Programul evenimentelor culturale și artistice din Vaslui
de Roxana NĂSTASĂ
Așa cum era de așteptat, autoritățile locale și instituțiile de cultură, n-au lăsat nici anul 2015 deoparte din punct de vedere cultural, oferind vasluienilor o paletă largă de evenimente la care pot lua parte.
Dacă până acum iubitorii de cultură s-au bucurat de evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale și Zilei Uniirii, urmează o serie de alte evenimente pe care Primăria Municipiului Vaslui, Casa de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui și Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii tradiționale Vaslui, în colaborare cu alte instituții, le vor organiza pentru a bucura sufletele locuitorilor urbei noastre.
Următorul eveniment din programul pe 2015 va fi un spectacol dedicat tinerilor din municipiul reședință, cu ocazia zilei de Dragobete, ce va avea loc pe 24 februarie. Începutul primăverii va fi marcat pe 1 martie cu un spectacol cu tinere vlăstare din grădinițele și școlile vasluiene, spectacol denumit Zilele Primăverii de Mărțișor. Nici femeile nu au fost uitate, așa că pe 8 Martie, de Ziua Internațională a femeii, Rapsodia Vasluiului, cu alți interpreți din zonă vor susține un spectacol. Spectacol va face și Corala Fantasia din Vaslui de Zilele Francofoniei pe 18 martie. Dacă ești elev, n-ai cum să ratezi, în perioada 14 – 27 martie concursul de cultură generală “Cel mai bun câștigă”, la care va participa școala sau liceul tău.
Data de 27 martie vine cu un eveniment important – Ziua mondială a teatrului, zi ce nu avea cum să nu fie marcată și la Vaslui. Așa că, publicul de toate vârstele, iubitor de teatru și frumos, și nu numai va putea lua parte la spectacolele de teatru susținute de trupe de teatru din țară, ce vor fi găzduite de orașul nostru. Pe 4 – 5 aprilie va fi expoziție de ouă încondeiate și icoane, că doar sărbătorile pascale nu au cum să treacă fără vreun eveniment. Între 6 și 10 aprilie, în Săptămâna altfel, elevii din școlile și liceele vasluiene vor lua parte la diverse evenimente cultural -educaționale, iar pe 8 aprilie, publicul de etnie romă, și nu numai se va bucura de un spectacol organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, unde formații de etnie și fanfara Rotaria vor încânta auzul participanților.
Data de 18 aprilie vine și ea cu un festival mult așteptat, cu soliști vocali și instrumentiști, Festivalul interjudețean de muzică populară – Cântec drag din plai străbun, ce se află la ediția a XII-a. După muzică populară, pe 30 aprilie urmează O seară înstelată, o activitate multiculturală, o serată de muzică și poezie Valentin Silvestru. Începutul lunii mai, marcat de Ziua Muncii, va fi sărbătorit în Parcul Copou unde Primăria municipiului Vaslui va oferi diverse spectacole de divertisment care să-i mai anime pe locuitorii Vasluiului, în ziua lor liberă, după atâta muncă.
În perioada 14-16 mai se va desfășura Festivalul-concurs interjudețean de dans și gimnastică- Ritmurile Tinereții, festival cu vechime, aflat la ediția a XXII-a, la care talentații orașului participă an de an. Luna iunie aduce și ea o serie de evenimente culturale începând cu Ziua Copilului când micuții vor avea parte de un spectacol, urmată pe 5 iunie de Ziua învățătorului ce va fi marcată printr-un simpozion, iar pe 5 și 6 iunie va avea loc binecunoscutul Festival Inetrnațional de dans – Prietenia. La doar o zi după, alt festival poposește în orașul nostru – Festivalul fanfarelor, unde va fi spectacol zonal al fanfarelor cu invitarea unor formații din județele limitrofe. Cursuri de coregrafie, simpozion despre Arta de a tări sănătos, o manifestare- Scrie despre tine, sunt alte evenimente ce vor avea loc. Importantă însă de menționat este omagierea maestrului Constantin Tănase pe data de 5 iulie, la care vasluienii trebuie să participe negreștit, să demosntreze că nu l-au uitat pe cel care le-a adus atâtea bucurii și atâta mândrie în suflet. Luna iulie, bogată de evenimente va continua cu un concert de muzică clasică oferit de Cvartetul Colosseul ce se va desfășura pe 12 iulie, pe 19 iulie urmând un alt eveniment – Din bătrâni lăsate, manifestări cultuale susținute de Ansamblurile artisice Lino-Leano din Raionul Leova – Republica Moldova. Tot pe același ritm, cinci zile, în perioada 31 iulie – 4 august, vor dansa vasluienii la festivalul folcoric – Hora din străbuni. Luna august aduce cu sine Zilele Vasluiului – 14-16 august, zile în care vasluienii cu mic cu mare ies din case la sărbătoarea orașului participând la evenimentele și concertele organizate. Tot în august, în perioada 29 -30, la Muzeul Județean, va fi o expoziție în care locuitorii orașului vor putea face cunoștiță cu Personalități din zona Vasluiului, la patru zile mai apoi având loc Târgul Meșterilor Populari, târg așteptat anual de toți cei care vor să-și mai achiziționeze, sau măcar să-și încânte văzul cu ceea ce au mai creat meșterii din județ și întreaga țară.
Pe 17 octombrie, are loc ediția a 45-a a festivalului-legendă, Constelația Necunoscută, interpreții de muzică ușoară evoluând pe scena Casei de Cultură.
Pe data de 1 octombrie, de Ziua internațională a persoanelor de vârsta a treia va fi din nou spectacol, urmat de un altul pe 5 octombrie cu ocazia Zilei Internaționale a Educației. Tot în octombrie, în perioada 19-20 va fi expoziție – Emil Racoviță cu obiecte ce aparțin Muzeului Judeșean Vaslui, tot pe 20 având loc și omagierea dramaturgului Valentin Silvestru.
Pe 26 octombrie, Filarmonica Moldova Iași poposește la Vaslui într-un concert ”Vioara lui Enescu”, pe 8 noiembrie având loc un festival de promovare a instrumentelor de suflat- Fluieraș vasluian. Finalul de an va fi, de asemenea, marcat de simpozioane și spectacole, dedicate lui Alexandru Vlahuță, pe 14 noiembrie, celor care poartă numele de Andrei, pe 30 noiembrie de Sfântul Andrei, totul încheindu-se cu Ziua Națioanală a României, cu Gala Laureaților de pe 19 decembrie, când vor fi premiate persoanele de cultură și sport cu rezultate deosebite în anul 2015, și nu în ultimul rând cu mult iubitul festival de Datini și obiceiuri de iarnă, care anul acesta se va desfășura pe 20 decembrie.
Așadar, vasluienii se vor bucura în 2015 de muzică, teatru, operă și tot felul de evenimente culturale. De menționat că din programul evenimentelor mai pot face parte și altele și mai pot surveni modificări pe parcursul anului.