AdministratieSanatateSocial

Cine are interes să ne mențină în sărăcie? – O mină de aur lăsată în paragină în județul Vaslui

La Ghermănești se risipesc aiurea apele a cinci izvoare miraculoase, superioare apelor de la Herculane și similare celor de la Băile Felix. Cu câțiva ani în urmă, mii de oameni cu afecțiuni reumatismale, neurologice si ginecologice veneau aici să se trateze, iar acum autoritățile județene ridică indiferente din umeri.

Mihaela NICULESCU

Vasluienii au o comoară care le-ar putea aduce bani și turiști în zonă. Apele miraculoase de la Ghermănești, acele izvoare pentru care mii de români și străini luau cu asalt în fiecare an secția de balneologie a Spitalului „Carol I” din Ghermănești, curg în van.

Datorită acestor ape care făceau minuni cu sănătatea oamenilor, spitalul din Ghermănești a fost odată unul dintre cele mai căutate din țară. Valoarea terapeutică a apelor mineralizate de aici era recunoscută până dincolo de hotarele României, deoarece parametrii fizico – chimici sunt superiori apelor de la Govora și Herculane și similari izvoarelor de la Felix. Aceste calități făceau ca mii de oameni să caute Ghermăneștiul pentru a-și trata aici afecțiunile reumatismale, neurologice si ginecologice.
„Erau momente în care erau cazați 200 în loc de 100 de pacienți, cât era capacitatea de cazare a spitalului”- a declarat Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni.

În perimetrul hidrologic al comunei Drânceni, sunt cinci izvoare cu apă mineralizata bogată în clor, brom, iod și sulf. Izvoarele sunt proprietatea comunei, iar clădirea spitalului este în administrarea Consiliului Județean din 2004, când conducerea de atunci a Direcției de Sănătate Publică a propus închiderea unității sanitare din cauza condițiilor igienico-sanitare improprii. Clădirea a stat și stă, în continuare, în paragină, din lipsă de bani. De anul trecut, ea a fost dată în administrare Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vaslui (DGASPC). Cum starea imobilului este jalnică, DGASPC nu permite transformarea în cămin de bătrâni, cum s-a dorit.
În 2012, Primăria Drânceni a depus și câștigat, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, un proiect de promovare a resurselor naturale ale comunei Drânceni, în valoare de un million de lei. Cu banii de pe proiect a făcut, timp de doi ani, promovare comunei pe la diferite târguri de turism din țară, ideea fiind atragerea de investitori. S-au interesat câțiva investitori din Sibiu și Germania, au venit, au studiat și au plecat.

Consiliul Județean Vaslui a depus în 2012 un proiect de înființare a centrului balnear Ghermănești în cadrul ,,Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, dar acesta nu a fost acceptat. Ar fi urmat să se construiască spații de cazare, un restaurant, săli de ședințe, pentru tratament, laborator de analize medicale, o sală de kinetoterapie etc.

Spitalul „Carol I” a fost construit între anii 1906 și 1912 și a beneficiat de o reparație capitală în 1970, când a fost și extins. Timp de 13 ani, doctorul Stelian Roiu a lucrat ca medic la secția balneologie. Își amintește de efectul curativ al apelor și speră că, într-o zi, oamenii se vor putea din nou bucura de acest dar de la Dumnezeu.

„Trăim pe o mină de aur și ne uitam la ea“, mai spune cu amărăciune primarul Pecheanu, care și-a propus totuși, printre obiectivele sale de edil, reabilitarea spitalului.

Spital Ghermanesti 4Trecerea timpului a afectat nu doar clădirea, ci și calitatea apelor de izvor. Astfel, apa a ajuns să aibă de 30 de ori mai mulți nitriți și nitrați decât limita admisă. Cu puțin efort, acest aspect s-ar putea rezolva, de ea putând beneficia unitatea medico-socială de la Băcești. Ar fi nevoie de peste cinci milioane de euro, dar șansele de a obține acești bani sunt minime.

În vreme ce străinii țin ca la ochii din cap la asemenea daruri ale naturii și la tratarea bolilor cu ajutorul lor, românii înghit pastile cu pumnul, iar autoritățile au amânat cât au putut implicarea în rezolvarea situației. Acum e prea târziu, fonduri europene pentru reabilitarea de spitale nu pot fi accesate în perioada 2014-2020. Destinul spitalului de la Ghermanești pare pecetluit. Salvarea ar putea veni de la un investitor potent care să pună la bătaie peste cinci milioane de euro.

Review Overview

User Rating: 4.1 ( 1 votes)

Related Articles

Back to top button