Cu cioara vopsită la ajutoarele alimentare de la UE
După ce au intrat în posesia alimentelor, unii beneficiari din Bârlad s-au prezentat încă o dată la poarta Centrului de Afaceri „Tutova”.
Abia a trecut o săptămână de când la Bârlad a început distribuirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană, iar unii dintre bârlădeni și-au și pus la bătaie „creativitatea” pentru a-și îndesa în sacoșe mai mult decât li se cuvine: au încercat să-i păcălească pe responsabilii cu distribuția, prezentându-se la Centrul de Afaceri „Tutova” (CAT) și de câte două sau trei ori, după ce intraseră deja în posesia alimentelor.
„Aceștia au încercat să ne sfideze și au venit de mai multe ori să ridice produsele. O dată doar cu buletinul și altă dată având cupoanele uninominale primite prin poștă”, a declarat Robert Andrei, administratorul CAT.
Cei care au recurs la acest șiretlic au profitat, de fapt, de o scăpare a Primăriei Bârlad, care le-a permis să-și ridice ajutoarele fie pe baza cărții de identitate, fie pe baza cuponului de alimente primit prin poștă, bazându-se pe buna-credință a oamenilor. Spre ghinionul lor, persoanele care au încercat să umble „cu cioara vopsită” au fost descoperite la timp
Anul acesta, alimentele pentru persoanele defavorizate au venit mai târziu ca niciodată. În primele zile când au început să fie împărțite, bârlădenii s-au îmbulzit de-a dreptul la ușa CAT. După câteva zile, lucrurile au intrat în normal, cozile au dispărut și ieri, de exemplu, nu erau mai mult de 5-6 oameni care așteptau civilizat să le vină rândul.
Într-o singură săptămână, au fost distribuite mai bine de jumătate din produsele de care, conform legii, beneficiază 7.000 de bârlădeni. Alți 900 de bârlădeni omiși din baza de date inițială, vor intra în posesia ajutoarelor în luna februarie. Aceștia vor fi informați de către reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul primăriei despre data exactă când li se vor distribui aceste produse.
Alimentele primite sunt românești, cu excepția uleiului care este produs în Cehia. Termenul de valabilitate al unora este până în mai 2015, altele până în octombrie 2016. Anul acesta, ajutoarele au venit sub formă de pachete individuale. Fiecare pachet conține 4 kg de zahăr, 4 kg de făină albă, 4 l de ulei, 2 pungi de paste făinoase, 8 cutii de conserve de carne de porc, 6 cutii de conserve de carne de vită și 10 cutii de pate de ficat. Finanțarea pentru aceste ajutoare s-a făcut din fonduri europene în mare parte, dar și de la bugetul de stat. (Mihaela NICULESCU)
am credit in franci elvetieni, vreau si eu ajutoare