Home » Administratie » Subvenții de miliarde pentru oameni cu dare de mână: Vasluienii achită căldura nomenclaturiștilor!

Subvenții de miliarde pentru oameni cu dare de mână: Vasluienii achită căldura nomenclaturiștilor!

În fiecare sezon rece, Consiliul Local Vaslui aprobă plata unor subvenții pentru încălzirea locuinței în valoare de peste 1,4 miliarde de lei, pentru a-i ajuta de abonații SC Termprod SA ce domiciliază în 120 de apartamente din patru blocuri ANL. Numai că beneficiarii acestor subvenții sunt în cea mare parte oameni cu resurse financiare care le permit să se descurce și fără ajutorul financiar. Din contră, dacă ar fi să ne referim la celelalte tipuri de subvenții acordate pentru încălzirea locuinței (cu lemne sau gaz) cei mai mulți dintre ei nu s-ar încadra la nicio treaptă de ajutor, grație veniturilor decente. Vina nu este însă a beneficiarilor subvențiilor, ci a sistemului, care permite acordarea acestor drepturi chiar și celor care nu au nevoie.

Bogdan RUSU

Anual, Consiliului local Vaslui achită miliarde de lei în conturile Termprod, reprezentând subvenții alocate chiriașilor care trăiesc în patru din cele cinci blocuri ANL aflate pe raza municipiului la plata agentului termin. Este vorba de blocul 287 de pe strada Traian (41 de apartamente) și cele trei blocuri ANL de pe strada Metalurgiei (79 de apartamente). De vină este sistemul de subvenționare aplicat de stat și de CL Vaslui, nicidecum locatarii care au beneficiat de apartamente prin Agenția Națională pentru Locuințe. Mai ales că printre cei care locuiesc în blocurile ANL se află foarte mulți locatari cu salarii ce depășesc veniturile vasluienilor de rînd, care ar putea să-și achite datoriile fără a avea nevoie de subvenții.

De exemplu, la blocul 287 (scările A și B) locuiesc Andrei Puică (prefectul județului Vaslui), Valeriu Caragață (administratorul județului Vaslui), Mihai Carp (comandantul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui), Mihaela Vlada (șefa Direcției de Sănătate Publică Vaslui), Eugen Boț (directorulul economic al Primăriei Vaslui), Laurențiu Chiriac (fost director al Muzeului Județean), Claudia Hagiu (jurist la Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui), Sebastian Văduva (consilier superior la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială), Nicoleta Ursache (director executiv al Direcției Județene pentru Cultură), precum și alte nume cu rezonanță pentru cunoscători.

Niciuna din aceste persoane nu are nici o vină pentru faptul că cei din Consiliul local Vaslui a decis să le subvenționeze facturile primite de la Termprod. Este însă de condamnat faptul că puterea legislativă a municipiului permite acest lucru.

Tudorică Toma, directorul SC Tremprod SA Vaslui, ne-a declarat că, în lunile noiembrie și decembrie 2014, unitatea pe care o conduce a produs în medie între 500 și 540 de gigacalorii, la prețul de 474 de lei/Gcal (cu tot cu TVA). Din motive care țin de sărăcia locatarilor, pentru fiecare gigacalorie plătită de consumatori, s-a stabilit un preț standard de 180 de lei, diferența de până la 474 de lei urmând a fi achitată SC Termprod SA de de la bugetul local al municipiului Vaslui. Astfel, s-a ajuns în situația ca la fiecare gigacalorie consumată, proprietarul unui apartament ANL să achite 180 de lei, iar CL Vaslui 294 de lei.

baniToată lumea știe că Termprod are foarte mulți abonați cu venituri cu mult mai mici ca cele ale locuitorilor blocurilor ANL, în blocurile de pe străzile: București, Avântului, în garsonierele din spatele Direcției Județene a Finanțelor Publice Vaslui etc. Aceștia ar avea dreptul moral de a se încălzi și de a face baie pe banii comunității, însă locuitorii ANL nu prea fac parte din categoria obidiților sorții.

Potrivit, conducerii Termprod, locuitorii unui apartament cu două camere consumă lunar, în medie, 1 Gcal. Aplicând acest consum mediu la toate cele 120 de apartamente ANL care primesc agent termic și căldură de la Termprod, rezultă un total de 120 de Gcal, pentru care Termprod trebuie să plătească suma de 56.880 (preț de producție cu tot cu TVA). Din această sumă, locatarii ANL-urilor virează, lunar, în visteria Termprod suma de 21.600 de lei (180 lei/Gcal x 120 apartamente), restul de 35.280 de lei (294 lei subvenție/Gcal x 120 apartamente, cu tot cu TVA) fiind virat în conturile Termprod de CL Vaslui.

Costurile sunt și mai mari, căci exemplul de mai sus este raportat la un consum de 1 Gcal/apartament cu două camere. Chiar și așa, pentru patru luni de frig (noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie) CL Vaslui aprobă plata unor subvenții de minim 141.120 de lei (1,4 miliarde de lei) pentru patru blocuri. Nedreptatea și lipsa de logică a subvenției aplicate de CL este uriașă, dacă ar fi să o raportăm la valoarea subvențiilor pe care le primesc vasluienii care nu sunt branșați la sistemul de încălzire centralizată și care primesc subvenții de câteva zei de lei în cazul în cazul în care lefurile lor ating pragul maxim de 700 de lei.

În plus, cei care nu au contract cu Termpord trebuie să îndeplinească fel de fel de condiții draconice pentru a primi ajutoare pentru încălzirea locuințe, cum ar fi să nu aibă mașini noi sau alte bunuri de preț. De exemplu, cei ce au centrale termice pe gaze naturale sau care folosesc energia electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri pentru a se încălzi beneficiază de ajutoare doar dacă au salarii nete lunare de până la 615 lei pe membru de familie și nu dețin bunuri cuprinse în lista bunurilor ce duc la excludere.

Mențiune: Scopul prezentului material este expunerea unui normativ cu caracter social aplicabil și în cazul unor categorii care nu fac parte din cele defavorizate, nicidecum înfierarea celor care beneficiază de aceste măsuri sociale. Numele menționate în conținutul acestui articol sunt strict pentru evidențierea caracterului defectus al cadrului legal privind acordarea subvențiilor pentru încălzirea locuințelor branșate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.

About Mihai Vasile

One comment

  1. nu mai sunt astia din copilarie legati la sistemul centralizat ….toti au centrale, mari bolovani mai sunteti daca nu va interesati inainte sa scrieti .

%d blogeri au apreciat: