Eveniment astronomic rar, vizibil la Bârlad -Eclipsă de Soare parțială
de Simona MIHĂILĂ
* Un asemenea eveniment va mai putea fi vizibil pe teritoriul României abia în 2027.
Pe 20 martie, va avea loc unul dintre cele mai savurate evenimente astronomice de către oameni: eclipsa de soare. Bârlădenii fac parte dintre privilegiații planetei, întrucât o vor putea observa chiar și cu ochiul liber, însă doar parțial. Șansa de a viziona acest spectacol astral în toată splendoarea sa o reprezintă Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, unde publicul este invitat să urmărească întreg evenimentul prin telescop, între orele 10.30 și 13. Biletul costă 2 lei.
„Eclipsa se va vedea totală doar în nordul Oceanului Atlantic. Faza maximă, la Bârlad, va fi la ora 12, când acoperirea Soarelui de către Lună va fi undeva la 45%. E un eveniment rar, care merită toată atenția, atât din partea astronomilor, cât și a publicului”, ne-a declarat muzeograful Ciprian Vîntdevară, de la Observatorul Astronomic.
El a mai precizat că bârlădenii care se hotărăsc să onoreze invitația Observatorului Astronomic de la Bârlad vor avea ocazia de a viziona eclipsa proiectată pe un ecran: „Sperăm, de asemenea, să reușim o transmisie live pe internet, pe site-ul AstroBârlad”.
Cei care se vor afla pe stradă în momentul eclipsei solare vor putea observa, în punctul maxim de vizibilitate a acesteia, că vă fi ceva mai întuneric, iar umbrele vor avea un aspect mai ciudat.
Este interzis să privim soarele fără ochelarii speciali pentru eclipsă. Ochelarii cu filtru UV 400, adică cei obișnuiți, recomandați de oftalmologi, nu sunt eficienți dacă ne uităm la soare, nici în timpul eclipsei, nici în afara ei.
„Ochelarii speciali conțin un filtru care lasă doar lumina să pătrundă, nu și radiațiile. Cu ei soarele va putea fi văzut ca un disc alb”, a mai spus Ciprian Vîntdevară.
Eclipsa de Soare de pe 20 martie este cel mai important eveniment astronomic al anului. Ultima eclipsă parțială a fost în 2011, iar următoarea de o aploare asemănătoare celei din acest an, poate chiar mai mare, va fi observabilă în România abia în 2027.