Home » World » Teorii ale conspirației în Turcia și Rusia privind atentatele din Paris: ”Le-au comis cetățenii francezi”, ”Sunt uneltiri politice din SUA”

Teorii ale conspirației în Turcia și Rusia privind atentatele din Paris: ”Le-au comis cetățenii francezi”, ”Sunt uneltiri politice din SUA”

Teorii ale conspirației au apărut în Turcia și Rusia privind atentatele comise de trei jihadiști la Paris, mai mulți oficiali afirmând că servicii de spionaj străine au organizat atacurile, pentru a pedepsi Franța sau pentru a spori ura față de Islam.

Melih Gokcek, primarul orașului Ankara, a afirmat luni că „Mossadul (serviciul de informații israelian) este cu siguranță responsabil de aceste incidente (…), sporește ura față de Islam”. El a apreciat că atentatele au legătură cu demersurile Franței în vederea recunoașterii Palestinei, comentează Financial Times în ediția online.

Ali Sahin, parlamentar turc și purtător de cuvânt pe afaceri externe al partidului de guvernământ AKP, a prezentat opt motive pentru care suspectează că atacurile au fost organizate „astfel încât să fie acuzați musulmanii și Islamul”.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni într-o conferință de presă că „duplicitatea Occidentului este evidentă”. „Ca musulmani nu am susținut nici terorismul, nici masacrele: rasismul, discursul urii, islamofobia sunt în spatele acestor masacre (…). Vinovații sunt evidenți: cetățeni francezi au comis acest masacru, iar musulmanii au fost acuzați pentru el”, a adăugat președintele turc, care s-a declarat uimit că serviciile franceze de informații nu i-au urmărit pe vinovați mai eficient.

În Rusia, comentatori pro-Kremlin au încercat să evidențieze legături între atentatele din Franța și „uneltiri politice” din Statele Unite. Titrând „Au organizat americanii atacul terorist din Paris?”, tabloidul Komsomolskaya Pravda a publicat o serie de interviuri pe site-ul său care prezentau diferite motive pentru care Washingtonul ar fi plănuit atentatele.

Într-un interviu, Aleksander Jilin, directorul Centrului din Moscova pentru Studierea problemelor aplicate, apreciază că atacul reprezintă pedeapsa americanilor împotriva președintelui francez Francois Hollande, pentru un interviu din 6 ianuarie în care a cerut Uniunii Europene să elimine sancțiunile impuse Rusiei. Washingtonul a folosit atacurile pentru a consolida interesele geopolitice ale SUA și UE în Ucraina, a adăugat Jilin.

Alții au repetat teorii ale conspirației populare în Rusia, care acuză serviciile americane de informații pentru o serie de atentate teroriste, de la atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA, până la atacurile din Paris de săptămâna trecută. „În ultimii zece ani, așa-zisul terorism islamist este sub controlul uneia dintre principalele agenții de informații din lume (…). Sunt sigur că niște supervizori americani sunt responsabili de atacurile teroriste din Paris, sau cel puțin de islamiștii care le-au comis”, a precizat la rândul său Aleksei Martinov, directorul Institutului Internațional pentru State Noi.

Sursa: mediafax.ro

Teorii ale conspirației au apărut în Turcia și Rusia privind atentatele comise de trei jihadiști la Paris, mai mulți oficiali afirmând că servicii de spionaj străine au organizat atacurile, pentru a pedepsi Franța sau pentru a spori ura față de Islam. Melih Gokcek, primarul orașului Ankara, a afirmat luni că "Mossadul (serviciul de informații israelian) este cu siguranță responsabil de aceste incidente (...), sporește ura față de Islam". El a apreciat că atentatele au legătură cu demersurile Franței în vederea recunoașterii Palestinei, comentează Financial Times în ediția online. Ali Sahin, parlamentar turc și purtător de cuvânt pe afaceri externe al…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: