Rezidenți dați în judecată de spitalul bârlădean
Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad cheltuiește anual sume consistente cu medicii rezidenți care și-au manifestat dorința să lucreze în această unitate și care nu s-au ținut de promisiune. Pentru că, după obținerea specializării, aleg să plece în străinătate, Spitalul „Elena Beldiman” este nevoit să-i acționeze în instanță pentru a-și putea recupera banii cheltuiți timp de cinci ani de zile cu fiecare rezident. Cei care au de pierdut sunt și pacienții, pentru că, la secția Urologie, de exemplu, nu este angajat niciun medic.
Anul trecut, 31 de medici erau pe lista celor care se angajaseră la începerea rezidențiatului că vor lucra la spitalul bârlădean ca medici specialiști. Dintre aceștia, 13 au obținut deja specializarea și urmau să vină la Spitalul „Elena Beldiman” pe post. Din păcate, doar patru au decis acest lucru: Dragoș Vasian, medic psihiatru, Georgian Rozimbaum, medic de psihiatrie infantilă, Oana Balbuzan, medic balneofizioterapeut, și Cornelia Enescu Florică, medic ORL. Ceilalți șapte sunt așteptați în continuare să dea un semn, dar se pare că nu sunt șanse prea mari, doi anunțându-și demisia, iar ceilalți fiind nehotărâți.
Cei șapte medici ar fi însemnat un câștig pentru oraș și spital, pentru că actualul corp medical ar fi fost mărit cu încă doi medici neonatologi, un ORL-ist, un pneumolog, un oncolog, un pediatru și un urolog.
Spitalul „Elena Beldiman” se pregătește să acționeze în instanță medicii care nu s-au prezentat la post după finalizarea rezidențiatului. Peste zece procese de acest gen au fost câștigate în anii anteriori de spital, o parte din bani fiind recuperați, alta urmând să fie recuperată cu ajutorul executorului judecătoresc. Sunt și medici urmăriți în străinătate, acolo unde, de altfel, profesează. Spitalul bârlădean cheltuiește, în medie, 120.000 de lei cu fiecare medic, pe perioada rezidențiatului.
În luna ianuarie a acestui an, șase medici rezidenți, aflați în anul I de rezidențiat, au optat să lucreze, după finalizarea rezidențiatului, ca specialiști la Spitalul „Elena Beldiman”. Rămâne de văzut câți își vor ține promisiunea și vor veni, după cinci ani, să lucreze la Bârlad, și câți vor plăti.
Condițiile spitalelor din orașele mici, dotarea lor precară, dar și lipsa unei motivații financiare, îi determină pe cei mai buni medici să aleagă alte oportunități de practicare a profesiei, în primul rând pe cele din străinătate.
Există, însă, destui care au plecat și din cauza unora dintre medicii vechi ai spitalului, care se simt un fel de stăpâni ai secțiilor pe care le conduc. Aceștia au sămas fideli unui sistem în care pacientul trebuie să stea umil în fata doctorului, trebuind să suporte din partea acestuia un mod de adresare urât, îngâmfare, lipsă de compasiune și de respect. Nemaipunând la socoteală „plicul”, fără de care unii nici nu stau de vorbă cu bolnavul. Pentru aceștia, medicii tineri, mai bine pregătiți și cu o viziune diferită în ce privește relaționarea cu pacientul, viziune ce implică respect și politețe, reprezintă o adevărată amenințare.
Este de notorietate cazul doctorului Sebastian Doniga, cel care, la puțin timp după venirea sa în spital, era ca un magnet pentru toți bârlădenii care ajungeau la Chirurgie.
Așa se face că pacienții din Bârlad rămân fără medici bine pregătiți, dar și fără medici cu anumite specializări. (Mihaela NICULESCU)
La ORL in policlinica exista un doctor batran si se pare vesnic acolo??