Rămânem fără asistente!
de Roxana NĂSTASĂ
Un număr de 83 de cadre medicale, dintre care 68 de asistente, au solicitat, pe parcursul anului trecut, Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui certificate de conformitate pentru a profesa în străinătate. Salariile mai mari, felul în care sunt tratați și satisfacția personală sunt principalele motive care îi fac pe cei mai mulți din sistemul sanitar să ia calea străinătății.
„Am primit cereri pentru eliberarea certificatului de conformitate de la 68 de asistente, 11 medici și patru kinetoterapeuți. Certificatul de conformitate este un document eliberat de Ministerul Sănătății, care dă dreptul cadrelor medicale să muncească în toate țările Uniunii Europene” a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Vaslui.
Potrivit liderului de sindicat SANITAS Vaslui, Dana Clătinici, volumul foarte mare de muncă de la noi din țară este un alt motiv pentru care, asistentele, mai ales, merg peste hotare chiar și abia după ce au ieșit de pe băncile școlii.
„Valul celor care pleacă nu mai e atât de mare ca în anii trecuți, dar sunt în continuare asistenți ce aleg această cale. Sunt și din rândul celor care abia au terminat școala și nu au apucat să profeseze. Noi am avut multe asistente plecate în Anglia, iar acum majoritatea se îndreaptă spre Germania. Dintre cele plecate în anii trecuți, sunt puține cele care au mai revenit acasă. Motivele care le determină să plece sunt bine cunoscute și sunt legate de salariile mici din țară. Între timp, cadrele medicale rămase aici pe baricade au un volum foarte mare de muncă. În medie, o asistentă ar trebui să aibă grijă de 12 pacienți și la noi de multe ori numărul pacienților care intră în grija unui cadru medical depășește 50” a spus Dana Clătinici.