Home » Administratie » S-a facut voia asociațiilor

S-a facut voia asociațiilor

Așa cum anunțau în vara trecută, administratorii asociațiilor de proprietari din Bârlad refuză să ia în sarcina lor citirea contoarelor individuale de apă, defalcarea consumului și a pierderilor pe fiecare apartament.

Deși există o lege ce trebuia pusă demult în aplicare (Legea 204/2012, privind încheierea de contracte între asociații și operatorii de utilități publice), în continuare prevederile ei nu sunt respectate. Asociațiile de proprietari nu vor sub nici o formă să încheie contracte cu Aquavas Sucursala Bârlad, pentru că nu vor să își asume noi responsabilități.

Citirea contoarelor individuale de apă, defalcarea consumului și a pierderilor pe fiecare apartament și transmiterea acestora către operatorul de apă-canal sunt activități costisitoare pe care nu și le pot asuma, spun reprezentanții asociațiilor, din lipsă de personal și lipsei finanțării pentru angajarea de personal suplimentar.

Aquavas a parcurs toți pașii posibili pentru pregătirea încheierii de contracte cu asociațiile, pași finalizați și cu o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Legea, însă, nu se aplică, așa cum multe legi în România sunt doar pe hârtie”, a declarat Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Sucursala Bârlad.

Situația este aceeași în tot județul. La Vaslui, de exemplu, pașii nu s-au finalizat cu o hotărâre de Consiliu Local, așa cum s-a întâmplat la Bârlad.

În continuare, bârlădenii sunt nemulțumiți de faptul că plătesc pierderi mari lunar, pentru că nimeni din asociație nu se preocupă de locatarii care nu declară indexurile corecte, încărcând astfel facturile vecinilor. Metoda capătă de la lună la lună noi adepți și nemulțumirea crește. Până când asociațiile nu se vor ocupa de problema aceasta, situația se va menține așa.

Conform strategiei de tarifare a operatorului de apă, aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), de la 1 ianuarie 2015, serviciile de apă și canalizare ar fi trebuit să aibă în tot județul același tarif. Nici acest act normativ nu se aplică.

Aquavas are în sarcină doar ceea ce se află pe domeniul public. De aceea, este necesar ca, în cazul blocurilor, să se încheie contracte între Aquavas și asociațiile de proprietari”, a mai spus Vasile Ungureanu.

Singura soluție care îi mai ajută pe cei din asociații este montarea apometrelor pe casa scării. În acest caz, citirea se poate face simplu de către un reprezentant al asociației și un reprezentant al Aquavas. Din cei 16.000 de proprietari de locuințe la bloc doar 20% au agreat implementarea acestui sistem de contorizare. (Mihaela NICULESCU)

Așa cum anunțau în vara trecută, administratorii asociațiilor de proprietari din Bârlad refuză să ia în sarcina lor citirea contoarelor individuale de apă, defalcarea consumului și a pierderilor pe fiecare apartament. Deși există o lege ce trebuia pusă demult în aplicare (Legea 204/2012, privind încheierea de contracte între asociații și operatorii de utilități publice), în continuare prevederile ei nu sunt respectate. Asociațiile de proprietari nu vor sub nici o formă să încheie contracte cu Aquavas Sucursala Bârlad, pentru că nu vor să își asume noi responsabilități. Citirea contoarelor individuale de apă, defalcarea consumului și a pierderilor pe fiecare apartament și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

6 comments

  1. Montarea de apometre pe scara este un vis al domnului ungureanu sa mai ciuguleasca niste banuti de la locatari.Vor prin asociatii deoarece vor sa scape de cei ce citesc si incaseaza in teren,vor doar sa li se aduca banutii si profitul la usa.Pierderile sunt deja bagate in costuri noua ne bagati pe git pierderile prin coloanele ciuruite pe care le cirpiti zilnic cu dopuri de lemn ca in evul mediu.

  2. Oare de ce platim asa mult ptr apa?…..in italia unde am stat o perioada nu erau apometre…nu am vazut factura la apa….probabil era o suma mica care era cumulata cu impozitul casei…..

  3. Dupa ce locatarii scot apometrele pe casa scarii,o sa vina sa ne anunte,cu nu mai sant rentabile si ne ofera alte solutii.Asta este o PROSTELA PE FATA,

  4. Oare de ce nu vorbește nimeni de cei 75% din locatarii care refuză verificarea apometrelor încă din 2012 și 2013 și care cu siguranță nu raportează consumul lunar real ,supraînărcând astfel la plată pe consumatorii corecți? CE ACȚIUNE A ÎNTREPRINS stimabilul domn Ungureanu,în afara somării administratorilor,. pt.a se reuși efectuarea verificării aparatelor celor incorecți care, cu siguranță,sunt tocmai cei care fură apă ?! Desigur,dl.Ungureanu se spală pe mâini,că doar nu pierde el,ci puținii locatari care plătesc hoția „șmecherilor”.Onor Primăria a băgat capul în nisip în legătură cu ac. problemă care nu e deloc nouă ? Alo,dom.TITI !!!!!

  5. Probleme mari in cazul montarii de apometre pe casa scarii! Presiune si debit scazut, conducte si gauri prin toate apartamentele (inestetic) si multe altele. Ca la tara!

%d blogeri au apreciat: