Sanatate

Gripa dă târcoale în județ

de Mihaela NICULESCU

După câteva luni în care, încet dar sigur, numărul virozelor respiratorii și complicațiilor acestora a devenit tot mai mare, se pare că și gripa ne dă târcoale. La Bârlad, s-a înregistrat deja un caz de gripă, dar, pentru confirmări, au fost trimise probe la Institutul „Cantacuzino”.
„Până acum, în județul nostru, au fost confirmate două cazuri de gripă. O femeie din mediul rural, de 25 de ani, internată la secția de boli infecțioase Vaslui, a fost diagnosticată cu gripă, contactând virusul AH1. O altă femeie, de 41 de ani, din Bârlad, internată la secția de boli infecțioase Bârlad, a contactat virusul gripal AH3, fiind diagnosticată cu gripă. În rest, nu mai există nicio suspiciune de gripă în rândul celor aflați în evidențele noastre”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Vaslui.
Dr. Gabriela Daniș, director medical al Spitalului „Elena Beldiman” a declarat că se medicii bârlădeni se așteaptă la un val de gripă în această perioadă, pentru că, din experiența ultimilor trei ani, s-a constatat că vârful îmbolnăvirilor de gripă este atins în această lună și nu în decembrie sau ianuarie, cum se petrecea în anii din urmă.
Numărul virozelor și pneumopatiilor a variat de la începutul sezonului rece, existând perioade în care se înregistrau mai puține și perioade când numărul acestora creștea considerabil.
În perioada 19-25 ianuarie, s-au înregistrat în România 30 de noi cazuri de gripă. Cele mai multe cazuri au fost în județul Iași, unde s-a înregistrat și primul deces. Unui bărbat de 44 de ani, care suferea de mai multe boli, cu o imunitate scăzută, gripa i-a fost fatală.
Multe persoane nu merg nici la medicul de familie, nici la spital și nici nu se vaccinează antigripal, preferând automedicația iar dacă se întâmplă să se vindece, cazul de gripă rămâne necunoscut.
Perioada de incubație a virusului, până la apariția simptomelor de gripă, este de 1-3 zile. Debutul gripei este brusc, cu febră între 38-41 de grade Celsius, frisoane, cefalee, dureri musculare, tuse și dureri în gât. Apar apoi fotofobia, astenia, nasul înfundat și inapetența. În cazul unei gripe necomplicate, pacientul își revine într-o săptămână. Netratată la timp și corespunzător, apar complicațiile: pneumonia virală, exacerbarea bronșitei și a astmului, agravarea bolilor cardiovasculare, renale și pulmonare, otitele și sinuzitele. Un organism tarat poate să cedeze în urma complicațiilor gripei și să apară decesul. Gripa nu se tratează cu antibiotice ci numai complicațiile ei bacteriene.

 

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button