Home » National » Alin Cocoș, reținut de procurorii DNA

Alin Cocoș, reținut de procurorii DNA

Alin Cocoș, fiul omului de afaceri Dorin Cocoș, a fost reținut, vineri, de procurorii anticorupție, într-un dosar al Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea pentru un teren supraevaluat.

În acest dosar, procurorii i-au mai reținut, joi și vineri, pe Adriean Videanuși pe un fost consilier al Alinei Bica, Florentin Mihăilescu.

Procurorii vor cere vineri la instanța supremă arestarea preventivă a celor trei, dar și a Alinei Bica, aflată deja în arest în dosarul privind despăgubirea ilegală a unui teren.

Potrivit unui comunicat al DNA, Alin Cocoș este cercetat pentru dare de mită și trafic de influență, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită.

În cauză, a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de Alina Bica, pentru luare de mită (două infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni) și favorizarea făptuitorului.

Potrivit anchetatorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care a făcut parte printre alții și Alina Bica, a aprobat raportul de evaluare prin care valoarea unui teren în suprafață de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei. Beneficiarul drepturilor litigioase, motivat și de valoarea uriașă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea inculpatului Cocoș Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la trei persoane, indicate de acesta, în schimbul susținerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

În acest demers, s-a implicat și Florentin Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoș, care a intermediat relația cu Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire respectiv, spun procurorii.

În schimbul influenței realizate, Alina Bica a primit o cotă parte, egală cu a lui Mihăilescu, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, județul Ilfov, în suprafață de 4.425 metri pătrați, ce aparținea unei rude a lui Alin Cocoș.

În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiției la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

În rechizitoriu procurorilor, este redată declarația unui fost consilier ANRP, care susține că l-a „văzut pe Alin Cocoș în cadrul instituției în biroul lui Diacomatu Sergiu Ionuț (membru în comisie, n.r.), unde stătea cu picioarele pe masă”, precum și faptul că a aflat că Alin Cocoș este beneficiar al unor dosare de despăgubire.

Potrivit unor documente ale DNA, publicate de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul său la sfârșitul anului trecut, procurorii fac cercetări într-un nou dosar ce o privește pe Alina Bica, disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

În acest dosar, Alina Bica este acuzată că ar fi primit o cotă-parte dintr-un teren în Snagov, aparținând primei soții a lui Dorin Cocoș, Olguța Chiriac, iar omul de afaceri, fiul său Alin Cocoș și Elena Udrea ar fi primit bani, în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Conform ordonanței de disjungere a cauzei, după atribuirea valorii terenului, de către expertul evaluator Emil Nuțu și înainte de aprobarea raportului de către comisia din ANRP, Gheorghe Stelian a cesionat cote-parte din teren către oamenii de afaceri Valentin Vișoiu, Adrian Andrici și Gabriel Gheorghe, „scopul urmărit prin această cesiune fiind mijlocirea de către cedenți” a legăturii cu membrii comisiei „prin intermediul lui Cocoș Dorin, Cocoș Alin (fiul lui Dorin Cocoș, n.r.) și Udrea Elena Gabriela”.

În urma acordării despăgubirii pentru teren, acțiunile obținute la Fondul Proprietatea au fost tranzacționate, „iar o parte din bani au fost direcționati către membrii familiei Cocoș (Cocoș Dorin, Cocoș Alin și Udrea Elena Gabriela)”.

În urma implicării Alinei Bica în acest caz, fosta șefă a DIICOT a primit, „fără a plăti contravaloarea, o cotă parte dintr-un teren situat la Snagov, în suprafață de 4.425 de metri pătrați, aparținând numitei Chiriac Olguța”, tranzacția imobiliară fiind făcută prin interpuși, conform documentului citat.

Alin Cocoș a fost chemat și marți la DNA pentru a fi audiat de în acest dosar. Tot marți a venit la audieri mama lui Alin Cocoș, Olguța Chiriac.

Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanță dată ca procuror-șef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competență, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acțiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu.

Astfel, arată procurorii, Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acțiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse și sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a și întâmplat.

În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari și punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată în comunicat că, în cursul anului 2013, după preluarea funcției de procuror șef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenție.

Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

Potrivit unor surse, în acest caz, Alina Bica ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul Carom, întocmit chiar de fosta șefă a DIICOT.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu și judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu și Bica un teren, fostul ofițer de Poliție judiciară primind și bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani și patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Sursa: mediafax.ro

Alin Cocoș, fiul omului de afaceri Dorin Cocoș, a fost reținut, vineri, de procurorii anticorupție, într-un dosar al Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea pentru un teren supraevaluat. În acest dosar, procurorii i-au mai reținut, joi și vineri, pe Adriean Videanuși pe un fost consilier al Alinei Bica, Florentin Mihăilescu. Procurorii vor cere vineri la instanța supremă arestarea preventivă a celor trei, dar și a Alinei Bica, aflată deja în arest în dosarul privind despăgubirea ilegală a unui teren. Potrivit unui comunicat al DNA, Alin Cocoș este cercetat pentru dare de mită și trafic de influență, Adriean Videanu, pentru…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: