Home » Sanatate » Medicii fug de ambulatoriu

Medicii fug de ambulatoriu

De câțiva ani, bârlădenii care au nevoie de consultații medicale în ambulatoriu întâmpină probleme mari din cauza lipsei medicilor. Deși medicii sunt obligați, conform fișei postului, să asigure asistența medicală și în ambulatoriul de specialitate al Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad, nu se conformează invocând programul prea încărcat din spital.

Miercuri, în Consiliul de Administrație al spitalului s-a pus în discuție problema asigurării unui program rezonabil care să permită consultul pacienților în ambulatoriu.

În ultimul timp, programul medicilor de specialități diferite în ambulatoriu a scăzut. Pentru că sunt suprasolicitați de bolnavi în secțiile spitalului și pentru că nu vor să lucreze fără bani în ambulatoriu, au ales să colaboreze cu cabinete particulare, asta dacă nu și-au deschis ei înșiși cabinete. Conform legii, în cadrul normei de bază, medicii trebuie să asigure spitalizarea continuă, cea de zi și consultații în ambulatoriul spitalului, în cele șapte ore de lucru pe zi.

Pacienții simt pe propria piele absența unor medici din ambulatoriu atunci când au nevoie de controale de specialitate, monitorizări permanente ale stării de sănătate a celor cu boli cronice. Deși conducerea spitalului a declarat în repetate rânduri că ambulatoriul ar descongestiona secțiile spitalului, situația nu este așa. Pacienții care nu au indicație pentru internare sunt direcționați către medicii de familie, iar aceștia, la rândul lor, în anumite cazuri, îi îndrumă către ambulatoriu, la medicii de specialitate. Cum în ambulatoriu programul medicilor este subțire, iar unele secții ca Ortopedie, Chirurgie plastică și Neurologie sunt slab reprezentate sau deloc, bolnavii ajung la cabinetele particulare.

„Situația nu este ușor de rezolvat. Va trebui să avem o discuție cu medicii și să ajungem la un numitor comun. Am făcut un program pe luna februarie, să vedem dacă va fi respectat”, a declarat Angela Chirilă, managerul interimar al spitalului bârlădean.

Disfuncționalitățile au apărut după 2008, odată cu Ordinul de ministru 39/2008. Înainte de acest an, existau medici special pentru ambulatoriu și medici pentru spital. De la an la an, numărul medicilor a tot scăzut în ambulatoriu, unii au refuzat categoric, alții vin foarte rar, o dată pe săptămână, chemând pacienții în cabinetele lor particulare. În aceste condiții, este explicabilă marea adresabilitate a populației către Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU), unde, de bine, de rău, pacienții sunt consultați, li se fac investigații de laborator și radiologice gratuit, chiar dacă, în cele din urmă se constată că nu constituie urgențe medicale. Medicii de la CPU știu exact că 2/3 din cei care se prezintă nu sunt cazuri grave și că pe undeva fac treaba medicilor de ambulatoriu și a celor de familie. (Mihaela NICULESCU)

De câțiva ani, bârlădenii care au nevoie de consultații medicale în ambulatoriu întâmpină probleme mari din cauza lipsei medicilor. Deși medicii sunt obligați, conform fișei postului, să asigure asistența medicală și în ambulatoriul de specialitate al Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad, nu se conformează invocând programul prea încărcat din spital. Miercuri, în Consiliul de Administrație al spitalului s-a pus în discuție problema asigurării unui program rezonabil care să permită consultul pacienților în ambulatoriu. În ultimul timp, programul medicilor de specialități diferite în ambulatoriu a scăzut. Pentru că sunt suprasolicitați de bolnavi în secțiile spitalului și pentru că nu vor să…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: