De la data de 1 februarie 2015 intra in vigoare noua procedura privind inregistrarea in scopuri de TVA. Vezi care sunt cele 3 situatii posibile care pot aparea, cat va dura inregistrarea si ce noutati aduce noul Ordin ANAF
De la data de 1 februarie 2015 intra in vigoare o noua procedura privind inregistrarea in scopuri de TVA. Justificarea inregistrarii se va efectua prin completarea declaratiei pe propria raspundere formular 088 ce va fi regasit in perioada urmatoare in legislatie. Intra in text pentru a vedea care sunt cele 3 situatii posibile care pot aparea, cat va dura inregistrarea sau consulta mai jos OpANAF nr. 17/2015 care reglementeaza noile conditii.
Prin OpANAF nr. 17/2015, organul fiscal adopta criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA aplicabile de la data de 1 februarie 2015. Cu aceasta ocazie se modifica procedura inregistrarii in scopuri de TVA iar actul normativ se aplica pentru urmatoarele trei situatii cand se decide inregistrarea in scopuri de TVA:
1. inregistrarea in scopuri de TVA de la inmatricularea persoanei juridice la Registrul comertului, cand se estimeaza depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. In acest caz, se necesita ca in aceeasi zi cu depunerea documentatiei la Registrul comertului sa se depuna si la organul fiscal cererea de inregistrare in scopuri de TVA formular 098.
Nota: nu credem ca poate fi aplicata aceasta procedura pentru ca in ziua inregistrarii documentatiei de inmatriculare la Registrul comertului societatea nu are personalitate juridica, nu detine un numar de inmatriculare si nici un cod unic de inregistrare, practic nu exista. Vom vedea cum se reformuleaza aceasta situatie.
2. Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune ulterior inmatricularii societatii, chiar daca nu se atinge plafonul ce obliga la inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal. Ulterior inmatricularii la Registrul comertului, o societate ce desfasoara activitati economice si nu este inregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune chiar daca nu atinge plafonul ce obliga la inregistrarea in scopuri de TVA. In acest sens, cand doreste sa se inregistreze in scopuri de TVA, va depune la organul fiscal competent declaratia de mentiuni formular 010.
3. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de catre autoritatile fiscale se pot inregistra in scopuri de TVA dupa eliminarea neconformitatilor. In acest sens, aceste persoane ce se reinregistreaza in scopuri de TVA depun la organul fiscal competent formularul 099.
Criteriile pe care le vor avea in vedere autoritatile fiscale cand permit inregistrarea in scopuri de TVA sunt:
a. persoana juridica nu are interdictie de a desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social sau in spatiul aferent sediilor secundare;
b. niciunul dintre administratori si/sau asociatii persoanei cu raspundere limitata si nici societatea insasi nu inregistreaza in cazierul fiscal infractiuni impotriva legislatiei financiar-contabile si fiscale;
c. in urma unei evaluari rezulta intentia si capacitatea persoanei juridice de a desfasura activitati economice.
Justificarea inregistrarii in conditiile tehnico-economice se va efectua prin completarea declaratiei pe propria raspundere formular 088 ce va fi regasit in perioada urmatoare in legislatie.
In functie de aceste criterii sunt posibile 3 situatii:
a. daca persoana impozabila indeplineste conditiile, organul fiscal competent emite decizia de inregistrare in scopuri de TVA;
b. cand nu sunt indeplinite conditiile, cererea persoanei impozabile este respinsa, motivandu-se cauzele;
c. cand persoana impozabila indeplineste partial criteriile de reevaluare, persoana impozabila prin reprezentantul legal este invitata la sediul organului fiscal, in scopul evaluarii finale.
In functie de situatii concrete si de clarificarile aduse, procedura stabilita de actul normativ permite atat inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a clarificarilor aduse cat si declansarea unor inspectii efectuate de Directia Antifrauda daca informatiile furnizate de catre persoana impozabila sunt incorecte, false sau tendentioase.
In functie de toate aceste situatii, decizia de emitere sau respingere a cererii de inregistrare in scopuri de TVA se va realiza intr-un termen de la o zi lucratoare, cand exista o documentatie completa si corecta, pana la 30 zile lucratoare, cand se necesita verificari si clarificari suplimentare.
Sursa: hotnews.ro