, anii de criză nu au putut să împiedice creșterea acestora, mai ales că am trecut prin mai multe tururi de alegeri. Money.ro a analizat datele oficiale privind pensiile și salariile românilor, pentru a determina care dintre acestea au marcat un avans mai pronunțat în ultimii…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: