Când doi se bat, al treilea… se uită! – PNL, măgarul cu trei stăpâni
Cei doi copreședinți ai PNL Vaslui, Dan Marian și Florin Ciurariu, au demarat oficial ofensiva pentru accederea în funcția de conducător unic. Astfel, în vreme ce primul își asumă vocea unică a partidului, spunând că „nu s-a declanșat oficial nicio competiție pentru șefia filialei”, cel de-al doilea spune că „unii doar se prostesc și creează niște falii”, în timp ce el și-a mutat campania pe facebook, după modelul Iohannis. De pe margine, mult mai versatul Corneliu Bichineț pare să se amuze copios, refuzând să comenteze autointitulata voce unică, pentru că „e mult prea complicat”. Iar în ceea ce îi privește pe nemulțumiți, vicele de la CJ le transmite că „istoria îi reține doar pe ce mulțumiți”, printre care el se va număra cu siguranță. Până în 2017, când se vor organiza alegeri pentru funcția de președinte al Organizației Județene a PNL, un simplu membru nelămurit într-o problemă ce ține strict de partid, nu știe cui să se adreseze din cei trei. Funcția e una, statutul alta, iar perspectivele incerte. Cel puțin deocamdată. Exact ca în povestea măgarului cu trei stăpâni.
Alex SAVA
Într-un comunicat de presă remis de fosta filială județeană a Alianței Creștin-Liberale, recte actualul PNL în formulă extinsă, senatorul Dan Marian, în calitate de copreședinte al formațiunii (funcție dobândită ca urmare a fuziunii dintre vechiul și originalul PNL și PDL), punctează, plecând de la organizarea Consiliui Național al Partidului Național Liberal, care va avea loc sâmbătă, un alt subiect sensibil: luptele interne pentru postul de comandant suprem la Organizației Județene.
„În legătură cu modul în care va fi condus noul PNL în județul Vaslui, am observat o anume agitație într-un cotidian local care, cu singuranță, dorește să-și impună favoriții în percepția publică. Contrar celor apărute în acel organ de presă, în PNL Vaslui este pace și liniște, nu s-a declanșat oficial(?!) nicio competiție pentru șefia filialei. După cum vedeți, filialele județene vor fi conduse până în 2017 de doi copreședinți. Împreună cu Florin Ciurariu voi conduce filiala județeană a noului PNL Vaslui până în momentul în care, cu acordul forurilor statutare din PNL de la centru, vom decide organizarea de alegeri pentru președinția filialei noastre, cel mai târziu până în 2017”, spune Dan Marian.
În comunicatul de presă menționat, singura voce consemnată este a senatorului PDL, transmisă, cel mai probil, din perspectiva vocii unice, deși filiala vasluiană a PNL are doi copreședinți.
Ciurariu, în campanie pe Facebook
Celălalt, liberalul de filieră veche Florin Ciurariu, contactat de reporterii EstNews, a comentat succint situația autointitulatei voci unice, subliniind faptul că este pregătit pentru alegerea președintelui unic în orice secundă.
„Eu fac și mâine alegeri. S-a votat la congres. Unii doar se protesc și creează niște falii. Dar ei nu înțeleg că unii nu vor să facă politică așa. Este un statut votat. Sunt decizii la nivel național luate, care trebuie respectate. Ne convine sau nu, trebuie să le respectăm. N-am ce comenta. Nu intru în jocul ăsta. Sunt unii cărora nu le convine cum arată situația. Chiar dacă sunt animozități, trebuie să trecem peste ele”, a spus Florin Ciurariu.
Pentru evidențierea altor opțiuni și păreri politice, deputatul Ciurariu ne-a explicat că el folosește instrumentul de campanie care a decis președinția României: „Am rămas tot timpul alături de PNL. Sper că oamenii au înțeles că politca trebuie făcută cu onestitate. Eu am făcut și un apel pe facebook…”
O posibilă concluzie la această dispută neoficială pentru președintele suprem, vine tot din partea „vocii unice”: „Viitorul președinte al PNL Vaslui va fi ales democratic, prin vot direct și liber exprimat, de către toți liberalii vasluieni, pe baza unui proiect politic și a unei strategii de dezvoltare a județului nostru. Un președinte de filială de partid nu este legitim dacă nu este ales de către toții membrii activi, cu cotizația plătită la zi. Toată lumea știe că președinții numiți de la București, cu statut de interimari, nu au autoritate în fața oamenilor. În politica democratică, autoritatea o obții în urma votului. Restul sunt povești, bârfe sau discuții de dragul discuțiilor!”
Bichineț, detașat și amuzat
Cel mai relaxat dintre aspiranții la funcția de președinte al PNL Vaslui este, de departe, Corneliu Bichineț. El nu pare afectat nici de autointitularea lui Dan Marian drept voce unică și nici de atitudinea lui Ciurariu, care iese cu pieptul în față la alegeri „chiar și mâine”.
„Dat fiind obiectivul concret de fuziune a celor două partide, cred că aceste criterii negociate pot determina ca în tr-un timp relativ acceptabil, în întreaga țară, filialele să se dezvolte și, mai ales, săp primrească noi mmebri. Desigur, vor fi și nemulțumiți, însă istoria îi reține ca și viitorul, de altfel, numai pe cei mulțumiți. Eu sunt un om al viitorului”, spune Corneliu Bichineț.
Referitor la declarația lui Dan Marian despre luptele „oficiale” pentru președinția partidului care încă nu au fost demarate, Bichineț are un comentariu foarte interesant: „Dacă mă pui să comentez un text din Platon, din Kierkegaard sau Mircea Eliade, o fac cu plăcere și cu oarece pricepere. Dar să comentez un text un scris de Dan Marian, e mult prea complicat pentru mine și nu mă bag la speculații”.
Bichineț a lăsat să se înțeleagă că va candida la alegerile din 2017. Până atunci, însă până atunci, simplii membri liberali nu mai știu cui să se adreseze. Exact ca măgarul cu trei stăpâni, dacă ne e iertată comparația.
Peste o mie de oameni la Congresul PNL
Consiliul Național al Partidului Național Liberal este convocat pe 31 ianuarie, ora 12, la Palatul Parlamentului, unde 1100 de delegați – numărul acestora fiind repartizat în mod paritar către vechiul PNL și vechiul PDL -, vor discuta funcționarea partidului pentru perioada ianuarie 2015-ianuarie 2017 și finalizarea procesului de fuziune în teritoriu.
În privința structurilor de conducere teritoriale, la nivel județean vor rămâne doi co-președinți până în 2017, de la fostul PNL și fostul PDL, și vor funcționa Birourile Politice paritare județene, așa cum au funcționat și până acum. Propunerea comisiei interne pentru finalizarea fuziunii este de înființare a unor comitete executive cu un număr mai mic de membri decât birourile politice, care vor avea membri în funcție de mărirea județului, între 23 și 29 de membri, la care se adaugă parlamentarii.
Reglementarea formării comitetelor executive se va face printr-o hotărâre care urmează a fi adoptată de Consiliul Național al PNL, hotărâre care va fi anexă a statutului pe perioada tranzitorie, până la 1 ianuarie 2017.
La nivelul județelor, ponderea comitetelor va ține cont de rezultatul de la alegerile europarlamentare din 2014 – în proporție de 80 la sută – și de numărul de primari rămași în fiecare partid după alegerile prezidențiale – 20 la sută. La nivelul organismelor locale de conducere ale noului PNL, ponderea se va stabili în proporție de 50% în funcție de rezultatul de la europarlamentare, 30% – numărul primarilor și 20% – numărul consilierilor locali. La nivelul organismelor locale unde nu sunt primari, se va aplica criteriul 65% la 35%.