Social

Zeci de accidente de muncă soldate cu morți și răniți

Zeci de vasluieni s-au accidentat la muncă, neatenția ori lipsa măsurilor de siguranță fiind fatale pentru unii dintre ei.
Pe parcursul anului 2014, în județul Vaslui, s-au înregistrat 29 de accidente de muncă, dintre care trei mortale, unul cu invaliditate și 25 cu incapacitate temporară de muncă, cele mai multe fiind în construcții de clădiri, în fabricarea de mașini și utilaje, industrie alimentară și agricultură.
Cazurile fatale au fost cel al unui bărbat de 35 de ani, care lucra la praznicarul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Vaslui, care a căzut de pe schelă de la o înălțime de 4,5 metri, un alt lucrător ce a fost accidentat mortal în timp ce conducea o autobetonieră pe un drum public și altul ce a fost găsit înecat în camera de liniștire a unui pod.

În afara acestora, în anul 2014 au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui alte 89 de evenimente, în care au fost implicați lucrători, din care 12 au decedat: un lucrător înecat, altul accidentat mortal în timp ce conducea, altul căzut de pe schelă, unul în timp ce se deplasa în interes de serviciu care a căzut de la același nivel, impacul fiindu-i fatal, o persoană a fost gasită electrocutată într-o stație de distribuție a energiei electrice, un lucrător surprins de un mal, un altul decedat în urma unei agresiuni, doi în urma unor accidente de circulație, o persoană împușcată la vânătoare, un lucrător decedat la locul de muncă datorită unei afecțiuni patologice și un conducător auto care a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

Aceste evenimente sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii caracterului de muncă sau în afara muncii. Cauzele care au favorizat producerea accidentelor de muncă sunt indisciplina la locul de muncă, lipsa de instruire în domeniul securității și sănătății în muncă, neasigurarea cunoașterii și aplicării de către lucrători a măsurilor de securitate și sănătate în muncă și consumul de băuturi alcoolice la locul de muncă. Pentru a preveni accidentele de muncă se desfășoară diverse capanii de informare și conștientizare, acțiuni privind verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, acțiuni de control și monitorizare a agenților economici care au înregistrat accidente de muncă privind modul în care au fost implementate măsurile stabilite în vederea prevenirii unor accidente similare.
Totodată, conform informațiilor oferite de reprezentanții ITM Vaslui, pe parcursul anului 2014, s-au înregistrat și cinci cazuri de îmbolnăviri profesionale, dintre care unul în domeniul industriei alimentare, un caz în fabricarea produselor textile, unul în activități referitoare la sănătatea umană și două cazuri în desfășurarea de activități veterinare.
Măsurile dispuse în urma cercetării bolilor profesionale sunt efectuarea controlului medical în vederea stabilirii compatibilității/ incompatibilității dintre eventualele afecțiuni și locul de muncă, utilizarea mijloacelor de protecție colectivă și individuală, efectuarea de determinări toxicologice sanitare și utilizarea substanțelor chimice conform cerințelor înscrise în fișele cu date de securitate.
„În general, numărul accidentelor de muncă a scăzut, condițiile de muncă s-au îmbunătățit, însă rămân o serie de aspecte tradiționale nerezolvate complet, precum consumul de alcool la locul de muncă, problemele datorate lucrului la înălțime sau accidentele produse în trafic, însă, se pot menționa și o serie de riscuri și provocări noi precum utilizarea unor noi substanțe chimice periculoase, apariția de noi tehnologii periculoase, ritmul tot mai intens al muncii și stresul. Alături de șomaj, accidentele de muncă reprezintă fața nevăzută a fenomenului muncii salariale, industrializării și dezvoltarii economice. Din păcate, acestea ies la iveală, cel mai adesea, în momentul producerii unei tragedii” a declarat Gheorghe Chirvase, inspector șef în cadrul ITM Vaslui.
Economiile naționale cheltuiesc în fiecare an până la 4% din PIB pentru ajutoare pe caz de accidente și de incapacitate de muncă. (R.N.)

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button