Home » Local » Acțiune de informare împotriva muncii la negru. Inspecția Muncii Vaslui distribuie pliante

Acțiune de informare împotriva muncii la negru. Inspecția Muncii Vaslui distribuie pliante

În cursul lunii iulie 2021, Inspectoratul teritorial de Muncă (ITM) Vaslui o acțiune de informare intitulată „Muncește legal! Cunoaște-ți drepturile!”. Campania vizează creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le au munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca „la gri1), precum și drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”.

„Această acţiune de informare este iniţiată de Inspecţia Muncii Bucureşti, şi se desfăşoară la nivel naţional prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene, prin distribuirea unor pliante atât în locurile de muncă în care se desfăşoară acţiuni de control de către inspectorii de muncă, cât şi în locurile consacrate ca având afluenţă de persoane, pieţe, târguri, primării, gări, autogări, staţii de transport în comun, locaşuri de cult, etc. Informațiile şi pliantul acţiunii de informare publică au fost publicate pe site-ul ITM Vaslui la adresa: http://www.itmvaslui.ro/campanii.html, a spus Manuela Moraru, purtător de cuvânt al ITM Vaslui.

În cursul anului 2020, ITM Vaslui a sacționat 93 de angajatori pentru munca fără forme legale. Inspectorii au aplicat 94 amenzi pentru muncă la negru, valoarea acestora ridicându-se la valoarea de 3.190.000 lei.

La fel ca în anii trecuți, domeniile de activitate în care au fost depistate persoane la negru sunt comerț și alimentație publică, sectorul transport cu taxiuri și transport rutier de marfuri, contrucții, întreținere și reparații auto, creșterea ovinelor, porcinelor, bovinelor, lucrări de tâmplarie și dulgherie etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut