Home » Invatamant » 15 elevi bârlădeni, calificați la faza județeană a olimpiadei de Astronomie

15 elevi bârlădeni, calificați la faza județeană a olimpiadei de Astronomie

15 elevi bârlădeni din clase de gimnaziu și liceu au participat sâmbătă, 17 ianuarie, la faza locală a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică. Liceul „Mihai Eminescu” a găzduit etapa locală a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, desfășurată sub motto-ul „Cât de slabă este lumina care vine la noi de la stele, dar fără ea, cu atât mai rudimentară ar fi fost mintea omenească” (Jean Perrin).

Concurenții înscriși la această fază provin din cadrul Asociației Astronomice „Sirius” Club UNESCO, coordonată de profesorul Ioan Adam, cât și din rândul elevilor care frecventează cercul de astronomie „Nova Polaris” de la Colegiul „Gheorghe Roșca Codreanu”, coordonat de profesoara Mirela Petrea.

„Subiectele pe care concurenții au trebuit să le rezolve au fost în număr de trei: două subiecte de teorie și unul de aplicație. Elevii au avut în față câte o hartă cosmică și a trebuit să identifice și să deseneze diferite constelații. Toți cei 15 participanți s-au calificat la faza județeană a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, programată pe 28 februarie”, a declarat prof. Ioan Adam.

Dacă în alți ani numărul elevilor dornici să participe la această olimpiadă era dublu sau chiar triplu, scăderea este cauzată de faptul că astronomia nu a fost aleasă de majoritatea elevilor ca obiect opțional. Până în 1990, clasele de la profil real aveau inclus în programa școlară obiectul astronomie. Ministerul Educației a luat în discuție obligativitatea studierii în școală a celei mai vechi științe din lume (astronomia), dar intenția nu s-a materializat deocamdată.

Dragostea pentru astronomie îi determină pe unii elevi să frecventeze fie cursurile din cadrul Asociației „Sirius” fie pe cele de la clubul „Nova Polaris”. În ultimii ani, patru bârlădeni s-au calificat la faza națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică iar doi au obținut premiul III la acest concurs. Bârladul a devenit cunoscut și datorită rezultatelor extraordinare pe care elevii le-au obținut la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică. (Mihaela NICULESCU)

15 elevi bârlădeni din clase de gimnaziu și liceu au participat sâmbătă, 17 ianuarie, la faza locală a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică. Liceul „Mihai Eminescu” a găzduit etapa locală a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, desfășurată sub motto-ul „Cât de slabă este lumina care vine la noi de la stele, dar fără ea, cu atât mai rudimentară ar fi fost mintea omenească” (Jean Perrin). Concurenții înscriși la această fază provin din cadrul Asociației Astronomice „Sirius” Club UNESCO, coordonată de profesorul Ioan Adam, cât și din rândul elevilor care frecventează cercul de astronomie „Nova Polaris” de la Colegiul „Gheorghe Roșca…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: