Home » National » Studiu al Comisiei Europene: 16 la sută dintre tinerii români de 18 – 24 ani nu au niciun fel de activitate

Studiu al Comisiei Europene: 16 la sută dintre tinerii români de 18 – 24 ani nu au niciun fel de activitate

Rata tinerilor de 18 – 24 de ani din România care nu au niciun fel de activitate este de 16 la sută, peste media UE de 13 la sută, în condițiile în care în România s-a făcut și cea mai mare reducere a investițiilor în educație, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE).

Potrivit celui mai recent raport publicat de CE privind ocuparea forței de muncă și situația socială, 16 la sută dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu studiază, nu urmează niciun curs de formare profesională și nici nu sunt angajați, media în cele 28 de state membre fiind de 13 la sută.

De asemenea, raportul CE arată că în perioada 2007 – 2012, România este statul membru cu cea mai mare reducere a investițiilor în educație (cu 40 la sută), urmată de Ungaria (30 la sută), Marea Britanie, Letonia, Grecia, Italia și Portugalia (cu aproximativ 20 la sută).

În 2013, în România, ca și în Cipru, Bulgaria și Letonia, doar 5 la sută din forța de muncă ocupată era în sănătate și asistență socială, aceasta fiind cel mai scăzut nivel din UE.

Tot pe ultimul loc se află România, alături de Letonia, Estonia, Polonia și Cipru, și în privința procentului din PIB alocat serviciilor de protecție socială (servicii medicale, centre pentru copii, bătrâni etc.), acesta fiind de 5 la sută. Pe de altă parte, România a cunoscut, alături de Irlanda și Bulgaria, cea mai mare creștere a sumelor alocate în sectorul protecției sociale (pensii, indemnizații de creștere a copilului, ajutoare de șomaj etc.), de 10 – 15 la sută pe an.

Una dintre principalele concluzii ale Analizei privind ocuparea forței de muncă și situația socială în Europa este că țările care oferă locuri de muncă de calitate și măsuri eficiente de protecție socială și care investesc în capitalul uman s-au dovedit a fi mai reziliente în fața crizei economice.

Documentul subliniază necesitatea de a investi în dobândirea și menținerea de către lucrători a unor competențe adecvate care să le sporească productivitatea.

„Crearea de locuri de muncă reprezintă misiunea noastră cea mai urgentă, iar consecințele crizei îngreunează și mai mult situația. În cadrul acestei analize s-a constatat că este necesar să se pună în aplicare reforme structurale, precum și măsuri de sprijinire a consumului și a cererii. Avem nevoie de investiții suplimentare în oameni, pentru a îmbunătăți educația, cursurile de formare și măsurile de activare destinate cetățenilor europeni, astfel încât aceștia să fie mai pregătiți pentru piața muncii”, a declarat comisarul pentru ocuparea forței de muncă Marianne Thyssen.

Analiza anuală privind ocuparea forței de muncă și situația socială în Europa este rezultatul unui studiu analitic al serviciilor Comisiei, bazat pe cele mai recente date și lucrări de specialitate disponibile, iar concluziile sale stau la baza inițiativelor Comisiei în domeniul ocupării forței de muncă și al politicii sociale.

Sursa: mediafax.ro

Rata tinerilor de 18 - 24 de ani din România care nu au niciun fel de activitate este de 16 la sută, peste media UE de 13 la sută, în condițiile în care în România s-a făcut și cea mai mare reducere a investițiilor în educație, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE). Potrivit celui mai recent raport publicat de CE privind ocuparea forței de muncă și situația socială, 16 la sută dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu studiază, nu urmează niciun curs de formare profesională și nici nu sunt angajați, media în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: