Home » Social » Vasluienii nu vor „pecetea diavolului”

Vasluienii nu vor „pecetea diavolului”

Cardul național de sănătate stârnește controverse și la Vaslui. Deși mulți dintre vasluieni folosesc deja carduri bancare sau pașapoarte biometrice, această nouă inițiativă nu mai că nu este văzută cu ochi buni, ci este considerată cu adevărat satanică. În ceea ce îi privește pe preoții cu care am discutat pe această temă (cu amendamentul anonimatului, dat fiind embargoul comunicațional impus de episcopul Corneliu Bârlădeanul), opiniile sunt împărțite. Astfel, dacă unii preoți sunt convinși că nu are niciun sens să se pună de-a curmezișul în fața progresului tehnicii, alții spun că bucata de plastic care va cuprinde istoricul medical al fiecăruia dintre noi reprezintă „pecetea diavolului”. Mai mult, unii mireni asociază stoparea fraudelor din sistemul sanitar prin folosirea cardului de asigurat cu unul dintre semnele apocalipsei.

 Alex SAVA

 Posibilitatea declării obligativității folosirii cardului național de sănătate începând cu 1 februarie readuce în actualitate protestele comunității creștine. Preoți și enoriași deopotrivă au protestat în toamna anului trecut față de această inițiativă, iar acum se pun bazele unor noi acțiuni similare.

Nici vasluienii nu se desprind de trendul național. Cei mai mulți dintre cei chestionați de reporterii Est News nu văd cu ochi buni obligativitatea folosirii cardului național de sănătate. La capitolul argumente, însă…

protest card sanatate„Până acum nu a fost nevoie de card. De ce acum, așa, dintr-o dată, avem nevoie de cardul ăsta ca să mergem la doctor? Ceva necurat e, că doar nu degeaba spun și preoții și alți oameni că trebuie să-l refuzăm. (…) Eu l-am primit acasă, dar nu o să mă duc niciodată cu el la doctor. Dacă vrea să mă trateze fără, bine. Dacă nu, nu! Să mă lase să mor așa cum m-am născut, că nu am venit pe lume cu carduri”, spune Maria Croitoru, 58 de ani, pensionară.

Deși se declară total împotriva cardurilor de orice fel, ea recunoaște că folosește, totuși, cardul bancar: „Păi dacă mi-a venit de Pensii și-a zis că-mi dă banii pe el, ce să fac? Îl folosesc, că nu am încotro. Dar cu ăla de sănătate eu la doctor nu merg!”

Dacă unii vasluieni refuză să utilizeze cardul de sănătate doar pentru a se înscrie în trend, cum e cazul de mai sus, unii sunt convinși că CIP-ul din card este întocmai „pecetea diavolului”. Argumentarea ideii frizează însă orice logică sănătoasă, discursul părând mai mult unul alcătuit din frânturi de idei preluate.

„Dacă ați fost voredată la un botez, la slujbă ați văzut că preotul dă cu mir pe copil și zice «pecetea lui Dumnezeu» (pecetea darului Sfântului Duh – n.r.). Ei acum vor să scoată din această pecete și să ne-o pună pe a lor. (…) Ei, dracii! Lor nu le convine că Dumnezeu ne-a însemnat la botez și vin ei cu semnul lor. Cu pecetea diavolului. Că asta e CIP-ul, pecetea diavolului. Lucru bun nu e! (…) Nici nu mă gândesc să-l folosesc. Câtă vreme suntem credincioși, Dumnezeu ne ține sănătoși. (…) Nici card bancar nu am și nici nu vreau. Mie banii mi-i aduce poștașul”, spune Vasile Lungu, 62 de ani.

 Preoții au opinii și pro și contra

 Deși reporterii Est News le-au garantat preoților cu care au stat de vorbă pe acest subiect confidențialitatea numelor, dat fiind ordinul de silenzio impus de episcolul Corneliu Bârlădeanul, aceștia au fost, totuși, destul de rezervat și vagi în declarații.

protest preoti card sanatate 2„Fiecare are dreptul să creadă ce vrea. Nu pot eu acum să spun că e rău sau bun cardul de sănătate. Dar dacă acum 100 de ani oamenii mergeau cu căruțele, iar apoi s-a inventat mașina, de ce n-a fost și aia lucru necurat și acum toți mergem cu mașinile? Din punct de vedere tehnic, omenirea progresează continuu”, spune un preot din municipiul reședință.

Preoții din mediul rural nu sunt întru totul de acord însă cu minunile tehnicii: „Dacă avem carduri de sănătate nu înseamnă că suntem civilizați. Suntem civilizați atunci când credem în Dumnezeu și în Sfânta Scriptură, unde nu se spune că trebuie să avem carduri”.

Preoții călugări sunt chiar înverșunați în ceea ce privește cardul de sănătate, iar unii dintre ei dezvoltă adevărate teorii conspiraționiste: „De ce credeți voi că ne dau aceste carduri cu CIP? Vor să ne controleze mai ușor, de asta ni le dau. Să știe tot timpul unde suntem, ce facem, cu cine suntem”.

Cardul de sănătate, semnul Apocalipsei

 Unul dintre Vasluienii chestionați pe această temă a avut o opinie interesantă referitoare la acordarea serviciilor medicale doar pe baza cardului de sănătate.

„Ideea controlului omenirii prin acele CIP-uri nu e nouă. Încă din anii 1970 se vorbește despre ea. De pe atunci se spunea că ni se va insera un asemenea CIP în organism și că acesta va conține toate informațiile referitoare la persoana noastră. CIP-ul din noi va fi inclusiv un instrument de plată. Nu vor mai exista bani de hârtie. Veți vedea că se va ajunge acolo, pentru că de la card la inserarea CIP-ului în organism nu mai e mult. Iar în Biblie, la Apocalipsă se vorbește despre asta. Profeții au prevăzut asta demult. Și au spus că atunci când oamenii vor fi însemnați cu numărul fiarei, Anticristul se va coborî pe pământ. Iaca vine vremea aia, o să vedeți”, susține Ion Condrea, 47 de ani, fără ocupație.

 Ce este cardul de sănătate?

 Cardul național de sănătate va fi folosit pentru dovedirea calității de asigurat în vederea furnizării serviciilor medicale și se va emite individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Astfel, serviciile medicale vor fi validate și decontate doar în baza cardului național de sănătate, iar persoana care se prezintă la medic trebuie să-l aibă asupra sa. În cazul neprezentării cardului, serviciile medicale vor fi contra cost. Termenul de valabilitate al cardului esete de cinci ani.

Cheltuielile pentru producerea cardului sunt suportate de Ministerul Sănătății. Asiguratul va suporta contravaloarea cardului în situația solicitării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării, precum și în situația modificării datelor personale. În termen de 15 zile de la producerea uneia din situațiile de mai sus, asiguratul este obligat să solicite, prin intermediul casei de asigurări de sănătate, eliberarea unui nou card. Contravaloarea unui astfel de card este de circa 10 RON.

Informațiile ce pot fi accesate de pe cardul național de sănătate sunt: numele, prenumele, CNP-ul, codul de asigurat și numărul de identificare al cardului național de sănătate.

 Milioane de euro cheltuiți fără mari speranțe

 Cardul național de sănătate reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cobnține date de identificare ale asiguratului.

Conform oficialilor CNAS, el va fi instrumentul de confirmare a prestării de servicii medicale pentru tot felul de furnizori. Altfel spus, se intenționează stoparea fraudelor din sistemul sanitar prin verificarea strictă a serviciilor raportate spre decontare prin acest card de asigurat.

Deși la prima vedere introducerea cardului național de asigurat este o inițiativă lăudabilă, se ridică, totuși, niște semne de întrebare. Tot pentru eradicarea fraudelor din sistemul medical a fost conceput și Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), celebrul soft informatic pentru care Ministerul Sănătății a plătit 36 de milioane de euro și care nu și-a demonstrat până acum utilitatea. Acest program ar fi trebuit să ofere o viziune clară și actualizată la minut a serviciilor prestate/medicamentelor eliberate de fiecare furnizori în parte. Numai că programul funcționează defectuos, iar decontarea se face în baza evidențelor raportate cu un alt soft.

Lumea medicală este sceptică în ceea ce privește cadrul de asigurat. Inițiativa aceasta va scoate din bugetul Ministerului Sănătății aproape 40 de milioane de euro și cel mai probabil nu își va demonstra utilitatea.

„E greu de spus dacă vor dispărea fraudele din sănătate. Și cu SIUI s-a vrut același lucru. Sunt atâția ani de când a fost introdus, dar nu s-a văzut nimic. O să discutăm peste vreo doi, trei ani despre cât s-a economisit cu acest card. Până acum, toți medicii s-au plâns de SIUI. Acum mă aștept să se plângă de card”, spune prof. dr. Vasile Astărăstoaie, președintele Colegiului Medicilor din România.

 Buletinul biometric, aceeași Mărie

 O altă inițiativă care va conține aproape exact aceleași date ca și cardul național de asigurat este cartea de identitate biometrică. Oficialii Ministerului Sănătății ar fi putut folosi acest document pentru eliminarea fraudelor din sistemul medical, în baza unui protocol cu Ministerul de Interne. Motivele pentru care acest lucru nu s-a întâmplat nu sunt cunoscute nimănui încă, dar sunt lesne de bănuit pentru toată lumea. Din bugetul sănătății era musai să mai sară 40 de milioane de euro către „cine trebuie”.

 O misiunea imposibilă

 Cunoscătorii sistemului sanitar spun că, în prezent, cuantumul serviciilor medicale raportate dar neefectuate reprezintă o treime din totalul raportat. Același procent este valabil și în cazul consumului de medicamente gratuite și compensate. Aceleași surse spun că, în cazul în care fruadele ar fi eradicate, furnzorii de servicii medicale – atât cei de stat, cât și cei privați – ar sucomba. În cazul furnizorilor de stat, al spitalelor, în mod deosebit, un buget lunar mai mic cu o treime decât actual ar însemna în primul rând imposibilitatea achitării cheltuielor de personal, știut fiind că unitățile sanitare cu paturi cheltuie între 75 și 85 de procente din venitul total pe salarii. În ceea ce-i privește pe furnizorii privați, aceștia accesează contracte cu CJAS tocmai pentru sumele provenite din servicii raportate, dar neexecutate. Altfel, CJAS decontează serviciile la aproape un an, deci furnizorii nu ar putea trăi fără aceste „mici” artifici, întrucât procentul de profit de pe un serviciu real este insignifiant. În aceste condiții, este mai ușor de crezut că furnizorii de servicii se vor reinventa decât că fraudele vor dispărea o dată cu introducerea cardului național de sănătate.

Cardul național de sănătate stârnește controverse și la Vaslui. Deși mulți dintre vasluieni folosesc deja carduri bancare sau pașapoarte biometrice, această nouă inițiativă nu mai că nu este văzută cu ochi buni, ci este considerată cu adevărat satanică. În ceea ce îi privește pe preoții cu care am discutat pe această temă (cu amendamentul anonimatului, dat fiind embargoul comunicațional impus de episcopul Corneliu Bârlădeanul), opiniile sunt împărțite. Astfel, dacă unii preoți sunt convinși că nu are niciun sens să se pună de-a curmezișul în fața progresului tehnicii, alții spun că bucata de plastic care va cuprinde istoricul medical al fiecăruia…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. haideti fratilor sa fim seriosi dar cea-ti vrea sa ne conduca religia asa cum conduce si in lumea araba?! sunteti penibili cu „peceta” pe cardurile de sanatate

%d blogeri au apreciat: