Home » World » SUA: Înregistrarea difuzată de Al-Qaida pentru revendicarea atacului din Franța este autentică. Stabilim legăturile între autori și Al-Qaida

SUA: Înregistrarea difuzată de Al-Qaida pentru revendicarea atacului din Franța este autentică. Stabilim legăturile între autori și Al-Qaida

Experții serviciilor secrete din Statele Unite au stabilit că înregistrarea video prin care organizația Al-Qaida în Peninsula Arabia revendică atacul terorist care a vizat revista Charlie Hebdo este „autentică”, anunță Departamentul de Stat, citat de AFP.

„Serviciile de informații americane au stabilit că înregistrarea difuzată de AQPA este autentică”, a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al diplomației Statelor Unite.

„Examinăm informațiile pentru a stabili precis legăturile între autorii atacului și organizația Al-Qaida în Peninsula Arabia”, a adăugat Harf.

„Însă considerăm că această (înregistrare video) a fost publicată pe Internet de ramura mass-media a grupării AQPA”, a adăugat ea.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ixkeqX_J2b4&w=480&h=315]

Întrebată dacă Statele Unite consideră în mod oficial AQPA direct responsabilă de atentat, Harf nu a dat un răspuns explicit.

„Îi considerăm pe atacatori responsabili de atac. Încercăm încă să înțelegem care au fost exact legăturile” între frații Kouachi, cei doi jihadiști francezi care au comis atentatul, și filiala grupării Al-Qaida, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Al-Qaida în Peninsula Arabia, filiala yemenită a rețelei teroriste Al-Qaida, a revendicat miercuri, din nou, atacul contra revistei satirice Charlie Hebdo.

„Eroi au fost recrutați și au acționat, au promis și au trecut la fapte, spre marea satisfacție a musulmanilor”, a declarat în înregistrarea video postată pe un site islamist Nasser Ben Ali al-Anassi, unul dintre liderii AQPA.

„Operațiunea a fost efectuată la ordinul emirului nostru general Ayman al-Zawahiri și în conformitate cu voința postumă a lui Osama ben Laden”, a adăugat el.

Într-o înregistrare video difuzată vineri, un lider religios al AQPA a amenințat Franța cu noi atacuri.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morți și 11 răniți. Printre victime se numără directorul publicației și alți trei cunoscuți caricaturiști. Atacul a fost revendicat și de rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak și Siria. Anterior, publicația Charlie Hebdo primise o serie de amenințări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed.

Autorii atacului de la redacția Charlie Hebdo, Cherif Kouachi, care a declarat că urmează instrucțiuni ale AQPA, și fratele său Said, care ar fi participat în Yemen la antrenemente ale Al-Qaida, au fost uciși vineri de forțele de ordine, după ce s-au retras într-o tipografie situată la nord-est de Paris.

La rândul său, Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris și presupusul criminal al polițistei omorâte în zona Montrouge din Paris, a fost omorât în intervenția forțelor de ordine la magazinul evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului). Patru ostatici de la magazinul evreiesc au murit.

Sursa: mediafax.ro

Experții serviciilor secrete din Statele Unite au stabilit că înregistrarea video prin care organizația Al-Qaida în Peninsula Arabia revendică atacul terorist care a vizat revista Charlie Hebdo este "autentică", anunță Departamentul de Stat, citat de AFP. "Serviciile de informații americane au stabilit că înregistrarea difuzată de AQPA este autentică", a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al diplomației Statelor Unite. "Examinăm informațiile pentru a stabili precis legăturile între autorii atacului și organizația Al-Qaida în Peninsula Arabia", a adăugat Harf. "Însă considerăm că această (înregistrare video) a fost publicată pe Internet de ramura mass-media a grupării AQPA", a adăugat ea. [youtube…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: